Ξεπερνά και την πιο αισιόδοξη προσδοκία, το ενδιαφέρον των αθλητών και αθλητριών, για τον 31ο Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας που εφέτος θα έχει συνολικά 30.000 συμμετοχές!

Τόσοι είναι οι αθλητές που έχουν δηλώσει ήδη τη συμμετοχή τους, στον κλασσικό αγώνα των 42,195 χιλιομέτρων την Κυριακή, αλλά και στους αγώνες των πέντε και δέκα χιλιομέτρων που μάλιστα εφέτος αλλάζουν αφετηρία.

Παράλληλα η βράβευση των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων του κόσμου, στο γκαλά της Αθήνας, δύο μέρες πριν τον αγώνα, δίνει ακόμα περισσότερη αίγλη στη διοργάνωση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει εφέτος στην Αθήνα αυτή η βράβευση, που πλέον θα καθιερωθεί και θα γίνεται κάθε χρόνο στη γενέτειρα του Μαραθωνίου, την Ελλάδα, μετά από παγκόσμια ψηφοφορία (με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται την ώρα της βράβευσης).

Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις 4.000 συμμετοχές το 2005, φτάσαμε αισίως στις 30.000 εφέτος με τους Έλληνες δρομείς από 800 την ίδια περίοδο να εκτοξεύονται στις 6.500-7.000 !

Νούμερα ενδεικτικά του ενδιαφέροντος που δείχνουν για την αυθεντική διαδρομή.

Έχοντας πλέον την τεχνογνωσία, να υπολογίζουν την ροή του κόσμου ακόμα και ανά τετραγωνικό μέτρο (!) οι άνθρωποι της οργανωτικής επιτροπής προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές εφέτος προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δρομείς.

Έτσι η πορεία και ο τερματισμός του Μαραθώνιου, αλλά και των όλων υπολοίπων αγώνων (5 και 10 χλμ), θα γίνεται πλέον από την βόρεια πλευρά του στίβου του Καλλιμάρμαρου, μπαίνοντας δηλαδή από αριστερά (και όχι δεξιά όπως τόσα χρόνια) στην είσοδο του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε μεν για τεχνικούς λόγους, αλλά με αυτή την ευκαιρία αποκαθίσταται ένα ακόμη ιστορικό στοιχείο, αφού απ’ αυτή την πλευρά είχε γίνει και ο τερματισμός στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, με τον θρίαμβο του Σπύρου Λούη.

Σημαντική καινοτομία είναι και η αλλαγή στην εκκίνηση των 5 και 10 χιλιομέτρων οι οποίες μεταφέρονται λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, στη Λεωφόρο Αμαλίας (στο ύψος αλέας Ζαππείου).

Με αυτήν την αλλαγή, αξιοποιείται ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας για τις διαδρομές των 5 και 10χλμ. και ενισχύεται ακόμη περισσότερο η μοναδική εμπειρία των δρομέων που θα παιρνούν μπροστά από όλα τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας.

Παράλληλα θα αλλάξουν και οι ώρες εκκίνησης των δύο λαϊκών δρόμων (το πεντάρι θα ξεκινήσουν στις 08.00 και το δεκάρι στις 09.05).

Η εκκίνηση του Μαραθωνίου δρόμου, του δυναμικού βαδίσματος και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, δεν θα έχει αλλαγές και θα γίνει από την εγκατάσταση της ιστορικής αφετηρίας του Μαραθωνίου στον Μαραθώνα στις 09:00.

Η κλασσική έκθεση του Μαραθωνίου, εφέτος θα φιλοξενηθεί στο κλειστό γυμναστήριο του Ταεκβοντό στο Φάληρο, αφού το Ζάππειο Μέγαρο είναι κατειλημμένο λόγω της ανάληψης από την χώρα μας της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε κάθε προσπάθεια λένε πως είναι δύσκολα τα πρώτα…τριάντα χρόνια, αλλά όχι σε αυτή την περίπτωση. Αντίθετα η 31η χρονιά είναι γεμάτη προκλήσεις και στοιχήματα. Είναι πρόκληση η αξιοποίηση του συνεχώς ανερχόμενου κινήματος τρεξίματος στην Ελλάδα. Στον ΣΕΓΑΣ προσπαθούμε χρόνια να το κάνουμε και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση λέμε πως σε όλους τους αγώνες μας- Μαραθώνιο, Ημιμαραθώνιο, Run Greece – συγκεντρώνουμε συνολικά 50.000 δρομείς.

»Είναι εξίσου πρόκληση η άνοδος των ξένων δρομέων για το καλό του αγώνα αλλά και της πόλης και της χώρας. Σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από το μεγάλο γεγονός υπάρχει αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι στη συμμετοχή των ξένων δρομέων.

»Για μας επίσης πρόκληση είναι να εξυπηρετήσουμε 30.000 δρομείς με την ίδια ποιότητα παρότι έχει μειωθεί το μπάτζετ του Μαραθωνίου, αφού αναγκαστήκαμε να κρατήσουμε χρήματα του Μαραθωνίου για άλλες δραστηριότητες του ΣΕΓΑΣ. Στοίχημα είναι να μην φανούν αυτές οι περικοπές» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Παναγόπουλος, ενώ η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, θύμισε την αξία αυτής της διοργάνωσης:

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να δείξουμε τις δυνατότητες της Αθήνας και αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη, καθώς αποτελεί προωθημένη αξία στο υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν.

»Παράλληλα ο Μαραθώνιος είναι ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός που συνδέει το παρελθόν με τη σύγχρονη ιστορία και στέλνει ένα διαχρονικό μήνυμα ειρήνης που ενώνει ανθρώπους και λαούς.

»Είναι επίκαιρος, διότι μας υπενθυμίζει διαρκώς αρχές και αξίες που δεν πρέπει να ξεχνάμε ιδιαιτέρως σήμερα όπως η Δημοκρατία και η Αλληλεγγύη».

Η προσπάθεια να έρθουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ονόματα, σαφώς σκοντάφτει στο γεγονός ότι ακόμα ο ελληνικός Κλασσικός Μαραθώνιος δεν έχει μπει στην τοπ κατηγορία των μαραθωνίων σε όλο τον κόσμο και σαφώς χρειάζονται περισσότερα λεφτά για να πείσεις τα μεγάλα ονόματα να έρθουν να τρέξουν.

«Είναι ευκαιρία να ανοίξει το πουγκί του ο ΟΠΑΠ τώρα που ιδιωτικοποιήθηκε. Στόχος είναι να καθιερωθεί ως το κορυφαίο αθλητικό, πολιτιστικό, τουριστικό γεγονός της Ελλάδας κάθε χρόνο. Στηρίζοντας το Μαραθώνιο, στηρίζουμε το μοντέλο που έχουμε στο μυαλό μας για την Ελλάδα» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (που εφέτος τη…σκαπουλάρει λόγω υποχρεώσεων και δεν θα τρέξει όπως φαίνεται ούτε στα 5 χιλιόμετρα αν και είναι προπονημένος) θύμισε:

«Στη χώρα μας τα καλά δεν έχουν διάρκεια, διότι απαιτείται οργάνωση, εργατικότητα, συλλογικότητα, αξιολόγηση, στοιχεία που μας λείπουν. Ο Κλάσσικός Μαραθώνιος έχει όλα αυτά τα συστατικά γι αυτό δεν επιβιώνει απλώς, αλλά παρουσιάζει αξιοσημείωτη ζωτικότητα».

Ο πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος υποσχέθηκε ότι ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να στηρίζει μια τόσο μεγάλη διοργάνωση που εκφράζει διαχρονικά ιδεώδη όπως η συμμετοχή και η υπέρβαση.

Αυτός που έχει βρει τον μπελά του, είναι ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, τον οποίο πλησιάζουν πολλοί ζητώντας…ρουσφέτι να τους χωρέσει στους αγώνες των 5 ή 10 χιλιομέτρων, κάτι που δεν γίνεται αφού οι λίστες έχουν κλείσει από τον Ιούλιο και οι λίστες αναμονής μετριούνται σε εκατοντάδες δρομείς που περιμένουν να σταθούν τυχεροί !