Το 22ο πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ κάνει από αύριο (12/10) τζάμπολ στα γήπεδα της Α1 και σήμερα οι 14 προπονητές του νέου πρωταθλήματος επιχείρησαν να τραβήξουν την κουρτίνα και να αποκαλύψουν τους στόχους και τις προοπτικές των ομάδων.

Άπαντες συμφώνησαν το προφανές, ότι ο νταμπλούχος Ελλάδας, Παναθηναϊκός και ο πρωταθλητής Ευρώπης, Ολυμπιακός απέχουν… έτη φωτός από τις υπόλοιπες 12 ομάδες που συμμετέχουν, ενώ οι Αργύρης Πεδουλάκης, Γιώργος Μπαρτζώκας εξέφρασαν την ίδια άποψη το ντέρμπι που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο ΣΕΦ.

Γενικώς δεν σημειώθηκαν διαφωνίες, δεν υπήρξαν εντάσεις και οι προπονητές που διαχειρίζονται τις ομάδες του νέου πρωταθλήματος, προσδιόρισαν τις νέες συντεταγμένες της διοργάνωσης και του ελληνικού μπάσκετ, όπως προκύπτουν αυτές από την οικονομική κρίση.

«Το πρωτάθλημα μας, παρά τα όσα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την ελληνική κοινωνία, δίνει σε όσους συμμετέχουν το καλό όνομα που εξακολουθεί να έχει σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η στροφή που πραγματοποιείται στους νέους παίκτες και σε ξένους μικρότερης ηλικίας και εμπειρίας γίνεται κατ’ ανάγκη κι όχι κατ’ επιλογήν» επεσήμανε ο Αργύρης Πεδουλάκης που τόνισε ακόμη: «Τους προσφέρουμε ελπίδα. Οι ομάδες λειτουργούν με σωστό πρόγραμμα. Οι ξένοι λένε πως αν αντέξεις στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορείς να σταθείς παντού. Κι αυτό είναι γεγονός. Πρέπει όμως να προσέξουμε πως θα διαχειριστούμε τα νέα παιδιά και πως θα τα βοηθήσουμε να γίνουν καλύτερα για να αγωνίζονται και όχι να πέσει το επίπεδο. Η προηγούμενη γενιά, που ήταν η καλύτερη που έχουμε βγάλει, ανταγωνίστηκε τους ξένους. Αποδείχθηκε πως όταν λέγαμε ότι οι κοινοτικοί είναι πρόβλημα δεν είχαμε δίκιο, γιατί υποχρέωσε όλα αυτά τα παιδιά να γίνουν καλύτερα για να ξεπεράσουν τους καλούς ξένους. Όμως κρίσιμο είναι να προστατέψουν τις ψυχές τους. Το παράδειγμα της Εθνικής Νέων Ανδρών είναι νωπό και πρέπει να αποτελέσει φάρο για την αντιμετώπιση των ομάδων»

Στην τεχνογνωσία του ελληνικού μπάσκετ στάθηκε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας που μετέφερε τον σεβασμό που εισέπραξε για το ελληνικό μπάσκετ στο πρόσφατο ταξίδι στη Νότια Αμερική και όχι μόνο. «Από την περιήγηση μας σε όλη την Ευρώπη και πρόσφατα στην Νότια Αμερική, ο σεβασμός που έχουμε ως ελληνικό μπάσκετ και πρωτάθλημα είναι τεράστιος. Κάτι που δεν συμβαίνει εδώ, μέσα στη χώρα. Όσοι βρισκόμαστε εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη ευθύνη. Δεν έχουμε την ευθύνη ολόκληρου του μπάσκετ. Σας διαβεβαιώ ότι δουλεύουμε με σοβαρότητα και καλούμαι όλους τους αρμόδιους φορείς να πράξουν το ίδιο. Μόνο έτσι θα παραμείνουμε στο ίδιο επίπεδο ακόμη και στις εποχές της κρίσης».

Οι προπονητές των δυο μεγάλων του μπάσκετ όπως ήταν φυσικό ρωτήθηκαν για το επικείμενο ντέρμπι σε συνδυασμό με τους στόχους τους στη νέα σεζόν και συμφώνησαν για μια ακόμη φορά αφού είπαν οτι δεν θα ήθελαν τη συνάντηση τους τόσο νωρίς. «Είναι αλήθεια ότι έχει ανατραπεί λίγο η προετοιμασία μας. Κανείς δεν ήθελε ένα ντέρμπι τόσο νωρίς. Εμείς έχουμε ντεσαβαντάζ τους -2 βαθμούς και ότι θα παίξουμε σε άδειο γήπεδο. Όπως λέει η κοινή γνώμη ο Παναθηναϊκός είναι φαβορί. Εμείς μελετήσαμε την περσινή σεζόν και είδαμε πως στο τέλος μείναμε από δύο παίκτες, για αυτό θελήσαμε να ενισχυθούμε ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερο βάθος. Η σεζόν είναι μεγάλη και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν κριθούν οι τίτλοι» απάντησε ο προπονητής του γηπεδούχου, τη Δευτέρα, Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης αντέκρουσε άμεσα τον τίτλο του φαβορί για την ομάδα του. «Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλαμε το ντέρμπι τόσο νωρίς. Η διεξαγωγή του Ερυωμπάσκετ μας επέτρεψε να κάνουμε μόλις έξι προπονήσεις στις οποίες ήμασταν όλοι παρόντες και θεωρώ πως λόγω της εποχής το θέαμα δεν θα είναι ικανοποιητικό. Δεν πιστεύω στα φαβορί και το απέδειξε η περσινή χρονιά πως φαβορί δεν υπάρχουν. Ο Ολυμπιακός απέκτησε βάθος, με καλούς παίκτες και την επιστροφή του Μάντζαρη όμως είμαι βέβαιος ότι τον Μάιο, Ιούνιο οι ομάδες θα είναι πολύ διαφορετικές».

Οι δηλώσεις των υπολοίπων προπονητών με τη σειρά κατάταξης στο περσινό πρωτάθλημα:

Γιάννης Σφαιρόπουλος (Πανιώνιος): «Η αλλαγή προσώπων είναι μεγάλη στην ομάδα μας. Έφυγαν οι βασικοί πυλώνες, που ήταν παιδιά που βοήθησαν την ομάδα να πετύχει τους στόχους τους. Ωστόσο έχουμε παίκτες που μπορούν να αναπληρώσουν εκείνους που έφυγαν και θεωρώ ότι με το χρόνο θα έχουμε ολοένα καλύτερη εικόνα. Έμειναν μόνο τέσσερις παίκτες από το περσινό ρόστερ αλλά έχουμε καλή ομάδα. Η διαφορά με τους «αιώνιους» είναι πραγματικά μεγάλη, όμως τα άλλα ματς θα είναι ανοικτά και αυτό δίνει ανταγωνιστικότητα που δημιουργεί ενδιαφέρον στους φιλάθλους, παρά το γεγονός οτι η ποιότητα έχει υποστεί εκπτώσεις»

Θανάσης Γιαπλές (Ρέθυμνο): «Το Ρέθυμνο με το ιδιαίτερο στυλ που έχει, προσπαθεί να συνδυάζει το θέαμα με την ουσία. Έχουμε 9 νέους παίκτες και ελπίζουμε να καταφέρουμε να συνδυάσουμε το αγωνιστικό με το θέαμα και εφέτος.

Σούλης Μαρκόπουλος (ΠΑΟΚ): «Χρειάζεται να αλλάξει το μυαλό των παικτών για να καταλάβουν ότι αλλάζει ο ρόλος τους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί φτιάξαμε μια ομάδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έχουμε και εμείς νέους παίκτες και θέλουμε να τους ετοιμάσουμε ώστε να αντεπεξέλθουν σε μια δύσκολη σεζόν. Είναι κουραστικό το γεγονός ότι με το Eurocup, θα έχουμε δύο παιχνίδια αλλά μπορεί να βοηθήσουμε το υλικό μας. Εκείνο που θέλω να τονίσω μιας και μιλάμε για το πρωτάθλημα μας και το επίπεδο είναι πως οφείλουμε όλοι μας να βρούμε τα θετικά σημεία. Λέμε πως ο κόσμος δεν έρχεται στα γήπεδα, αλλά αν προβάλουμε τα αρνητικά στοιχεία και δεν δημιουργούμε θετικά, γιατί να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο;»

Βαγγέλης Αγγέλου (Άρης): «Για το εφετινό Άρη μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Περιμένουμε την πράξη να δούμε τι θα μας δείξει. Ο Άρης πρέπει να συνδυάσει το μαθαίνω με το ωριμάζω. Είναι ξεκάθαρο οτι η κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα. Ακόμη και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό που είναι πυρηνικά υποβρύχια έβαλαν στο πλήρωμα τους και νέους παίκτες. Μέσα από τη δύσκολη προσπάθεια των υπολοίπων πιστεύω θα βγουν νέες ιδέες. Γιατί το μπάσκετ είναι ανταλλαγή ιδεών και θεωρώ πως είναι ευκαιρία για πολλές τέτοιες».

Γιώργος Καλαφατάκης (Ίκαρος Χαλκίδας): «Δεν είναι μόνο η Κηφισιά και τα Τρίκαλα νεοφώτιστες ομάδες. Και ο Ίκαρος ως νεοφώτιστη πρέπει να σκέπτεται. Θέλουμε η πόλη να αγκαλιάσει την ομάδα, να ανταποκριθούμε και να πετύχουμε τον στόχο μας, που ως νεοφώτιστοι, είναι η παραμονή. Ο Πανιώνιος μπορεί να έχει μια διαφορά από τις άλλες 11 ομάδες αλλά δεν ξέρω αν θα ξεχωρίσει κάποια ακόμη ομάδα ώστε να γίνει πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων και όχι δύο όπως φαίνεται πως θα είναι. Το ελληνικό μπάσκετ έχει υψηλό επίπεδο και το πρωτάθλημα μας ακόμη κι αν οι ομάδες πάρουν παίκτες που θα αγωνίζονται στο τσάμπα θα είναι πολύ ανταγωνιστικό και από τα καλύτερα στην Ευρώπη».

Νίκος Βετούλας (Απόλλωνας Πάτρας): «Έχουμε άλλα αγωνιστικά κριτήρια, δεν έχουμε τον ενθουσιασμό της νεοφώτιστης και πρέπει να ανταποκριθούμε. Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα με καλά παιδιά και θέλουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ»

Βασίλης Φραγκιάς (Κολοσσός ΒΑΠ): «Αφού δεν εκπλήρωσα το όνειρο μου να πάω να δουλέψω στο κολεγιακό, έφερα πολλά κολεγιόπαιδα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει το κίνητρο των χρημάτων, όπως υπήρχε παλιά, θεωρώ οτι πρέπει να κάνουμε αυτό που κάναμε όταν παίζαμε στα τσιμεντένια γήπεδα. Να ευχαριστηθούμε και να διασκεδάσουμε παίζοντας μπάσκετ. Να ανεβούμε ξανά στις θέσεις που ήταν ο Κολοσσός πριν από δύο χρόνια και να πείσουμε τους αρμόδιους να φτιάξουν επιτέλους το γήπεδο στη Ρόδο, ώστε η ομάδα να παίξει κάποια στιγμή και στην Ευρώπη. Να αλλάξει επίπεδο.»

Νέναντ Μάρκοβιτς (ΚΑΟΔ): «Είναι μεγάλη τιμή που είμαι ο μοναδικός ξένος προπονητής σε μια τόσο σπουδαία λίγκα. Έχουμε οκτώ νέους παίκτες και ξένους που δεν έχουν την εμπειρία του πρωταθλήματος. Θέλω να συνεχίσουμε σκληρά και μέρα με την μέρα να διεκδικήσουμε οτι καλύτερο μπορούμε. Θα γίνει πιστεύω ένα συναρπαστικό και ψυχοφθόρο πρωτάθλημα, γιατί έχω την εντύπωση πως οι θέσεις για παραμονή και τα πλέι-οφ μπορεί να κριθούν σε ένα ματς. Από μία νίκη ή ήττα»

Γιώργος Σκαραφίγκας (Πανελευσινιακός): «Το όνειρο μου ήταν να γίνω ο Γκι Ρου της Ελευσίνας. Τον έβλεπα στην Οσέρ και μου άρεσε εκεί στην άκρη του πάγκου, με τα άσπρα μαλλιά. Το πρωτάθλημα των 12 θα είναι πιο δύσκολο αλλά το χάσμα με τους μεγάλους έγινε μεγαλύτερο. Θα έχουμε δύσκολα βράδια οι υπόλοιποι».

Δημήτρας Λιόγκας (Ηλυσιακός): «Μείναμε στην κατηγορία ύστερα από ένα θρίλερ που δεν ήταν εύκολο να το ξεπεράσουμε. Είμαστε υποψιασμένοι από πολύ νωρίς για το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στόχος δικός μας δεν είναι άλλος από το να παρουσιάσουμε ένα ομοιογενές σύνολο, με έμπειρους, ξένους από κολέγια, νέους και να μείνουμε στην κατηγορία».

Κώστας Φλεβαράκης (Τρίκαλα): «Το θετικό είναι πως βρίσκομαι για πρώτη φορά σε μια ομάδα της περιφέρειας και παρά την καθυστερημένη έναρξης της σεζόν για τα Τρίκαλα, η πόλη μας έχει αγκαλιάσει και θα έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο».

Ηλίας Παπαθεοδώρου (Νέα Κηφισιά): «Για να φθάσει η ομάδα εδώ έπρεπε όλα τα χρόνια να κάνουμε πρωταθλητισμό. Το ομαδικό κομμάτι, ο τρόπος λειτουργίας είναι πολύ σημαντικά θέματα για την Νέα Κηφισιά. Εμείς στηριζόμαστε σε έμπειρους παίκτες, σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες. Έχουμε μείγμα από Αμερικανούς με μικρή ευρωπαϊκή εμπειρία ή που προέρχονται από κολέγια. Το πρωτάθλημα πιστεύω πως θα είναι σίγουρα πιο ανταγωνιστικό. Είναι δεδομένο οτι επειδή τα χρήματα δεν είναι πολλά είναι δύσκολο να βρεις καλούς παίκτες, αλλά μπορείς να βρεις παίκτες που έχουν κίνητρο να φτιάξουν το όνομα τους».

Ντόπινγκ κοντρόλ

Στην καθιερωμένη εκδήλωση του ΕΣΑΚΕ μίλησε και ο πρόεδρος της Λίγκας, κ.Γιώργος Χαλβατζάκης, ο οποίος ύστερα από το θέμα που προέκυψε στους τελικούς του προηγούμενου πρωταθλήματος με τις αιματολογικές εξετάσεις αν θα υιοθετηθεί ο συγκεκριμένος έλεγχος και στην κανονική περίοδο. «Τα δείγματα ήταν καθαρά και δεν βρέθηκε κανείς ντοπαρισμένος. Υπάρχει πάντα ένας κανονισμός που τηρείται αυστηρά. Στο θέμα του ντόπινγκ όμως αρμοδιότητα έχει το ΕΣΚΑΝ. Δεν μπορούμε εμείς να τους επιβάλλουμε τον τρόπο ελέγχου που θα εφαρμόσουν. Αν θέλετε τη δική μου γνώμη, θεωρώ πως δεν γίνεται οι αθλητές να δίνουν αίμα κάθε αγωνιστική» απάντησε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ ο οποίος στην αρχική τοποθέτηση του έκανε λόγο για τα βήματα προόδου που έχει κάνει η λίγκα.

«Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, κοινωνία και μπάσκετ, αισθάνομαι πως έχουμε κάνει κάποια μικρά βήματα προς τα μπρος και το πρωτάθλημα επανακτά τη δυναμική του. Το πρωτάθλημα θα είναι καλύτερο. Οι ομάδες έχουν ενισχυθεί, θα έχουμε δύο εκπροσώπους στο Eurocup, ενώ άπαντες απέκτησαν εγκαίρως τα απαραίτητα πιστοποιητικά συμμετοχής. Στα γήπεδα έχουν γίνει βελτιώσεις, το νέο site του ΕΣΑΚΕ είναι γεγονός ενώ προσφέρουμε ένα σημαντικό εφόδιο σε όλες τις ομάδες με τη συνεργασία μας με την εταιρεία synergy».