Η Κατρίν Γκέρινγκ-Έκαρντ και ο Άντον Χοφράιτερ είναι οι νέοι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Πρασίνων, έπειτα από τις εσωτερικές αρχαιρεσίες που έγιναν την Τρίτη στο Βερολίνο.

Οι δύο βουλευτές αναμένεται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο, των διερευνητικών επαφών με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για τον σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας που αρχίζουν την Πέμπτη.

Η Γκέρινγκ-Έκαρντ, πρώην Αντιπρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ήταν, μαζί με τον Γιούργκεν Τριτίν, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Πρασίνων και εκπροσωπεί την «συντηρητική» πτέρυγα του κόμματος -διατηρεί στενούς δεσμούς με την Προτεσταντική Εκκλησία της Γερμανίας-, ενώ ο Χοφράιτερ ανήκει στην λεγόμενη «αριστερή» ομάδα των Πρασίνων και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία του ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Υποδομών.

Ενόψει της συνάντησης την Πέμπτη με την Άνγκελα Μέρκελ, ο απερχόμενος επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν, ο οποίος χρεώθηκε την ευθύνη για την κακή εκλογική επίδοση του κόμματος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, σε ό,τι αφορά την σοβαρότητα των προθέσεων των CDU και CSU.

«Βλέπω αυτές τις μέρες από την πλευρά των συντηρητικών πολλά σημάδια που μου δίνουν λόγους για να αμφισβητώ τις προθέσεις τους», δήλωσε ο Τριτίν και προέβλεψε ότι θα πρόκειται για «πολύ-πολύ δύσκολη διερευνητική συζήτηση».

Ανάλογες αμφιβολίες διατύπωσε και ο νεοεκλεγείς Άντον Χοφράιτερ, ο οποίος δήλωσε ότι αμφιβάλλει σοβαρά σχετικώς με το «εάν αυτοί οι κύριοι είναι σοβαροί σε ό,τι αφορά την διερεύνηση της προοπτικής μιας βιώσιμης, σταθερής κυβέρνησης».

Με «ανοιχτό μυαλό» αντιμετωπίζει την επικείμενη συνάντηση η Γκέρινγκ-Έκαρντ, η οποία ωστόσο δήλωσε επιφυλακτική για την επίτευξη συμφωνίας.