Αλλοι άνθρωποι από τη δημόσια εικόνα τους, την οποία πολύ συχνά έχουν καταγράψει οι τηλεοπτικές κάμερες και ο φωτογραφικός φακός, επιχείρησαν να εμφανιστούν στις απολογίες τους ενώπιον των ανακριτών οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φέρονται ως διευθυντικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ολοι οι κατηγορούμενοι –

Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Ι. Λαγός, Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος –ακολούθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, κοινή στρατηγική με στόχο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αλλά και το κόμμα.

Πίσω από την άσκηση της ποινικής δίωξή τους είδαν κίνητρα πολιτικά, αποποιούμενοι οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή περί ένταξης και περί διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Αντίθετα, ρητά και κατηγορηματικά αποτάσσονται όλα όσα τους χρεώνει το βαρύ κατηγορητήριο. Ο προφυλακισμένος αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάζει όλα τα επεισόδια με πρωταγωνιστές μέλη, στελέχη ή ακόμα και βουλευτές του κόμματος, που τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Διακηρύσσει μάλιστα, μέσω της απολογίας του, ότι βασική αρχή της Χρυσής Αυγής είναι «η αυστηρή τήρηση του νόμου προς πάσα κατεύθυνση».

Επιπλέον, όλοι με μια φωνή, ως ομάδα, αρνούνται ότι η Χρυσή Αυγή είναι «στρατός», ισχυρίζονται ότι «τα λεγόμενα περί ταγμάτων εφόδου αποτελούν συκοφαντία» και ότι η κοινή αμφίεση είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, μόδα που έχει βρει μιμητές.

Τέλος, προσβάλλοντας ως ψευδεπίγραφο το καταστατικό που επικαλείται το κατηγορητήριο, υποστηρίζουν ότι η διάρθρωση και η λειτουργία της Χρυσής Αυγής είναι δημοκρατική.

Οι απολογίες των έξι

Νίκος Μιχαλολιάκος

«Απεταξάμην κάθε μορφή βίας». Αυτό είναι το διά ταύτα της απολογίας του προφυλακισμένου γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Στην πολύωρη απολογία του ενώπιον των ανακριτών υπερασπίστηκε όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και το κόμμα, ισχυριζόμενος ότι με βάση το επίσημο καταστατικό του αποδεικνύεται η «δημοκρατική διάρθρωση και λειτουργία της Χρυσής Αυγής». Σε όλες τις ερωτήσεις των ανακριτών Σπύρου Γεωργουλέα και Χρήστου Παπακώστα, που συνιστούν και τους βασικούς άξονες του κατηγορητηρίου με βάση το οποίο οδηγήθηκε στη φυλακή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος απαντά «Οχι σε όλα».

Κατηγορηματικά, όπως χαρακτηριστικά λέει, «η Χρυσή Αυγή δεν είναι στρατός για να διαθέτει στολή και καταδικάζω αυτού του είδους τη συμπεριφορά και αμφίεση και τον συγκεκριμένο βηματισμό. Για τις άλλες παράνομες πράξεις που μου αναφέρετε (σ.σ. οργανωμένες επιχειρήσεις οπαδών με επικεφαλής βουλευτές του κόμματος για τον έλεγχο πιστοποιητικών νόμιμης παραμονής αλλοδαπών μικροπωλητών και συστηματικούς ελέγχους σε νοσοκομεία για τον εντοπισμό παρανόμως εργαζόμενων αλλοδαπών νυχτερινών νοσοκόμων) δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν τις υιοθετώ και δημόσια τις έχω καταγγείλει».

Επιχειρώντας να αντικρούσει τα ευρήματα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ο Ν. Μιχαλολιάκος εκφράζει και μία… ευχή, ζητώντας «αν ήταν δυνατόν από νομικής και τεχνικής πλευράς, να επιτευχθεί η απομαγνητοφώνηση των συγκεκριμένων συνομιλιών οι οποίες φέρονται να αφορούν το πρόσωπό του». Σε ό,τι αφορά δε την ύποπτη κατά τις Αρχές συνομιλία του με τον επίσης προφυλακισμένο βουλευτή Γιάννη Λαγό το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα, υποστήριξε ότι «αφορούσε τη μετακίνησή μου της επόμενης ημέρας, καθόσον αυτός επικοινωνεί για τα μέτρα ασφαλείας των μετακινήσεών μου».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Ο προφυλακισμένος υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, αφού χαρακτηρίζει και αυτός πολιτική τη δίωξή του, καταδικάζει τη βία και αρνείται κάθε σχέση με τον ναζισμό. Κληθείς να εξηγήσει τα ναζιστικού περιεχομένου σύμβολα και βιβλία που βρέθηκαν στο σπίτι του στα Γιάννινα, ο Παππάς ισχυρίσθηκε ότι πρόκειται για βιβλία που κατέχει «ασχολούμενος με το βιβλίο από τα γυμνασιακά του χρόνια». Για τα υπόλοιπα αντικείμενα λέει ότι «είναι συλλεκτικά διαφόρων περιόδων πολεμικών ή μη διότι είμαι συλλέκτης γνωστός σε συλλεκτικούς κύκλους, το οποίο μπορώ να σας αποδείξω και με σχετικά έγγραφα και ντοκουμέντα». Ο Παππάς, μάλιστα, δηλώνει λαϊκός εθνικιστής και προσθέτει: «Ο Χίτλερ πέθανε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ουδεμία σχέση μπορεί να έχει πολιτικά με την Ελλάδα του 21ου αιώνα». Οταν καλείται πάντως να απαντήσει για το χειρόγραφό του με το κείμενο του όρκου της Χρυσής Αυγής (του 1983), με αναφορά στις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού, το οποίο φέρει τη γερμανική σβάστικα και αναγράφει το όνομα του Χίτλερ (σ.σ. βρέθηκε στο σπίτι του Παππά), εκείνος παθαίνει… αμνησία: «Δεν ενθυμούμαι, αγνοώ την ύπαρξή του σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δεν ενθυμούμαι πώς εγράφη, αν αποτελεί μετάφραση ή οτιδήποτε άλλο και είναι ένα κείμενο το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ όσο εγώ ξέρω και δεν απηχεί τις απόψεις μου εν γένει. Είναι κείμενο του 1983 όπως αναγράφει με τυποποιημένη έντυπη γραφή, όταν ήμουν 21 ετών».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ

Την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων κατηγορίας επιχείρησε να αποδομήσει στην απολογία του ο προφυλακισμένος βουλευτής Γιάννης Λαγός. «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με σχεδόν πλήρη βεβαιότητα τα στοιχεία των εν λόγω ανώνυμων μαρτύρων οι οποίοι είναι άτομα παντελώς αναξιόπιστα», λέει ο Λαγός και «επιφυλάσσεται να προσκομίσει περισσότερα στοιχεία όταν ολοκληρώσει την έρευνά του». Μάλιστα, ο Λαγός αρνείται ότι η Χρυσή Αυγή και ο ίδιος προσωπικά έχουν σχέση με την επίθεση εις βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις των ανακριτών προς τον Λαγό για τα κρίσιμα τηλεφωνήματα που δέχθηκε και έκανε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. «Καθόσον αφορά τις πράγματι αρκετές τηλεφωνικές μου επαφές με τους Πατέλη και Μπενέκη, θέλω να επισημάνω ότι ο αριθμός αυτός δικαιολογείται από την ανάγκη συνεννοήσεων για δύο επικείμενα σημαντικά γεγονότα στην τοπική οργάνωση της Νίκαιας και συγκεκριμένα την επίσκεψη και ομιλία του ΓΓ κ. Μιχαλολιάκου και την επικείμενη διανομή μεγάλης ποσότητας τροφίμων». Σε άλλο σημείο όμως παραδέχεται ότι «μετά το περιστατικό της δολοφονίας του Φύσσα είχα έντονο διάλογο με τον Πατέλη, απαιτώντας να ενημερωθώ με λεπτομέρειες για το τι πράγματι είχε συμβεί, ώστε να είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανάμειξη ή εμπλοκή της Νίκαιας στο περιστατικό, διότι όπως φαινόταν δεν μου είχε πει όλη την αλήθεια ή τουλάχιστον δεν μου είχε εκθέσει όλα τα περιστατικά, διότι τη στιγμή της συνομιλίας είχα την αίσθηση ότι δεν μου λέει όλη την αλήθεια».

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ

Πολιτική χροιά δίνει στην ποινική εμπλοκή του ο Ηλίας Κασιδιάρης, συνδέοντας μάλιστα την κατηγορία που του αποδόθηκε εμφανίζοντάς τον ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης με την υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας.

«Μοναδικός λόγος της δίωξής μου είναι η ραγδαία άνοδος του κόμματός μου και τα υψηλά ποσοστά που φέρεται να έχω αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων», λέει στην απολογία του ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο κατηγορούμενος βουλευτής, επιχειρώντας να αντικρούσει το κατηγορητήριο, ισχυρίζεται ότι «στηρίζεται σε φαντασιώσεις και ανοησίες των πολιτικών μας αντιπάλων», συμπληρώνοντας ότι «η διαδικασία ήταν κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης προσπαθεί να αντιστρέψει τους όρους που τον έφεραν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου στα δικαστήρια. Οπως προκύπτει από την απολογία του, ισχυρίζεται ότι «θεωρώ πολιτικά, νομικά και ηθικά απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, διότι πρόκειται για το κόμμα που στην προμετωπίδα των προγραμματικών του θέσεων βρίσκεται η πάταξη της εγκληματικότητας. Δεν μπορεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού να εναποθέτει τις ελπίδες του για να απαλλαγεί από τη διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα σε μία εγκληματική οργάνωση».

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΟΣ

Μεμονωμένα περιστατικά που έγιναν με πρωτοβουλία στελεχών ή κάποιων βουλευτών, χωρίς όμως να υπάρχει κεντρική εντολή του κόμματος της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζει στην απολογία του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος τις επιχειρήσεις ελέγχου πιστοποιητικών αλλοδαπών μεταναστών σε Ραφήνα και Μεσολόγγι, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες σε τηλεοπτικό φακό.

Θέλοντας μάλιστα να δείξει ότι δεν υπήρχε κεντρική εντολή αναφέρει ότι «εξ όσων γνωρίζω, έχουν επιβληθεί κυρώσεις στους παραβάτες από τα πειθαρχικά όργανα και προειδοποίηση ότι αν ξαναενεργήσουν μόνοι τους θα υπάρξει αυστηρή επίπληξη και πιθανόν αποπομπή από το κόμμα».

Ο κατηγορούμενος αρνείται ακόμη και ότι μέσω των πύρινων λόγων του και της ακραίας φρασεολογίας που χρησιμοποίησε ο ίδιος και άλλοι βουλευτές και συγκατηγορούμενοί του προανήγγειλε το περιστατικό ξυλοδαρμού μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

«Μας κάλεσαν εργάτες της Ζώνης, ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σωματείο, όπως αυτό του ΠΑΜΕ. Πήγαμε οι κ.κ. Λαγός, Παναγιώταρος και εγώ και εκφωνήσαμε λόγους για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας. Καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν ωθήσαμε κάποιον σε παράνομη πράξη και μάλιστα πράξη βίας».

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ

Ως θύμα πολιτικής βίας και όχι θύτη επιχείρησε να εμφανίσει τον εαυτό του κατά την απολογία του ο Ηλίας Παναγιώταρος. Οπως και οι συγκατηγορούμενοί του, αρνήθηκε την κατηγορία εις βάρος του και υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπάρχει αποδεικτικό υλικό που να τη διασταυρώνει. Στην κοινή γραμμή των χρυσαυγιτών βουλευτών, ο Παναγιώταρος υποστήριξε ότι το καταστατικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία «είναι προϊόν φαντασίας». Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο Παναγιώταρος υποστηρίζει ότι «η κεντρική διοίκηση φροντίζει να αποφεύγονται να δίνονται ευκαιρίες για επεισόδια με πολιτικούς μας αντιπάλους, ακόμα και αν είμαστε υποχρεωμένοι να οπισθοχωρήσουμε». Στην ερώτηση για τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τον ναζισμό, ο Παναγιώταρος απαντά: «Καταρχάς έχουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, όπως κάθε έλληνας πολίτης και όχι μόνο. Δηλώνουμε έλληνες εθνικιστές και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. (…) Η απόδοση του χαρακτηρισμού του ναζιστή είναι στα πλαίσια της μαύρης προπαγάνδας των πολιτικών μας αντιπάλων». Ο Παναγιώταρος απαντά στην ερώτηση για τα αγήματα με στρατιωτικό βήμα της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται περί μεμονωμένων περιστατικών» και προσθέτει: «Το βήμα για το οποίο ερωτήθην έγινε μόνο μια φορά στην τελευταία εκδήλωση μνήμης του Μελιγαλά, από πολύ μικρό αριθμό ατόμων». (…) Ο βηματισμός δεν νομίζω ότι παραπέμπει σε ναζιστικά πρότυπα».