Δύο ενστάσεις φέρονται να εγείρουν προκειμένου να υπογράψουν τις τελικές συμβάσεις, κάποιες από τις κοινοπραξίες που κρίθηκαν προτιμητέες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τις έρευνες πετρελαίου σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.

Πρόκειται για ζητήματα στα οποία προσκρούει η υπογραφή των τελικών συμβάσεων, που έχει καθυστερήσει με κάποιες πλευρές να υποστηρίζουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εμπλεκομένων, μπορεί και να αποχωρήσουν.

Πρώτη ένσταση, αφορά στην υποχρεωτική έγκριση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να διαφοροποιηθεί η σύνθεση των κοινοπραξιών, οι οποίες αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Πρόκειται για διαδικασία που φέρει την ονομασία «farm out», και η οποία προβλέπει ότι όταν ένα μέλος κοινοπραξίας μειώνει ή μεταβιβάζει τη συμμετοχή του σε άλλη εταιρεία, δεν απαιτείται κυβερνητική έγκριση. Σε άλλες χώρες, απαιτείται απλά μια υπουργική έγκριση και όχι έγκριση υπουργικού συμβουλίου. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι σε τόσο σοβαρές συμβάσεις, όπως αυτές για τις έρευνες υδρογοναθράκων, το Δημόσιο πρέπει να γνωρίζει επακριβώς ποιός είναι εκείνος στον οποίο το μέλος μιας κοινοπραξίας πουλά τη συμμετοχή του.

Διασφάλιση για αλλαγές στη φορολογία

Το δεύτερο αίτημα των εταιρειών αφορά σε διασφαλίσεις που ζητούν έναντι πιθανών μελλοντικών αλλαγών στη φορολογία. Οι εταιρείες ζητούν να υπάρξουν ρήτρες διασφάλισης ώστε σε περίπτωση που για παράδειγμα αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής άνω του 26%, να μπορεί ο επενδυτής να εξισορροπήσει το επιπλέον αυτό κόστος, μειώνοντας για παράδειγμα τα έσοδα που θα καταβάλει στο Δημόσιο (τα δικαιώματα ανά βαρέλι ή royalties). Παρόμοιο ωστόσο όροι, προβλέπονται σε συμβάσεις μόνο με τριτοκοσμικά κράτη, όπως υποστηρίζει η πλευρά του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι χωρίς παρόμοιες διασφαλίσεις δύσκολα θα βρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες όπου και θα απευθυνθούν.

Τέλος, κάποιες εταιρείες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα υπογραφής των συμβάσεων. Η διαδικασία μέχρι στιγμής διαρκεί 20 μήνες, ενώ ακόμη και μετά την υπογραφή των συμβάσεων, δεν έχει καθορισθεί το πότε θα τεθούν σε ισχύ. Κι αυτό, καθώς οι συμβάσεις πρέπει πρώτα να επικυρωθούν από τη Βουλή, αφού λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάποιες από τις ενστάσεις αυτές τέθηκαν και κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη με την Καναδή ομόλογό του Νταιάνα Μακουήν, λόγω της εμπλοκής σε κάποιον από τους διαγωνισμούς και καναδικών εταιρειών.

Επισήμως το ΥΠΕΚΑ απαντά «ουδέν σχόλιο» επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικές συμβάσεις ύψους 25 δις. ευρώ (τα προσδοκώμενα έσοδα για το Δημόσιο) και ότι οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες βρίσκονται σε λεπτό σημείο.