Η Ανγκελα Μέρκελ θα εξασφαλίσει την παραμονή της στην Καγκελαρία για τρίτη θητεία, όλα όμως δείχνουν ότι, εκτός απροόπτου, η Γερμανία οδεύει για μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», με τη συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Μεγάλη μάχη δίνεται για τους ψηφοφόρους της Ανατολικής Γερμανίας, οι οποίοι φαίνεται να μετακινούνται πολιτικά προς την Κεντροδεξιά. Τα μάτια όλων, όμως, παραμένουν στραμμένα στο νεόκοπο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που δημιουργήθηκε στις αρχές του χρόνου από ένα κύμα αντίδρασης στην κρίση στην ευρωζώνη και θεωρείται ο άγνωστος Χ των εκλογών. Η είσοδος στη Βουλή ενός κόμματος που υποστηρίζει ότι οι πιο αδύναμες χώρες-μέλη θα πρέπει να εκδιωχθούν από την ευρωζώνη θα στείλει κύματα φόβου σε όλη την Ευρώπη και θα τρομάξει τις αγορές.
Οι χτεσινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη για την ανάδειξη του νικητή θα είναι σκληρή. Μία από αυτές δίνει στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ 38% και στους εταίρους τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 6%, ποσοστά που φέρνουν την Κεντροδεξιά μια ποσοστιαία μονάδα πίσω από τα τρία κόμματα της Κεντροαριστεράς που συγκεντρώνουν συνολικά 45%. Την ίδια στιγμή, μία άλλη δημοσκόπηση δίνει μικρό προβάδισμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό της Μέρκελ με ποσοστό 45,5% έναντι 44,5% που συγκεντρώνουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Ομως οι χθεσινές δημοσκοπήσεις ήταν οι πρώτες που δείχνουν πως η Εναλλακτική για τη Γερμανία ξεπερνά το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Ετσι η Εναλλακτική, την οποία δημιούργησαν πανεπιστημιακοί και στηρίζουν κυρίως «γέροι γκρινιάρηδες», όπως έχει γράψει ο γερμανικός Τύπος, μπορεί να γίνει το πρώτο νέο κόμμα που μπαίνει στην Μπούντεσταγκ από το 1990 και να αναγκάσει τη Μέρκελ να διαπραγματευθεί τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η Ανγκελα Μέρκελ πάντως συνεχίζει τις προεκλογικές της εμφανίσεις στρέφοντας το ενδιαφέρον της στην πατρίδα της, την Ανατολική Γερμανία. Μεταφέρει και εδώ το ίδιο προσγειωμένο συντηρητικό μήνυμα που επανέλαβε τόσες φορές στη διάρκεια της φετινής εκστρατείας. Ομως η υποδοχή που της έγινε στη Δρέσδη ήταν ιδιαίτερα θερμή –εκεί βρίσκεται το προπύργιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Αλλωστε γι’ αυτούς τους ψηφοφόρους η Μέρκελ είναι η πρώην κομμουνίστρια που πέτυχε. «Είναι Ανατολικογερμανίδα και κυβερνά ολόκληρη τη Γερμανία», λέει ο 50χρονος μάνατζερ Τομ Ντρέσελ. «Είμαστε περήφανοι για εκείνη».

ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ. Παρά τα παράπονα για τους μισθούς και τις συντάξεις, που είναι χαμηλότερα στα ανατολικά από ότι στα δυτικά, οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται ότι αυξάνουν την επιρροή τους και κερδίζουν όλο και περισσότερες ψήφους στην Ανατολική Γερμανία. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περίπου 37% των Ανατολικογερμανών θα ψηφίσουν CDU την Κυριακή –το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν το κόμμα είχε σαρώσει εν μέσω της ευφορίας για την ενοποίηση. Το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 30%.
Οπως συνέβη και με τη Δυτική Γερμανία, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε έδαφος από το 2009, κυρίως παίρνοντας ψήφους από τους εταίρους του στην κυβέρνηση, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι δεν υλοποίησαν καμία από τις προεκλογικές τους υποσχέσεις για φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Εάν συμπεριληφθεί και το συντηρητικό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία που αντιτίθεται στο ευρώ, η υποστήριξη προς τη Δεξιά και την Κεντροδεξιά δείχνει να έχει ενισχυθεί από το 3% στο 43% στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Αυτό μπορεί να αποτελεί σχεδόν το μισό από την υποστήριξη που λαμβάνει η Δεξιά στη Δύση, όμως το χάσμα κλείνει γρήγορα καθώς οι ανατολικές περιοχές της χώρας γνωρίζουν μεγαλύτερη ευημερία.

Ενας από τους λόγους που η Αριστερά τα πηγαίνει μέχρι τώρα καλύτερα σε αυτές τις περιοχές είναι η δύναμη Ντι Λίνκε, το οποίο έχει τις ρίζες του στο πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας. Το 2009 το Λίνκε κέρδισε το μεγαλύτερο κομμάτι των ψήφων του εκεί –άνω του 28% –καθώς οι αριστεροί ψηφοφόροι τιμώρησαν τους Σοσιαλδημοκράτες που μπήκαν σε μεγάλο συνασπισμό στην κυβέρνηση με τη Μέρκελ.

Ψηφοφόρος ετών… 111!

Η 111 ετών Ελζα Πεκ είναι η γηραιότερη κάτοικος του Αννόβερου. Εσπευσε να πάρει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης με επιστολική ψήφο, όπως έκαναν και εκατομμύρια συμπολίτες της. Ενδιαφέρον θα είχε να αποκάλυπτε τι είχε ψηφίσει το 1933…