Εκτός από τις νέες καλλιέργειες, έδαφος στις προτιμήσεις των ελλήνων καταναλωτών αρχίζουν να κερδίζουν και οι καινούργιες ποικιλίες παλαιότερων ειδών σαν το κριθάρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της μπίρας ή το σιτάρι με χαμηλή γλουτένη, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες που φαίνονται ήδη και η ερημοποίηση κάποιων περιοχών φέρνουν στη χώρα μας, ειδικά στον ελληνικό Νότο, ξηροθερμικά φυτά όπως είναι τα κακτώδη (αλόη, αγαύη κ.ά.). Αλλά και οι διαρκώς πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις των καταναλωτών και οι σύγχρονες διατροφικές γνώσεις θα φέρνουν συνεχώς νέα είδη όπως τα διάφορα βατόμουρα, αλλά και παλαιές ποικιλίες που είχαν βγει από την καλλιέργεια όπως ήταν τα σιτάρια με χαμηλή γλουτένη, τα οποία όμως προτιμούν συνάνθρωποί μας με δυσανεξία στη γλουτένη. Κάτι ανάλογο γίνεται ήδη με το νέο είδος του γλυκαντικού φυτού στέβια για τη μείωση του σακχάρου στον οργανισμό μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, βαρύτητα από τους παραγωγούς πρέπει να δοθεί πρώτα στις καλλιέργειες που έχουν παράδοση στη χώρα μας όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, για τα οποία εξάλλου το υπουργείο ετοιμάζεται να εκδώσει απόφαση με τα συνιστώμενα κατά περιοχή είδη.

Ιπποφαές

30 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι

Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές αναφορές, το ιπποφαές οφείλει το όνομά του στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα και αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο. Οπως λέει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, πρόκειται για έναν ανθεκτικό φυλλοβόλο θάμνο ύψους 2-4 μ., που προτιμά εδάφη με Ph 5,5-8,3. Παρότι αρκετά θρεπτικός ο καρπός του, επειδή είναι όξινος και ελαιώδης στη γεύση χρησιμοποιείται είτε ως αποξηραμένος (όπως οι σταφίδες) είτε για την παρασκευή χυμών, που εμπεριέχουν μέχρι και τριάντα φορές περισσότερη βιταμίνη C από όση το πορτοκάλι. Επίσης, έχει τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη Α συγκριτικά με το καρότο και περισσότερη βιταμίνη Ε από όση η σόγια και τα σιτηρά. Οι σπόροι και η σάρκα του παράγουν δύο είδη αιθέριων ελαίων με φαρμακευτική αξία καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω3, Ω6, Ω9). Εδώ και χρόνια, οι ρώσοι κοσμοναύτες χρησιμοποιούν κρέμες με βάση το ιπποφαές για την προστασία από την κοσμική ακτινοβολία, ενώ στην Κίνα ο χυμός του είναι διαδεδομένος ως τονωτικό. Τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Ρώσοι το έχουν εντάξει στην επίσημη φαρμακολογία του.

Πλεονεκτήματα

Δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία (αντέχει από τους -43 έως και τους 40° Κελσίου), ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερη καλλιεργητική φροντίδα. Εχει κατά μέσο όρο απόδοση 6-7 κιλά καρπό ανά δένδρο, κάτι που σημαίνει ότι φυτεύοντας κάποιος 150 θηλυκά δένδρα ανά στρέμμα παίρνει 900-1.000 κιλά κατά μέσο όρο τον χρόνο. Με τιμή παραγωγού 3 ευρώ/κιλό, προκύπτουν ακαθάριστα έσοδα 3.000–3.500 ευρώ τον χρόνο και αφαιρώντας τα έξοδα, απομένουν 2.000 ευρώ καθαρό εισόδημα.

Μειονεκτήματα

Παρουσιάζεται δυσκολία στο μάζεμα. Η συγκομιδή γίνεται συνήθως με το χέρι, κάτι που σημαίνει ότι από πλευράς κόστους έχει αρκετά εργατικά. Επίσης, το φυτό έχει αγκάθια. Υπάρχουν ωστόσο δύο τρόποι γρήγορης συγκομιδής: είτε με μηχάνημα δόνησης είτε με μηχάνημα που λειτουργεί σαν ηλεκτρική σκούπα και απορροφά τους καρπούς.

Μπλούμπερι

Ενα από τα πιοαντιοξειδωτικά φρούτα

Ευρύτατα γνωστό στην Ευρώπη, το μύρτιλλο ή μπλούμπερι άρχισε να καλλιεργείται και στην Ελλάδα (π.χ. Δράμα) μόλις τα τελευταία χρόνια. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 1,50-1,80 μ., προτιμά περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, εδάφη με πολύ χαμηλό pΗ (4,8-5,2) και φυτεύεται στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη. Ο καρπός του έχει μπλε χρώμα και χρησιμοποιείται μεταξύ των άλλων για την παρασκευή μαρμελάδας. Πωλείται πάντως και ως αποξηραμένος. Το δενδρύλλιο δίνει παραγωγή από την πρώτη κιόλας χρονιά, ενώ μετά το τρίτο έτος αρχίζει να δίνει 3-4 κιλά το δένδρο και σε πλήρη παραγωγή φτάνει τα 5 κιλά. Δεδομένου ότι ανά στρέμμα φυτεύονται γύρω στα 200 δενδρύλλια, προκύπτει απόδοση γύρω στα 1.000 κιλά, που σημαίνει ότι με τιμή 5 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο, το καθαρό εισόδημα ανέρχεται στα 2.500 ευρώ/στρέμμα.

Πλεονεκτήματα

Μεταξύ 38 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών που αναλύθηκαν, το μπλούμπερι έχει πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και κατέχει τη δεύτερη θέση μετά το ιπποφαές. Συγκεκριμένα, οι καρποί του είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ διακρίνονται για τις αντισηπτικές, αντιδιαρροϊκές και αντιαιμορραγικές ιδιότητές τους. Το φυτό είναι ανθεκτικό στο ψύχος και μπορεί να επιζήσει σε θερμοκρασίες -28° C ή και χαμηλότερες.

Μειονεκτήματα

Χρειάζεται περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, όξινο έδαφος, ενώ απαιτείται προσοχή στην επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας. Διαφορετικά είδη ευδοκιμούν στη Βόρεια Ελλάδα και διαφορετικά στη Νότια. Η καλλιέργεια του μύρτιλλου απαιτεί ιδιαίτερη προεργασία του εδάφους πριν από το φύτεμα και την τοποθέτηση του φυτού. Για παράδειγμα, μερικά είδη εδαφών λόγω του ότι το pΗ τους είναι σχετικά υψηλό, απαιτούν να προηγηθεί μια διαδικασία όξυνσης πριν από το φύτεμα των δενδρυλλίων. «Μειονέκτημα» επίσης είναι ότι απαιτεί πολλά εργατικά.

Ρόδι

Superfood απότην αρχαιότητα

Από την αρχαιότητα έως σήμερα αποτελεί σύμβολο καλοτυχίας, ευγονίας και αφθονίας. Στις θεραπευτικές ιδιότητές του και στην θρεπτική αξία του αναφέρονται αρχαίοι ποιητές και συγγραφείς όπως ο Ομηρος, ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος. Η ροδιά είναι ανθεκτικό φυλλοβόλο δένδρο που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3-4 μ. Οι κόκκινοι χυμώδεις καρποί του ροδιού έχουν λίγες θερμίδες (68 θερμίδες/100 γραμμάρια) και είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε σάκχαρα, βιταμίνες A, B, C, καθώς και σε μέταλλα όπως κάλλιο και πολυφαινόλες. Σε αυτά οφείλει το ρόδι την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του.

Πλεονεκτήματα

Τα καθαρά κέρδη μπορεί να διαμορφωθούν σε έως και 1.200 ευρώ και έτσι η καλλιέργεια ροδιάς αποτελεί προσοδοφόρο αγροτική δραστηριότητα. Οι αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται σε 2,5-3 τόνους εμπορεύσιμο ρόδι (κατά την πλήρη παραγωγή της ροδιάς), ενώ το κόστος εγκατάστασης ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 540 ευρώ. Η ροδιά προσαρμόζεται εύκολα στο μεσογειακό κλίμα.

Μειονεκτήματα

Παρότι έχει σχετική αντοχή στην ξηρασία και στη χρήση ακόμα και υφάλμυρου νερού, η ροδιά ωστόσο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ξηρική καλλιέργεια. Εχει ανάγκη από νερό από την άνθιση έως και τη συγκομιδή, ενώ για όσο το δυνατόν καλύτερες αποδόσεις συνίστανται περιοχές χωρίς κρύους ανέμους και ομίχλες, όπως οι ζώνες καλλιέργειας της ελιάς.

Φραγκόσυκο

Χρησιμοποιείται μέχρι και για την παρασκευή τεκίλας

Η φραγκοσυκιά είναι φυτό που ήρθε στην Ευρώπη από το Μεξικό χάρη στους ισπανούς θαλασσοπόρους. Καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της και χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών, ποτών (από τη γνωστή τεκίλα στο Μεξικό έως το λικέρ ficodi στη Σικελία), την παραγωγή ζωοτροφών, ακόμα και χρωστικών ουσιών για τρόφιμα. Το φραγκόσυκο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και στο αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες που είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά, που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Πλεονεκτήματα

Το φραγκόσυκο έρχεται σε πλήρη παραγωγή μετά το έβδομο έτος, οπότε φτάνει σε στρεμματική απόδοση τους 2-3 τόνους και σε αρδευόμενη καλλιέργεια ακόμα και τους 4 τόνους. Οι τιμές στη διεθνή αγορά διαμορφώνονται σύμφωνα με την προσφορά και τη ζήτηση και κυμαίνονται για τους καρπούς σε 2-5 ευρώ το κιλό. Η ανάγκη του για νερό είναι ελάχιστη και αυτό διαμορφώνει το κόστος καλλιέργειας πολύ χαμηλά.

Μειονεκτήματα

Φύεται μόνο σε ξηρά εδάφη και ευνοείται από κλίμα υποτροπικό με μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Ετσι στη χώρα μας η καλλιέργεια φραγκοσυκιάς περιορίζεται κυρίως στην Κρήτη και γενικά στις νότιες περιοχές.

Βασιλικός

Κοντά του «ποτίζεται»και η τσέπη

Στην αρχαία Ελλάδα δεν είχαν σε εκτίμηση το φυτό, καθώς πίστευαν ότι οι σκορπιοί προτιμούν να φωλιάζουν κάτω από τις γλάστρες του, ενώ είχαν συνδέσει την έντονη μυρωδιά του με κάποιο είδος κατάρας, ίσως και με ένδειξη θανάτου. Η καλλιέργεια του βασιλικού ωστόσο είναι πολύ απλή, η ζήτηση από τη φαρμακευτική βιομηχανία μεγάλη και τα έσοδα που δίνει στον παραγωγό σημαντικά.

Πλεονεκτήματα

Είναι καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζεται στο μεσογειακό κλίμα και μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη. Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας δίνουν φυτά εξαιρετικής ποιότητας. Η απόδοση φθάνει τα 400 κιλά αποξηραμένα φύλλα με καθαρά έσοδα για τον παραγωγό περίπου 800 ευρώ. Σε περίπτωση που πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια, τα έσοδα διπλασιάζονται και κυμαίνονται στα 1.500-2.000 ευρώ.

Μειονεκτήματα

Είναι φυτό με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές το πότισμα πρέπει να γίνεται κάθε 48 ώρες.

Δενδρολίβανο

Αλλη μία αρωματική και θεραπευτική καλλιέργεια

Παρότι είναι γνώριμη εδώ και χρόνια, η καλλιέργεια του δενδρολίβανου μόνο τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθηση.Το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στα φύλλα και στα λουλούδια του δενδρολίβανου ξεκουράζει πνευματικά, απαλύνει τους μυϊκούς πόνους, θεωρείται τονωτικό για τους πνευματικά κουρασμένους, ενώ βοηθά στην αναζωογόνηση του δέρματος.

Πλεονεκτήματα

Αποτελεί ελκυστική καλλιέργεια χάρη στο χαμηλό κόστος εγκατάστασης (350-400 ευρώ ανά στρέμμα), στην εξαιρετική απόδοσή του που είναι 250-350 κιλά αποξηραμένα φύλλα και στο εισόδημα που μπορεί να φτάσει τα 500-700 ευρώ το στρέμμα για συμβατικές καλλιέργειες και τα 1.500-1.800 ευρώ για τις βιολογικές.

Μειονεκτήματα

Η καλλιέργεια του δενδρολίβανου χρειάζεται καλά αποστραγγισμένα αμμώδη έως αργιλοπηλώδη εδάφη με άργιλο το πολύ μέχρι 30% και με pH γύρω στο 7. Σε περιοχές με αρκετή ξηρασία για να αναπτυχθούν τα φυτά και για να έχουν δυνατές ρίζες επιβάλλεται να ποτιστούν με συμπληρωματικό νερό άρδευσης.

Αρώνια

Το φυτό της μακροζωίας!

Η αρώνια είναι φαρμακευτικό φυτό και χάρη στη χημική σύσταση των καρπών της προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καρπός της περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K και συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών, που είναι πολύ σημαντικά για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Η καλλιέργειά της στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Τα πρώτα αποτελέσματα όμως είναι ενθαρρυντικά αφού η αρώνια προσαρμόζεται σε μεγάλο εύρος εδαφικών και κλιματικών συνθηκών.

Πλεονεκτήματα

Η καλλιέργειά είναι εξαιρετικά αποδοτική διότι το κόστος είναι χαμηλό αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερη λίπανση. Δύο με τρία χρόνια μετά τη φύτευση, φτάνει τα 1.300-1.800 κιλά στρεμματική απόδοση και αποδίδει εισόδημα περίπου 1.000 ευρώ το στρέμμα. Εμφανίζει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό όσον αφορά το ψύχος καθώς αντέχει έως τους -34ο C. Η αρώνια δεν έχει να αντιμετωπίσει σοβαρούς εχθρούς και ασθένειες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό.

Μειονεκτήματα

Αναπτύσσεται και σε σκιερά μέρη, αλλά την καλύτερη ποιότητα καρπού αποδίδουν τα φυτά που βρίσκονται σε τοποθεσίες με πλήρη ηλιοφάνεια. Η αρώνια είναι ανθεκτική στην ξηρασία, αλλά για σταθερές και μεγάλες αποδόσεις είναι απαραίτητο να αρδεύεται.

Στέβια

Ο εχθρός της ζάχαρης…

Απειλεί να… εκτοπίσει τη ζάχαρη καθώς είναι πιο γλυκιά και καθόλου επιβλαβής όπως άλλες συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συγκεκριμένα ένα κουταλάκι του γλυκού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Η καλλιέργεια της στέβιας μοιάζει με εκείνη του καπνού ως προς τις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες αλλά και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές όπως η λίπανση και η άρδευση. Ετσι μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά δυναμική εναλλακτική καλλιέργεια για τους έλληνες καπνοπαραγωγούς.

Πλεονεκτήματα

Η ανάπτυξη της στέβιας απαιτεί μικρές ποσότητες νερού και λιπασμάτων, δεν χρειάζεται χρήση φυτοφαρμάκων αφού δεν έχει να αντιμετωπίσει σοβαρούς εχθρούς και ασθένειες και η συγκομιδή της είναι πιο εύκολη σε σχέση με άλλες συμβατικές καλλιέργειες όπως ο καπνός. Η τιμή των ξερών φύλλων είναι 1-2,5 ευρώ και η απόδοση ανά στρέμμα 100-150 κιλά. Υπό ιδανικές συνθήκες, η παραγωγή ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει τα 400-450 κιλά και τα έσοδα να αγγίξουν τα 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Μειονεκτήματα

Για να αξιοποιηθεί η πρώτη ύλη από τη στέβια χρειάζονται μονάδες μεταποίησης, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Γκότζι μπέρι

O καρπός της καλής υγείας

Είναι πολύ της μόδας και από πολλούς θεωρείται η απόλυτη σούπερ τροφή. Πρόκειται για ασιατικής καταγωγής πολυετή θάμνο με μικρούς μαλακούς καρπούς, που έχουν έντονα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα και τρώγονται ωμοί ή αποξηραμένοι.Διαθέτουν περισσότερη Β-καροτίνη από το καρότο, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, βιταμίνη E η οποία σπανίζει σε φρούτα και… 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από όση τα πορτοκάλια.

Πλεονεκτήματα

Το φυλλοβόλο φυτό που μας δίνει τα γκότζι μπέρι καλλιεργείται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών ακόμα και σε άγονα, ενώ αντέχει τόσο σε υψηλές θερμοκρασίες έως 40° C όσο και σε χαμηλές (όπως στους -30° C). Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία χάρη στο βαθύ ριζικό σύστημά του. Εντυπωσιακή είναι και η στρεμματική απόδοση που φτάνει σε 1,5 τόνο νωπών καρπών, 700-800 αποξηραμένων. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται σε 6-7 ευρώ το κιλό αποξηραμένου καρπού, δίνοντας καθαρά έσοδα περίπου 2.000 ευρώ.

Μειονεκτήματα

Το γκότζι μπέρι αντέχει στην ξηρασία, αλλά για το πότισμά του απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνεται μόνο το καλοκαίρι. Προσοχή θέλει επίσης η υποστύλωση των φυτών. Επιπρόσθετη δυσκολία, ότι η συγκομιδή γίνεται με το χέρι και έτσι αυξάνεται το εργατικό κόστος.

Τρούφα

Χρυσοφόρα υπόγεια επένδυση

H γαστρονομική και θρεπτική του αξία κάνουν αυτό τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Του αποδίδονται επίσης θεραπευτικές δράσεις κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.Πρόκειται για ένα μανιτάρι που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος (5-30 εκατοστά), συμβιώνοντας με το ριζικό σύστημα ορισμένων δένδρων όπως το πουρνάρι, η βελανιδιά, το πεύκο κ.ά. Προκειμένου να καλλιεργηθεί η τρούφα, φυτεύουμε πρώτα δασικά δένδρα στις ρίζες των οποίων «εμβολιάζεται» ο μύκητας. Με τον καιρό δημιουργείται ένα μικρό οικοσύστημα αποτελούμενο από διάφορα έντομα και αγριολούλουδα για την παραγωγή του μανιταριού.

Πλεονεκτήματα

Παρότι είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια την απόδοση μιας φυτείας τρούφας, ενδεικτικά έπειτα από 10 έτη αυτή κυμαίνεται στα 3-5 κιλά ανά στρέμμα και μπορεί να φτάσει και τα 10. Η τιμή παραγωγού στην αγορά είναι περίπου στα 600-700 ευρώ το κιλό. Βέβαια, πρόκειται για μια επιχείρηση με αμελητέα έξοδα γιατί απαιτεί ελάχιστο νερό και δεν χρειάζεται λίπανση, ενώ απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων αφού καλλιεργούμε μύκητα.

Μειονεκτήματα

Δεν είναι κατάλληλες όλες οι περιοχές για την καλλιέργεια τρούφας, γι’ αυτό και πρέπει να προηγηθεί ανάλυση του εδάφους. Ιδανικά θεωρούνται τα ελαφρώς επικλινή και αμμοαργιλώδη εδάφη, τα οποία στραγγίζουν καλά σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο 300-1.000.

Τριανταφυλλιά

Ο ρόδινος χρυσός

Λέγεται ότι στην Ελλάδα τα βιομηχανικά τριαντάφυλλα είναι εξαιρετικής ποιότητας και το ροδέλαιο που παράγεται από αυτά συναγωνίζεται επάξια αυτό της Βουλγαρίας, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο. Το γεγονός ότι το ροδέλαιο βρίσκεται σε μικρή περιεκτικότητα στο τριαντάφυλλο και δεν υπάρχει χημικό υποκατάστατό του στην αγορά, το καθιστά πολύ ακριβό.

Πλεονεκτήματα

Μετά τον πρώτο χρόνο, η τριανταφυλλιά αναπτύσσει βαθύ και δυνατό ριζικό σύστημα και δεν έχει ανάγκη άρδευσης. Η μέση στρεμματική απόδοση μιας φυτείας πλήρους ανάπτυξης (μετά το τέταρτο έτος) φτάνει τα 400 κιλά νωπά ροδοπέταλα. Για την παραγωγή ενός κιλού ροδέλαιου χρειάζεται να αποσταχθούν τρεις τόνοι ροδοπέταλα, ενώ η χονδρική τιμή του ροδέλαιου κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρώ το κιλό.

Μειονεκτήματα

Οι χώροι που ενδείκνυνται για φύτευση είναι πρέπει να είναι ευήλιοι, ευάεροι και προστατευμένοι από τον βοριά. Εχει ανάγκη από χωράφια με ελαφριά χώματα και ουδέτερο pH. Η συγκομιδή των λουλουδιών είναι αρκετά δύσκολη και γίνεται καθημερινά από το χάραμα μέχρι την ανατολή, καθώς όσο περισσότερη ώρα εκτίθενται στον ήλιο τα τριαντάφυλλα τόσο λιγότερο ροδέλαιο παράγουν ενώ υποβαθμίζεται και η ποιότητά του. Ο βασικός εχθρός της τριανταφυλλιάς είναι ένα ξυλοφάγο έντομο, ο λεγόμενος αγκρίλος.

Αλόη

Μεγάλη ζήτηση στη φαρμακοβιομηχανία

Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται στη βοτανοθεραπεία και σε φαρμακευτικά σκευάσματα φυτικής προέλευσης σε μορφή gel ή ως νωπό προϊόν. Το φυτό, που φτάνει σε ύψος ως και τα 1,60 μέτρα, προτιμά τα καλά αποστραγγισμένα, αμμώδη ή πηλώδη εδάφη και κυρίως αυτά με ελαφρώς αλκαλική αντίδραση. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ελαφρώς σκιερές τοποθεσίες. Εισέρχεται σε πλήρη απόδοση μετά το 4ο έτος και η ανάπτυξή του συνεχίζει για ένα διάστημα επτά περίπου ετών. Το κάθε φυτό μπορεί να δώσει τουλάχιστον 4 φύλλα από τρεις ώς τέσσερις φορές τον χρόνο.

Πλεονεκτήματα

Δεν έχει πολλές καλλιεργητικές φροντίδες, δεν απαιτούνται πολλά χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα γιατί η σκληρή και παχιά επιδερμίδα των φύλλων αποτελούν μια σημαντική φυσική άμυνα. Επίσης αντέχει στην ξηρασία, ωστόσο η άρδευση βελτιώνει την απόδοσή της. Μετά τον 4ο χρόνο το στρέμμα μπορεί να δώσει ώς και 13.000 φύλλα. Το κάθε φύλλο έχει βάρος 400 με 800 γραμμάρια, που σημαίνει ότι το ένα στρέμμα αποδίδει 7.000 κιλά φύλλων, τα οποία εμπεριέχουν περίπου 70%-80% gel.

Μειονεκτήματα

Χρειάζεται θερμό κλίμα, γι’ αυτό και αναπτύσσεται στην Κρήτη, στα νησιά και στη Νότια Ελλάδα. Δεν είναι πολύ ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί να αντέξει μέχρι τους -3 βαθμούς Κελσίου, παθαίνοντας μικρές ζημιές. Προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν ορισμένα βακτήρια που προκαλούν σήψη, όπως και οι μύκητες, ο παγετός, οι δυνατοί άνεμοι.

Κρανιά

Ξεχασμένη καλλιέργεια που υπόσχεται πολλά

Πρόκειται για αυτόχθονο, μακρόβιο δέντρο, γνωστό από την αρχαιότητα για τον καρπό του καθώς και για το ιδιαίτερα σκληρό του ξύλο. Φύεται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μας, ενώ ο καρπός του (το κράνο) διαθέτει εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες καθώς περιέχει βιταμίνες C και Ε, καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις.

Πλεονεκτήματα

Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών και σε όλες τις θερμοκρασίες, ακόμα και σε εξαιρετικά χαμηλές, ενώ δεν χρειάζεται επίπονη εργασία και σπάνια κλαδεύεται. Η αντοχή της είναι εξαιρετική και δεν έχει φυσικούς εχθρούς. Με στρεμματική απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα, το κράνο μπορεί να αποφέρει περίπου 800-1.300 ευρώ καθαρά έσοδα στον παραγωγό.

Μειονεκτήματα

Το μόνο που ζητεί είναι νερό. Ειδικά όταν το δέντρο είναι νεαρό, χρειάζεται άφθονο νερό και το σωστό είναι να αρδεύεται κάθε 10-15 ημέρες κατά τη θερινή, άνομβρη περίοδο.

Ρεβίθι

Το «κρέας του φτωχού»

Εχει σημαντική διατροφική αξία τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα, καθώς χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή εξαιτίας της μεγάλης του περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Εχει και μεγάλη οικολογική σημασία καθώς διαθέτει την ικανότητα να δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα εξαιτίας της συμβίωσης στις ρίζες του με αζωτοδεσμευτικά βακτήρια. Με το άζωτο όχι μόνο ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες σε λίπανση, αλλά αυξάνει και την παραγωγικότητα του χωραφιού, βελτιώνοντας τη γονιμότητά του.

Πλεονεκτήματα

Χρειάζεται λίγα λιπάσματα καθώς δεσμεύει άζωτο και μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων, συνεπώς το κόστος καλλιέργειας είναι χαμηλό. Η καλλιέργειά του μπορεί να έχει και εξαγωγικό χαρακτήρα καθώς μεγάλες αγορές, όπως για παράδειγμα η Ινδία, απορροφούν τεράστιες ποσότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ρεβιθια εκτοπίζουν βαθμιαία στις ΗΠΑ παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως π.χ. ο καπνός, καθώς το χούμους, ένα είδος σαλάτας με βάση το ρεβίθι, που περιέχει επίσης ταχίνι και λάδι, κάνει θραύση στην αμερικανική αγορά τροφίμων. Οι αποδόσεις στα μεν ξηρικά χωράφια φτάνουν κατά μέσο όρο τα 150-180 κιλά/στρέμμα και στα αρδευόμενα μπορούν να φτάσουν τα 250-350 κιλά/στρέμμα. Η τιμή για τον παραγωγό διαμορφώνεται στο 1,10-1,40€/κιλό.

Μηδική

Το κυριότεροκτηνοτροφικό φυτό

Πρόκειται για το κυριότερο κτηνοτροφικό φυτό της χώρας μας. Καλλιεργείται για την παραγωγή σανού, χλωρού χόρτου και βοσκής σε ποτιστικά ή ξηρικά χωράφια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Συγκεντρώνει όλα τα οφέλη των ψυχανθών φυτών, λιγότερα λιπάσματα – φυτοφάρμακα και έχει χαμηλό κόστος καλλιέργειας. Η μηδική αφήνει στον παραγωγό ένα χωράφι ιδανικό για όλες τις καλλιέργειες. Τόσο τα ρεβίθια όσο και η μηδική παρέχουν τη δυνατότητα βιολογικής καλλιέργειας που προσδίδει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν.

Πλεονεκτήματα

Αποτελεί πολυετή καλλιέργεια (4-5 χρόνια) και επιλέγεται σε συστήματα εναλλαγής καλλιεργειών (αμειψισπορά). Συνεπώς με μία σπορά ο παραγωγός μπορεί να παίρνει 5-6 κοπές (ή «μαχαίρια» όπως αποκαλούνται) τον χρόνο. Επιπλέον πλεονεκτήματα είναι ότι η κοπή της μπορεί να γίνει με τα συνηθισμένα χορτοκοπτικά μηχανήματα και ότι μπορεί να καλλιεργηθεί κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς των ζωοτροφών. Η απόδοση της μηδικής κυμαίνεται μεταξύ 1.300-2.500 κιλών/στρέμμα, με την τιμή για τον παραγωγό να κυμαίνεται μεταξύ 14-18 λεπτών/κιλό.

Μειονεκτήματα

Το ψύχος, η πολλή υγρασία στο έδαφος και το χαμηλό pΗ είναι περιοριστικοί παράγοντες. Τα πολύ όξινα εδάφη (pΗ 5,5) πρέπει να αποκλείονται.