«H Ισπανία βγήκε από την ύφεση, αλλά όχι και από την κρίση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, προσθέτοντας ότι «ο στόχος τώρα είναι να πετύχουμε μία δυναμική ανάκαμψη, η οποία θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης».

O κ. Ραχόι,σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal,δήλωσε πως ελπίζει ότι η χαλάρωση της κρίσης στην ευρωζώνη δεν θα σταματήσει την κίνηση προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ενοποίησής της -μία διαδικασία που θα βοηθούσε χώρες όπως η Ισπανία, καθώς η οικονομική ισχύς της ευρωζώνης συνολικά θα δημιουργούσε ένα δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες της.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία Ευρώπη η οποία θα προχωρήσει σε ακόμη στενότερη ολοκλήρωση στο τηλεφώνημα που έκανε στην Ανγκελα Μέρκελ για να τη συγχαρεί για τη «θαυμάσια», όπως τη χαρακτήρισε, νίκη της στις εκλογές.

Ορισμένα στελέχη στο κόμμα της Μέρκελ και σε άλλα κόμματα, που μπορεί να ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό της, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ευρωπαϊκή «τραπεζική ένωση», αλλά ο κ. Ραχόι δήλωσε ότι είναι «εύλογα ικανοποιημένος» ότι το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει, αν και βραδύτερα απ’ ότι ο ίδιος θα ήθελε.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνταγή που εφαρμόζει έχει αποτελέσματα και «τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο», προσθέτοντας:

«Το κόστος εργασίας έχει μειωθεί, οι εξαγωγές αυξάνονται και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που είχε φθάσει στο 10% του ΑΕΠ, έγινε πλεονασματικό».

Αναγνώρισε πάντως ότι η πραγματική ανάκαμψη θα έρθει όταν οι συμπολίτες του αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερο, οι τιμές των ακινήτων πέσουν ακόμα περισσότερο και το εξωτερικό χρέος της χώρας σταθεροποιηθεί.

Για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα, δήλωσε ότι «είναι πιο διαφανές, πιο φερέγγυο και καλύτερα κεφαλαιοποιημένο» από το 2012, όταν η Ισπανία πήρε ένα δάνειο για τη διάσωσή του ύψους 41,3 δις. ευρώ από την ΕΕ.

«Αν με ρωτάτε σήμερα, θα έλεγα ότι η Ισπανία δεν θα χρειασθεί να επεκτείνει το (πρόγραμμα διάσωσης) στο 2014», δήλωσε ο κ. Ραχόι.

Τέλος, εξήγησε ότι έχει δύο χρόνια για να δείξει στους ψηφοφόρους ότι η οικονομία κινείται. «Αν ο κόσμος δει ότι αυτά που κάναμε έχουν φέρει αποτελέσματα και επίσης δει ότι αυτά έχουν δημιουργήσει μία σταθερή βάση για το μέλλον, νομίζω ότι είμαστε σε μία κατάσταση για να ανακάμψουμε», δήλωσε, προσθέτοντας:

«Αλλά δεν μπορεί να κυβερνάς μία χώρα σκεπτόμενος κάθε ημέρα αν θα σε ψηφίσει ο κόσμος ή όχι».