Η Hyundai Motor και η Kia Motors ανακοίνωσαν ότι θα ανακαλέσουν περίπου 660.000 οχήματα στη Νότια Κορέα για να επιδιορθώσουν έναν ελαττωματικό διακόπτη φρένων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περισσότερων ανακλήσεων σε άλλες χώρες.

Η ανάκληση, η οποία αφορά μοντέλα όπως το Genesis της Hyundai και το μεγάλων διαστάσεων σεντάν Azera καθώς και το μοντέλο Forte της Kia, ακολουθεί προηγούμενες ανακλήσεις εξαιτίας ενός προβλήματος που έχει ήδη εμφανιστεί σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα. Είναι το σημαντικότερο πρόβλημα σε αυτοκίνητα στη Νότια Κορέα από τότε που το σημερινό σύστημα ανάκλησης τέθηκε σε εφαρμογή στη χώρα το 2003, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών. Πάντως τα πρώτα στοιχεία αφορούν σε μοντέλα, τα οποία δεν εισάγονται στην Ελλάδα.

Τον Απρίλιο, οι Hyundai και Kia, που μαζί βρίσκονται στην πέμπτη θέση των πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως, ανακάλεσαν περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο, γεγονός που προκάλεσε μία σειρά από μικρότερες σε αριθμό ανακλήσεις σε άλλες αγορές όπως στης Κορέας και της Κίνας.

«Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε κι άλλες ανακλήσεις σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους κανονισμούς και το σύστημά τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Hyundai και προσθέτει ότι ο συνολικός αριθμός των ανακλήσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Εκπρόσωπος της Kia δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει το ενδεχόμενο ανακλήσεων σε άλλες χώρες αναφορικά με προβλήματα στον διακόπτη των φρένων, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Οι τελευταίες ανακλήσεις ακολουθούν εκείνες περισσότερων από 160.000 οχημάτων τον Απρίλιο στη Νότια Κορέα και συνιστούν πλήγμα στη φήμη της Hyundai και της Kia στις χώρες προέλευσής τους, όπου οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό εισαγόμενων οχημάτων.

Οι νέες αυτές ανακλήσεις από κοινού αφορούν συνολικά 662.519 οχήματα που κατασκευάστηκαν στο διάστημα 2007-2011 για την αντικατάσταση πιθανώς ελαττωματικών διακοπτών φρένων που δεν ανάβουν τα φώτα των φρένων όταν ο οδηγός πατάει το κατάλληλο πεντάλ, σύμφωνα με το υπουργείο.

Συνολικά, το πρόβλημα εμφανίζεται σε 15 μοντέλα της Hyundai και της Kia.