Επίθεση φιλίας στην Ελλάδα –χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα –έκανε ο πρόεδρος της Google Ερικ Σμιτ, ο οποίος συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και, στη συνέχεια, μίλησε σε εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

«Η Ελλάδα υπήρξε φάρος ελπίδας για πολλούς από εμάς. Εχω εμπνευστεί από τη δυναμικότητά της. Γνωρίζω τι έχετε περάσει και πόση πίεση δέχεστε», είπε ο 58χρονος επικεφαλής του διαδικτυακού κολοσσού. «Ομως τα δυσάρεστα βρίσκονται πίσω. Η τρομερή κρίση που βιώνετε είναι μια ευκαιρία για να βρείτε νέους τρόπους ανάπτυξης», σημείωσε, αναφέροντας ότι οραματίζεται την Ελλάδα «ως Μέκκα της τεχνολογίας».

Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, ο κ. Σμιτ αναφέρθηκε στο ελληνικό… success story του: «Εχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ που εφηύρατε τα Μαθηματικά», είπε γελώντας. Η αναφορά του σε αυτή την επιστήμη δεν ήταν τυχαία: η κεφαλαιοποίηση 268,4 δισ. δολαρίων της εταιρείας οφείλεται, εν πολλοίς, στους… αρχαίους Ελληνες. Πολύ απλά διότι οι αλγόριθμοι που αναπτύσσει η Google, χάρη στους οποίους μονοπωλεί τις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, βασίζονται στα Μαθηματικά.

Παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε επανειλημμένως από το ακροατήριο, ο κ. Σμιτ απέφυγε να πει αν η εταιρεία του ενδιαφέρεται να κάνει επενδύσεις στη χώρα μας και αν το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει γενικόλογα ότι «η καινοτομία είναι η μόνη λύση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση».

Ο πρόεδρος της Google προειδοποίησε ότι «αν η χώρα σας δεν δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης τα προβλήματά της θα αυξηθούν». Κατόπιν κάλεσε το ελληνικό κράτος «να δώσει χώρο» στην τεχνολογία: «Χρειάζονται νέες ιδέες. Είναι μια ευκαιρία που, αν τη χάσετε, δεν θα έρθει ποτέ ξανά: πρέπει να στραφείτε στην καινοτομία και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα πανεπιστήμια».
Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος (η περιουσία του αποτιμάται στα 8,3 δισ. δολάρια) ήρθε στη χώρα μας διαβασμένος. Στο μέσον της ομιλίας του επικαλέστηκε ένα ρητό του Αρχιμήδη. «Δως μοι πα στω και ταν γαν κινάσω» («δώσε μου μέρος να στηριχθώ και θα κινήσω ακόμη και τη Γη»), είπε, προτρέποντας την Ελλάδα «να γίνει Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας».
«Οι Ελληνες έχετε την κατάσταση στα χέρια σας. Ο κ. Σαμαράς έχει καταλάβει τις δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας. Καταλαβαίνει τι λέω και το στηρίζει», είπε ο Mr. Google, αρνούμενος όμως να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό.

Ο Ερικ Σμιτ δεν παρέλειψε να προβεί σε υποδείξεις για το τι θα μπορούσε να κάνει η χώρα μας: «Η απαραίτητη τεχνολογία υπάρχει στην Αθήνα. Μπορείτε να επενδύσετε στην τεχνητή νοημοσύνη και να δημιουργήσετε κέντρα καινοτομίας».

Παράλληλα, εξήρε τις επιδόσεις του ελληνικού γραφείου της Google, λέγοντας ότι «η ομάδα μας στην Ελλάδα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο».

Ο ισχυρός άνδρας του αμερικανικού γίγαντα της τεχνολογίας προέταξε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας ως μοχλούς για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Εχετε πολύ υψηλό ποσοστό τεχνικά εκπαιδευμένων ανθρώπων, οι οποίοι όμως είναι άνεργοι. Χρειάζονται, λοιπόν, επιχειρήσεις που να τους προσλαμβάνουν. Οι πολιτικοί πρέπει να διώξουν τα εμπόδια», υποστήριξε ο κ. Σμιτ και πρόσθεσε: «Συνήθως οι νόμοι δεν επιτρέπουν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα ίδρυσης νέων εταιρειών μέσα σε μία ημέρα και να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για προσέλκυση επενδύσεων».

«Μέρος της λύσης είναι να καταλάβετε τον ρόλο του Διαδικτύου. Οι υπολογιστές στο μέλλον μπορεί να σας μιλάνε και να βρίσκουν τις δεξιότητές σας» είπε περιγράφοντας το όραμά του για το μέλλον της εύρεσης εργασίας. «Να μην σας τρομάζουν οι έξυπνοι υπολογιστές. Οι άνθρωποι που δουλεύουν με αυτούς γίνονται κι αυτοί πιο έξυπνοι» είπε, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

«Δεν εφαρμόζουμε τις συστάσεις της Κομισιόν επειδή δεν συμφωνούμε με αυτές»!

Η Google βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.

Τον Μάρτιο του 2012 η Κομισιόν ζήτησε από την Google να αναστείλει την εφαρμογή της νέας πολιτικής απορρήτου των υπηρεσιών της, κρίνοντας ότι η ιδιωτικότητα των χρηστών δεν προστατεύεται επαρκώς. Η Google την αγνόησε επιδεικτικά. Εξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει επανειλημμένως από την Google να συμμορφωθεί, απειλώντας την με κυρώσεις, αλλά η εταιρεία δεν δείχνει να πτοείται.

Ο Ερικ Σμιτ εμφανίστηκε χθες αλαζονικός: «Δεν συμφωνώ με τις Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και με τις συστάσεις που μας απευθύνουν», είπε ο πρόεδρος της Google, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ». Επί της ουσίας, δηλαδή, παραδέχθηκε ότι δεν συμμορφώνεται με αυτό που του ζητούν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές, διότι απλώς… διαφωνεί μαζί τους.

«Εχουμε πει πολύ καθαρά τι κάνουμε με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών (σ.σ.: η Κομισιόν εγκαλεί την Google ακριβώς για το αντίθετο). Αν δεν σεβόμασταν την ιδιωτικότητά σας θα φεύγατε από εμάς και θα πηγαίνατε κάπου αλλού», πρόσθεσε, πετώντας το μπαλάκι της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στους… ίδιους τους χρήστες: «Εσείς πρέπει να σκεφτείτε την ιδιωτικότητα. Τι πληροφορίες αποκαλύπτετε; Θέλετε να τα μοιράζεστε όλα; Εσείς θα το αποφασίσετε αυτό».

Τον Μάιο του 2012 η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ είχε παρομοιάσει την Google με μια «οργουελική συσκευή παρακολούθησης».

Γνωριμία

«Συνάντηση γνωριμίας» ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014 χαρακτήρισαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Google.