Μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου της Iταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με την ιταλική προεδρία, ο Ενρίκο Λέτα επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον της Γερουσίας και της Βουλής για να εξακριβώσει αν η κυβέρνησή του συνεχίζει να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σε επίσημο ανακοινωθέν της προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας τονίζεται: «Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσόνι, υπουργών υπό παραίτηση και ιθυνόντων της κεντροδεξιάς δημιούργησαν ένα κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις πραγματικές εξελίξεις της πολιτικής κατάστασης. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός, με την σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισε να παρουσιάσει στην Βουλή -που είναι και ο κατάλληλος χώρος κάθε αποτελεσματικής αποσαφήνισης της πολιτικής κατάστασης- τις εκτιμήσεις του σχετικά με τα όσα συνέβησαν έως τώρα και το τι μέλλει γενέσθαι. Ο πρωθυπουργός θα συμφωνήσει τις ημερομηνίες για την τέλεση των σχετικών συζητήσεων με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, πάντως, χαρακτήρισε, μέσω διαδικτύου, «παραληρηματική» την κίνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (ο οποίος ζήτησε το Σάββατο την παραίτηση των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς) προσθέτοντας ότι «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τα προσωπικά του συμφέροντα».

Παράλληλα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε γνωστό ότι το απόγευμα της Δευτέρας να συναντηθεί με τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας «για να καθοριστεί μια κοινή γραμμή και να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα διάσπασης της κεντροδεξιάς».

Κι αυτό γιατί τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν με έμφαση την διαφοροποίηση μέρους της ηγετικής ομάδας της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, η οποία και ζητά να μην υιοθετηθεί η σκληρή γραμμή που θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σε περίπτωση που ο Ενρίκο Λέτα δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο αναμένεται να ξεκινήσει κύκλο διαβουλεύσεων με τις πολιτικές δυνάμεις για να διαπιστώσει αν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία που να είναι σε θέση να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση και αν θα μπορέσουν να αποφευχθούν με τον τρόπο αυτό νέες εκλογές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πάντως επισκεπτόμενος την καθολική εθελοντική οργάνωση του «Σαντ΄Ετζίντιο», ζήτησε από τους συμμετέχοντες σε διεθνή διαθρησκευτική συνάντηση «τις επόμενες τρεις ημέρες να προσευχηθούν πολύ για το καλό της Ιταλίας, διότι η χώρα το έχει πραγματικά ανάγκη».