Μιλάει με εντυπωσιακή διαύγεια. Η ηρεμία της είναι παροιμιώδης, το βλέμμα της αποφασιστικό. «Δεν φοβάμαι. Γεννήθηκα για να κάνω ακριβώς αυτό το πράγμα». Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι 16 χρονών. Εναν χρόνο μετά τις σφαίρες των Ταλιμπάν, τη μάταιη αυτή προσπάθεια να σιγήσει η φωνή της και να πνιγεί για πάντα το δικαίωμα των γυναικών του Πακιστάν στην εκπαίδευση, η Ευρωπαϊκή Ενωση τίμησε τη Μαλάλα για την «απίστευτη δύναμή της». Το φετινό Βραβείο Ζαχάροφ, η κορυφαία βράβευση της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της σκέψης, απονεμήθηκε χθες στην πακιστανή έφηβη, «η οποία μάχεται τη μισαλλοδοξία, τον φανατισμό και την καταπίεση».

Στις 9 Οκτωβρίου 2012, όπως κάθε μεσημέρι, η Μαλάλα βγήκε από την πόρτα του σχολείου της μαζί με τις συμμαθήτριές της. Ολες μαζί ανέβηκαν στο μικρό φορτηγάκι για να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Συζητούσαν και πού και πού γελούσαν, κάθε φορά που το φορτηγό βουτούσε μέσα στις λακκούβες τού κακοτράχαλου δρόμου. Ξαφνικά, ένας άνδρας με καλυμμένο το πρόσωπο κι ένα πιστόλι στο χέρι έκανε νόημα στον οδηγό να σταματήσει. Ενας δεύτερος ένοπλος πήδηξε πάνω στο φορτηγό. «Ποια είναι η Μαλάλα;», φώναξε. Κανείς δεν μίλησε. Σχεδόν αυτόματα όμως, τα παιδιά έστρεψαν τα κεφάλια τους προς το μέρος της Μαλάλα. Εκείνος σήκωσε το χέρι του και πυροβόλησε. Ξανά και ξανά. Μια σφαίρα βρήκε τη Μαλάλα στο κεφάλι.

Η Μαλάλα διακομίστηκε σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο κοντά στο Ισλαμαμπάντ. Οι γιατροί την έβαλαν κατευθείαν στο χειρουργείο. Ο πατέρας της, βέβαιος ότι η κόρη του δεν θα βγάλει τη νύχτα, μήνυσε στον γαμπρό του να στείλει ένα φέρετρο…

Η Μαλάλα ξύπνησε μια εβδομάδα αργότερα, σε ένα νοσοκομείο στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας. Σταδιακά αποκαταστάθηκαν η όραση και η φωνή της και ξανάσμιξε με τους γονείς της. Σύμφωνα με τον γιατρό της, δεν έκλαψε ούτε μία φορά. Εκτοτε έχει βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής και έχει λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις για την τολμηρή εκστρατεία της υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών στο Πακιστάν. Τον περασμένο μήνα, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ απένειμε στη Μαλάλα τον τίτλο της ανθρωπίστριας για το ανείπωτο θάρρος της απέναντι στον φονταμενταλισμό των Ταλιμπάν, ενώ συγκαταλέγεται στα φαβορί για το φετινό βραβείο Νομπέλ το οποίο ανακοινώνεται σήμερα. Αυτήν την εβδομάδα κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο της «Είμαι η Μαλάλα» σε 21 χώρες, περιλαμβανομένου του Πακιστάν.

Κι όμως εκεί, έναν χρόνο μετά, «η υπόθεση έχει κλείσει», με αρκετούς Πακιστανούς να αναρωτιούνται ανοιχτά μήπως τελικά ο πυροβολισμός ήταν «σκηνοθετημένος» προκειμένου να δημιουργηθεί μια ηρωίδα για τη Δύση. Απογοητευμένοι από τις ατέρμονες εκκλήσεις της Δύσης να «κάνουν περισσότερα», αρκετοί στο Πακιστάν βλέπουν πίσω από το διεθνές χειροκρότημα για τη Μαλάλα μια ευκαιρία να ασκηθεί κριτική στη χώρα τους.

Τα ίδια παιδιά, που πέρσι αμέσως μετά την επίθεση διαδήλωναν με το σύνθημα «Είμαι η Μαλάλα», σήμερα φωνάζουν «Γιατί η Μαλάλα;». Ο φόβος έχει καθήσει πάνω από τα κεφάλια των συμμαθητών και των δασκάλων της. «Δεχόμαστε απειλές», αποκαλύπτει η διευθύντρια του σχολείου Σέλαμ Ναζ. «Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για μας μετά την επίθεση και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε. Οι Ταλιμπάν είναι πολύ επικίνδυνοι. Μπορεί να έφυγαν από την κοιλάδα Σουάτ, είναι όμως ακόμη «παρόντες»», προσθέτει.

Η ίδια η Μαλάλα ονειρεύεται την ημέρα που θα επιστρέψει στη χώρα της. Την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν ορκίστηκαν να μην αστοχήσουν ξανά εάν το επιχειρήσει. Εάν σήμερα γίνει η νεότερη βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης, είναι βέβαιο ότι το αντιδυτικό αίσθημα στο Πακιστάν θα εκτοξευθεί. Μέσα στην ιδιαίτερη ωριμότητά της, η Μαλάλα ίσως και να το καρτερεί. «Το μαρτύριο δεν είναι το τέλος. Είναι μόνο η αρχή», επέμενε η Ιντιρα Γκάντι. Στα 16 της, η Μαλάλα το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Η Μαλάλα «νίκησε» τον Σνόουντεν

Η Μαλάλα «άρπαξε»το Βραβείο Ζαχάροφ απότον Εντουαρντ Σνόουντεν,τον πρώην υπάλληλοτης NSA που αποκάλυψετον αμερικανό Μεγάλο Αδελφό. Τη βράβευσητου Σνόουντεν υποστήριξανοι ευρωπαίοι Πράσινοι