Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από την απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε τον Ακη Τσοχατζόπουλο σε 20ετή κάθειρξη και έστειλε στη φυλακή τη σύζυγο και την κόρη του, άρχισαν οι συζητήσεις και οι υπολογισμοί για την υπό όρους αποφυλάκισή τους. Ο πρώην υπουργός παρά το γεγονός ότι έφυγε φορτωμένος με τη μεγαλύτερη ποινή, λόγω ηλικίας έχει τις περισσότερες ελπίδες για ταχύτερη αποφυλάκιση. Και αυτό γιατί με βάση τις πρωτόδικες ποινές (σ.σ.: όλοι οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν έφεση, οπότε μπορεί να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση από το Πενταμελές Εφετείο) μπορεί να βγει, όπως εκτιμάται, από τη φυλακή σε περίπου τρία με τέσσερα χρόνια, καθώς έχει ήδη συμπληρώσει και 18 μήνες προφυλακισμένος.
Ο Ποινικός Κώδικας ορίζει ότι «με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του κατάδικου κάθε ημέρα παραμονής του σε σωφρονιστικό κατάστημα υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής». Αντίθετα, η σύζυγος και η κόρη τού πρώην υπουργού, που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 12 ετών η καθεμία, μπορούν να αποφυλακιστούν με όρους εφόσον εκτίσουν τα 2/5 της ποινής τους.

Βέβαια, όλοι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο Εφετείο Αναστολών ζητώντας την αποφυλάκισή τους με όρους μέχρις ότου ξαναδικαστούν σε δεύτερο βαθμό. Μία ημέρα πάντως μετά την καταδίκη του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος με γραπτή δήλωσή του αποδίδει την τιμωρία του σε «άνωθεν παρεμβάσεις των γνωστών πολιτικοδικαστικών κέντρων εξουσίας, οι οποίες από το 2010 επέβαλαν στα ΜΜΕ τον επικοινωνιακό κανιβαλισμό και διαπόμπευση εναντίον εμού και της οικογένειάς μου». Και προσθέτει ότι «δεν αναγνωρίζω την απόφαση αυτή».