}«Πιθανή αλλαγή των ημερομηνιών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 δεν θα επηρεάσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί η κατάλληλη λύση και πριν από λίγο καιρό μίλησα με τον πρόεδρο Μπλάτερ. Ούτε η ΦΙΦΑ, αλλά ούτε η ΔΟΕ, θέλουν να συμπέσουν χρονικά δύο τόσο σημαντικά αθλητικά γεγονότα, γι’ αυτό και δεν ανησυχώ στο ελάχιστο».

Ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ δρ Τόμας Μπαχ πήρε θέση χθες στην Αρχαία Ολυμπία (όπου βρέθηκε για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι) για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το Μουντιάλ του Κατάρ. Κατά τα άλλα, ο Τόμας Μπαχ μάς έδειξε ένα πρόσωπο πολύ πιο φιλικό προς την Ελλάδα, στην οποία – όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» – η ανθρωπότητα χρωστά πολλά.

«Νιώθω πάντα την ίδια συγκίνηση, καθώς είναι μια εκδήλωση γεμάτη συναισθήματα. Μόνο να σκέφτεσαι ότι εδώ, στον ιερό αυτόν χώρο, οι αθλητές έμπαιναν στο στάδιο και ο κόσμος τους ζητωκραύγαζε είναι εκπληκτικό. Να ξέρετε ότι έχετε δώσει το πιο όμορφο δώρο στην ανθρωπότητα με τον πολιτισμό σας αλλά και την ολυμπιακή φλόγα και ένας λόγος που ήθελα να συνδυάσω το πρώτο ταξίδι μου ως πρόεδρος της ΔΟΕ με την άφιξη στην Ελλάδα ήταν για να ευχαριστήσω όλους τους Ελληνες για αυτό το υπέροχο δώρο», τόνισε ο γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος εκτός από το ότι δήλωσε ενθουσιασμένος με την επιστροφή του στην Αρχαία Ολυμπία (πρώτη φορά είχε έρθει ως εκπρόσωπος των αθλητών στη ΔΟΕ όταν ακόμα ξιφομαχούσε) έδωσε το στίγμα του για το ντόπινγκ.

«Το ντόπινγκ αλλά και κάθε είδους διαφθορά αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα για να κρατήσουμε ψηλά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο τους», τόνισε ο Μπαχ, που άλλαξε την ημέρα άφιξής του στην Ελλάδα προκειμένου να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ηταν να έρθει το Σάββατο, αλλά όταν τον ειδοποίησε ο Λάμπης Νικολάου ότι ο Πρόεδρος έχει μια υποχρέωση και δεν μπορεί να τον συναντήσει, ο γερμανός πρόεδρος του απάντησε: «Θα έρθω τότε Παρασκευή. Δεν γίνεται να μη συναντήσω τον αρχηγό του κράτους».

Ενθουσιάστηκε από τη συνάντηση μαζί του και συμφώνησε ότι το ντόπινγκ είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των Αγώνων.

Η επίσκεψη μαζί με τον Σπύρο Καπράλο στο Παναθηναϊκό Στάδιο του έδωσε την ευκαιρία να φωτογραφιστεί δίπλα στην αφίσα των Αγώνων του Μόντρεαλ του 1976, εκεί όπου είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο, ενώ απόλαυσε τις επισκέψεις στα μουσεία, τόσο της Ακρόπολης, όσο και της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Πρόεδρε, αυτά τα μουσεία έγιναν προ… Μέρκελ, με λεφτά των Ελλήνων», του πέταξε την ατάκα το μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, με τον Τόμας Μπαχ να χαμογελάει.

Υπόσχεση για τις αθλητικές υποτροφίες

«Είστε τυχεροί που έχετε και εσείς έναν πρόεδρο ολυμπιονίκη», είπε για τον φίλο του Σπύρο Καπράλο, με τον οποίο συναντήθηκε χθες το πρωί στην Αρχαία Ολυμπία και συζήτησε γιατη βοήθεια της ΔΟΕ προς την Ελλάδα. «Θα είμαστε δίπλα σας κάθε στιγμή με αθλητικές υποτροφίες, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο», υποσχέθηκεο Τόμας Μπαχ.