To 2012 o όμιλος της Βιοχάλκο πλήρωσε για τόκους και συναφή έξοδα 95 εκατ. ευρώ, γεγονός που τον οδήγησε στην καταγραφή ζημιών 76 εκατ. ευρώ παρότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 159 εκατ. ευρώ.

Και μπορεί ο όμιλος να μην έχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του υφιστάμενου δανεισμού (1,4 δισ. ευρώ τα δάνεια με ίδια κεφάλαια 1,4 δισ. ευρώ), αλλά τα επενδυτικά προγράμματά του τρέχουν και οι απαιτήσεις σε κεφάλαια κίνησης παραμένουν υψηλές –μόνο για τη συντήρηση των γραμμών παραγωγής απαιτούνται περί τα 80 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Για αυτό και η διοίκηση του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας συμμετοχών στο Βέλγιο σε μια προσπάθεια «αμεσότερης πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και δημιουργίας ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιρειών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ομίλου κυμαίνεται στο 7%, ενώ με την έδρα της holding εταιρείας στο Βέλγιο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδότησης για επενδυτικά προγράμματα με επιτόκια που δεν θα ξεπερνούν το 3%.

Ο όμιλος Βιοχάλκο είναι ο τρίτος μεγάλος ελληνικός όμιλος –μετά τη ΦΑΓΕ η οποία μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο και την Coca – Cola, στην Ελβετία –που λαμβάνει απόφαση για μετοίκηση με μοναδικό κίνητρο την ελάφρυνση του χρηματοοικονομικού κόστους και δυστυχώς διαμορφώνει μια τάση που αποδυναμώνει την ελληνική οικονομία.

Βεβαίως, από την εταιρεία διευκρινίζουν πως «οι θυγατρικές και οι παραγωγικές μονάδες τους παραμένουν στην Ελλάδα. Η διαδικασία αλλαγής έδρας δεν θα αποφέρει φορολογικό όφελος αφού οι θυγατρικές θα εξακολουθούν να φορολογούνται στην Ελλάδα». Επίσης, αφήνουν αιχμές και κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σχετικά με το υψηλό ενεργειακό κόστος παραμένουν, αφού η αλλαγή έδρας δεν τα εξαλείφει».

Η μεταφορά της έδρας θα συνοδευτεί από την αποχώρηση της μετοχής από το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η Βιοχάλκο θα απορροφηθεί από τη Viohalco SA, η οποία έχει συσταθεί στο Βέλγιο και πολύ σύντομα οι μετοχές της θα είναι διαπραγματεύσιμες στο χρηματιστήριο Euronext, το πέμπτο σε μέγεθος στον κόσμο.

Στόχος της διοίκησης είναι η άμεση εισαγωγή της Viohalco SA στο Euronext και η απορρόφηση της Βιοχάλκο να γίνει σε χρόνο ρεκόρ και να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου 2013.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει καμπανάκι κινδύνου το γεγονός ότι όλο και περισσότερες βιομηχανίες αποφασίζουν ή εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ασχολείται επί έναν χρόνο με τη μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια και αγνοεί το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα, ειδικά το θέμα των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα, φυσικό αέριο).