Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας με στόχο την έξοδο από την κρίση εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, με αφορμή την επίσκεψή του στη Ρώμη.

O κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί σήμερα, Τρίτη, με τον ιταλό Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ενώ στη συνέχεια θα έχει επαφές με την επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Έμα Μπονίνο και τον ιταλό υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

«Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν το θεσμικό καθήκον να συντονίσουν τις δυο προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει: «Και σε ό,τι αφορά, όμως, το διμερές επίπεδο, έχουμε την πρόθεση να κάνουμε πολλά πράγματα από κοινού, λαμβάνοντας σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες».

Το θέμα της μετανάστευσης, τονίζει στη συνέχεια, «μαζί με την ασφάλεια των συνόρων, θα είναι μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας».

Σε ό,τι αφορά τις θυσίες που έχουν κάνει -και συνεχίζουν να κάνουν- οι Έλληνες, για να βγει η χώρα από την κρίση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει:

«Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση, με πολύ δύσκολα μέτρα, με ιδιαίτερα βαριές θυσίες, που έχουν κάνει οι συμπολίτες μου. Τώρα, όμως, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και τέσσερα χρόνια διαπιστωμένης κρίσης, έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε το πρώτο αποτέλεσμα του ισολογισμού, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθιστά σαφές ότι ο έτερος μεγάλος στόχος είναι να επιτελεσθεί πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να επανακτήσουν ανταγωνιστικότητα οι ελληνικές επιχειρήσεις και ο δημόσιος τομέας.

«Το κύριο πρόβλημα, όμως», επισημαίνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, «είναι κρίση της ελληνικής κοινωνίας, το απαράδεκτο ποσοστό ανεργίας. Πρέπει να προστατέψουμε την κοινωνική συνοχή, να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελπίδα και την προοπτική».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει, επίσης, ότι «είναι ασύλληπτο να διανοηθεί, κανείς, νέα οριζόντια μέτρα» και ότι «δεν μπορούν να προετοιμαστούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», από τη στιγμή που την περίοδο 2010-2012, τα εισοδήματα των Ελλήνων μειώθηκαν κατά 35%, «κάτι το πρωτοφανές και απαράδεκτο εν καιρώ ειρήνης».

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι «η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα τέσσερα-πέμπτα της ομαδικής αυτής προσπάθειας» ενώ υπογραμμίζει ότι «η χώρα μπορεί να επιδείξει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην ζώνη του ευρώ, της τάξης του 2% του ΑΕΠ».

Σχετικά με τις προοπτικές της Ευρώπης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δηλώνει ότι «πρέπει να ξαναρχίσει η μεγάλη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, για να προστατευθεί και να επαναδημιουργηθεί η ισότητα ανάμεσα στα κράτη-μέλη και να αναπτυχθεί ο προβληματισμός γύρω από το δημοκρατικό έλλειμμα, ξεκινώντας από μια νέα οπτική γωνία».

«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε να υπάρχουν κυβερνήσεις με δυνατότητας λήψης αποφάσεων και άλλες χώρες που να υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις αποφάσεις για να αποφύγουν την χρεοκοπία ή την καταστροφή της οικονομίας και των τραπεζών» καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών.