Επιφανειακά δεν υπήρχε κάτι άξιο λόγου στη θητεία του Ααρον Αλέξις ως εφέδρου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από το 2007 έως το 2011. Καθώς όμως η φωτογραφία του έκανε χθες τον γύρο του κόσμου και αναγνωρίστηκε επισήμως ως ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στον Ναύσταθμο της Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού αποκαλύπτουν ο ένας μετά τον άλλο ότι ο 34χρονος απόστρατος ήταν στην πραγματικότητα «υπόδειγμα ανάρμοστης συμπεριφοράς». Ο άνθρωπος που άνοιξε πυρ αδιακρίτως, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι –και ο ίδιος –να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ να τραυματιστούν, έπασχε από παράνοια, αντιμετώπιζε προβλήματα αϋπνίας και άκουγε φωνές.

Σε αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά, με τις «συχνές εξάρσεις θυμού», όπως αποκαλύπτουν ανώνυμα στην πλειονότητά τους οι περισσότεροι αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού, φαίνεται πως εντάσσονται δύο ακόμη παλαιότερα περιστατικά πυροβολισμών, στο Σιάτλ και στο Φορτ Γουόρθ. Αμφότερα υποτιμήθηκαν ως προς τη σοβαρότητά τους, καθώς δεν υπήρξαν θύματα.

Μπροστά στην τραγωδία της Δευτέρας όμως, στην καρδιά της Ουάσιγκτον, κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια. Πρόκειται για τον έβδομο «μαζικό πυροβολισμό» στη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, όπως χαρακτήρισε το γεγονός ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να δραστηριοποιήσει το Κογκρέσο προς μια αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή. Ακόμη και μετά το πολλαπλό φονικό σε δημοτικό σχολείο του Κονέτικατ, πέρυσι τον Δεκέμβριο, όταν ένοπλος σκότωσε 20 παιδιά και έξι ενηλίκους, ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει βουλευτική υποστήριξη για ριζικές αλλαγές. «Πότε θα μπορέσουμε να πούμε «αρκετά»;», τόνισε σε γραπτή ανακοίνωσή της η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάινσταϊν, υπέρμαχος του σκληρού ελέγχου των όπλων. «Το Κογκρέσο πρέπει να σταματήσει να αποφεύγει τις ευθύνες του και να ξαναρχίσει μια πιο προσεκτική συζήτηση για τη βία των όπλων σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε αυτή την ατέρμονη απώλεια ζωών», πρόσθεσε.

Ο λόγος που οδήγησε τον Αλέξις να αρπάξει μία καραμπίνα και δύο πιστόλια και να σκορπίσει τον θάνατο τη Δευτέρα το πρωί παραμένει άλυτο μυστήριο. Αγνωστες παραμένουν και οι λεπτομέρειες για τον βίο και την πολιτεία του «ήσυχου» άνδρα –κατά τα λεγόμενα φίλων και γνωστών –που τα τελευταία χρόνια μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στο Τέξας, στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Τα περισσότερα ωστόσο και πιο επίμονα ερωτηματικά αφορούν την ασφάλεια: πώς ένας άνθρωπος ο οποίος είχε συλληφθεί δύο φορές στο παρελθόν και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας κατάφερε να εισβάλει ένοπλος στο υποτιθέμενο «φρούριο» του Ναυστάθμου της Ουάσιγκτον.

Τον τελευταίο καιρό ο Αλέξις εργαζόταν για μια εταιρεία ονόματι The Experts –υπεργολάβο της Hewlett Packard –η οποία είχε αναλάβει την ανακαίνιση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από το intranet του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή των Αρχών, ο δράστης έμενε σε ξενοδοχείο στη Νοτιοδυτική Ουάσιγκτον, ενώ τα όπλα που χρησιμοποίησε στην επίθεση φέρεται να τα είχε αγοράσει τις τελευταίες ημέρες από τη Βιρτζίνια. Τη Δευτέρα το πρωί ο Αλέξις μπήκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού με ειδική άδεια εισόδου, την οποία φαίνεται πως είχε εξασφαλίσει νόμιμα ως υπάλληλος της εταιρείας όπου εργαζόταν –παρά το γεγονός ότι είχε απομακρυνθεί από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιανουάριο του 2011 για «αδιευκρίνιστους λόγους».

Διαδήλωση κατά της οπλοκατοχής

Πενήντα ακτιβιστές από το Κονέτικατ επρόκειτο χθες να μεταβούν στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αξιώσουν πιο αυστηρά μέτρα για την οπλοκατοχή.Το ταξίδι είχε σχεδιαστεί πριν από την επίθεση.

Θύμα της 11/9

Ο Αλέξις εργάστηκε ως delivery boy σε ταϊλανδέζικο εστιατόριο και αφού έμαθε τη γλώσσα επισκέφθηκε την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία, όπου συμμετείχε σε βουδιστικές τελετές. Ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα στην Αστυνομία ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου έπασχε από διαταραχή μετατραυματικού στρες