Δύο διαγωνισμοί για την πώληση της ΛΑΡΚΟ μέσω ενός μηχανισμού αλλεπάλληλων δημοπρασιών ώστενα μπορέσει τελικά να επικρατήσει μόνο ένας επενδυτής και να ανέβει όσο το δυνατό περισσότερο το τίμημα. Πρόκειται για το μοντέλο στο οποίο φαίνεται να έχουν καταλήξει η ελληνική πλευρά και η Κομισιόν, η οποία εμφανίζεται πλέον πιο διαλλακτική στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί στην εταιρεία.

Επειτα από παζάρια πολλών εβδομάδων, οι Βρυξέλλες φέρεται ότι έχουν πεισθεί από την καινούργια ελληνική πρόταση που προβλέπει ότι έναν διαγωνισμό θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του ορυχείου του Αϊ-Γιάννη και έναν θα προκηρύξει η ΛΑΡΚΟ για τα άλλα δύο καλύτερα μεταλλεία της εταιρείας, σε Καστοριά και Εύβοια.

Με τη διαφορά ότι όπως ακριβώς συμβαίνει στις δημοπρασίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι ο νικητής καθενός από τους δύο διαγωνισμούς θα κληθεί μετά να δώσει καλύτερη προσφορά και στον άλλο διαγωνισμό. Οποιος δηλαδή κερδίσει τον διαγωνισμό για τη Λάρυμνα θα καταθέσει προσφορά και για τα μεταλλεία, και το αντίστροφο. Οι δύο πλειοδότες θα «κονταροχτυπηθούν» με αλλεπάλληλα χτυπήματα, ανεβάζοντας το τίμημα ώσπου να μείνει μόνο ένας, τόσο για το εργοστάσιο όσο και για τα μεταλλεία.

Πρόκειται για το αρχικό επιχείρημα της κυβέρνησης πως ουδείς επενδυτής θα ενδιαφερθεί μόνο για το πεπαλαιωμένο εργοστάσιο της Λάρυμνας αν δεν μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα στα μεταλλεία, που έχουν και τη μεγαλύτερη αξία. Διαφορετικά το λουκέτο είναι μονόδρομος για τη βιομηχανία.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Για όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ (διοικητικές υπηρεσίες, άλλες υποδομές, αποθήκες κ.ά.), η εκκαθάριση είναι μονόδρομος, με πιθανότατη μείωση του προσωπικού που σήμερα σε όλο τον όμιλο είναι περίπου 900 άτομα.

Θυμίζουμε ότι η λύση που επεδίωκαν από την αρχή η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ήταν να πουληθεί η ΛΑΡΚΟ ως ενιαία εταιρεία, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Τα σενάρια διαδέχονταν επί εβδομάδες το ένα το άλλο, αλλά η Κομισιόν τα απέρριπτε.

Η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγουν οι δύο πλευρές είναι μια παραλλαγή της τελευταίας ελληνικής πρότασης. Μιλούσε για δύο διαγωνισμούς όπου ο νικητής του ενός θα είχε δικαίωμα να πλειοδοτήσει και στον άλλο. Τελικά, το σχέδιο θα εφαρμοσθεί μέσω ενός μηχανισμού συνεχών δημοπρασιών.