Ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία φαίνεται ότι ανοίγει, με δύο συνεντεύξεις των ηγετών των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών το Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα οι Πράσινοι ετοιμάζονται να εκλέξουν μια νέα (πιο κεντρώα) κοινοβουλευτική ηγέτιδα και αυτή την εβδομάδα θα έχουν συζητήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ για πιθανή συμμετοχή τους σε κυβερνητικό σχήμα.

Η Καγκελάριος έχει ένα εβδομαδιαίο ραντεβού με τους γερμανούς πολίτες, κάθε Σάββατο, με ομιλία της μέσω βίντεο. Συνήθως είναι βαρετό, όμως το περασμένο Σάββατο η Μέρκελ προκάλεσε πολιτικό σάλο στη Γερμανία όταν ανακοίνωσε ότι οι δύο προτεραιότητες της επόμενης Βουλής θα είναι η μείωση του δημόσιου χρέους και μια μεγάλη αύξηση των κονδυλίων για την εκπαίδευση και την έρευνα. «Η εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί ένα διαρκές καθήκον που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της καινοτομίας», είπε η Μέρκελ. «Η Γερμανία πρέπει να συμμετέχει στις μελλοντικές τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Πρέπει να παραχωρήσουμε στην έρευνα το 3% του ΑΕΠ μας για να παραμείνουμε καινοτόμοι και να διατηρήσουμε καλές θέσεις εργασίας στη Γερμανία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στη συγχώνευση της πληροφορικής με τις κλασικές βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η βιομηχανία χημικών και η κατασκευή μηχανημάτων.

Το μήνυμα της Μέρκελ, που μεταδόθηκε μόλις 24 ώρες μετά την έναρξη του κρίσιμου γύρου συνομιλιών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών με στόχο να βρουν κοινό έδαφος για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, μεταφράστηκε στο Βερολίνο ως ένα πρώτο σήμα για τη διευκόλυνση επίτευξης συμφωνίας με το SPD, ώστε να υποχωρήσει στο αίτημά του για αύξηση των φόρων. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση των κονδυλίων για την εκπαίδευση και την έρευνα και ότι τα χρήματα αυτά θα εξοικονομηθούν από την αύξηση του φόρου για τους πλούσιους από το 42% στο 49%. Οι Χριστιανοδημοκράτες από την πλευρά τους δεσμεύθηκαν ότι δεν θα εγκρίνουν ένα τέτοιο μέτρο. Η νέα θέση της Μέρκελ αντιμετωπίστηκε με μια γρήγορη απάντηση από τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Με συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την επόμενη ημέρα στο «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ» ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε τρεις βασικές προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού: την καθιέρωση ελάχιστου μισθού, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την επένδυση μεγάλων κονδυλίων στην εκπαίδευση και στην έρευνα. «Το θέμα της αύξησης των φόρων δεν αποτελεί αυτοσκοπό για εμάς», διευκρίνισε ο Γκάμπριελ. «Οι Χριστιανοδημοκράτες ας προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για να βρεθούν χρήματα για την Παιδεία και τις υποδομές».

Ετσι όλα δείχνουν ότι άνοιξε ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών, στις 14 Οκτωβρίου. Ομως και οι Πράσινοι φαίνεται να πλησιάζουν περισσότερο τους Χριστιανοδημοκράτες, καθώς την Πέμπτη αναμένεται να εκλέξουν τον νέο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους. Υποψήφιες είναι η Κέρστιν Αντρέα και η Κατρίν Γκέρινγκ-Εκαρντ, και οι δύο σαφώς πιο κεντρώες και πρόθυμες για συνεργασία με τη Μέρκελ από την προηγούμενη ηγεσία.