Την εκτίμηση ότι για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης αρχίζουν να διαμορφώνονται κατάλληλες συνθήκες για σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Tουρκολιάς. Μιλώντας σε εκδήλωση της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, ο επικεφαλής του τραπεζικού ομίλου σημείωσε ότι τα επόμενα τρίμηνα θα είναι κρίσιμα για την παγίωση και επαύξηση της τρέχουσας δυναμικής, ειδικά αν συνοδευτούν από επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και από επικουρικές αποφάσεις σε επίπεδο ευρωζώνης για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

«Εξίσου, όμως, κρίσιμο είναι να διαφυλαχθούν οι προϋποθέσεις και αναγκαίες συνθήκες, ώστε να μετουσιωθούν σε θετική ενέργεια οι θυσίες του ελληνικού λαού» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή τη λογική δεν πρέπει να υπάρχουν υπαναχωρήσεις ή κοντόφθαλμες τοποθετήσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο και από οποιαδήποτε αφετηρία. Οπως ανέφερε ο κ. Τουρκολιάς, κρίσιμοι μακροοικονομικοί δείκτες για την αξιολόγηση της χώρας, από τους εταίρους και τις αγορές, παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση, συνεισφέροντας στην ανάκτηση αξιοπιστίας για τις προοπτικές της οικονομίας.

Συνθήκες αποκλιμάκωσης της ύφεσης σε στέρεες βάσεις και καλά νέα για την ελληνική οικονομία αναμένει από εδώ και στο εξής και η Alpha Bank. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της χώρας, η οποία αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις της τρόικας που αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, οι ευνοϊκές εξελίξεις αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό, στις εισπράξεις από τις διεθνείς μεταφορές (ναυτιλία) και τις εξαγωγές αγαθών, αλλά και στον περαιτέρω περιορισμό της πτώσης της εγχώριας ζήτησης υπό την επίπτωση και της εντυπωσιακής πορείας αύξησης της απασχόλησης σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η μείωση των δανείων προς την πραγματική οικονομία από το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Αύγουστο ο ρυθμός πιστωτικής συρρίκνωσης διαμορφώθηκε στο -3,90% από -4% έναν μήνα νωρίτερα.