Σε αίθουσα δικαστηρίου βρέθηκε ο Τομ Χανκς, όχι όμως για τις ανάγκες κινηματογραφικού σεναρίου –όπως στο «Φιλαδέλφεια» (1994) του Τζόναθαν Ντέμι, κάνοντας έναν δικηγόρο που προσβλήθηκε από AIDS και κερδίζοντας Οσκαρ ερμηνείας, ή στο «Πράσινο μίλι» (1999) του Φρανκ Ντάραμποτ, όπου είχε κάνει τον δεσμοφύλακα –αλλά σε κανονική δίκη, στο δικαστήριο του Λος Αντζελες.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ 57χρονος ηθοποιός κλήθηκε να συμμετάσχει στο σώμα των ενόρκων για υπόθεση βιαιοπραγίας ενός άνδρα σε μια γυναίκα. Και συναισθανόμενος την ευθύνη με την οποία είχε επιφορτιστεί, φρόντιζε να κρατά λεπτομερείς σημειώσεις από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Ωστόσο, μια εκδήλωση θαυμασμού στάθηκε αφορμή για να διακοπεί η εκδίκαση της υπόθεσης εξαιτίας ισχυρισμού για κακοδικία. Το πρόβλημα προκλήθηκε όταν μια υπάλληλος από την Εισαγγελία του Λος Αντζελες προσέγγισε τον ηθοποιό στις σκάλες του δικαστικού μεγάρου και του εξέφρασε τον θαυμασμό της λέγοντάς του «πόσο εντυπωσιασμένη ήταν επειδή ένας χολιγουντιανός αστέρας, όπως εκείνος, βρέθηκε σε θέση ενόρκου», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης Αντριου Φλάιερ. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, εφόσον μια δίκη είναι σε εξέλιξη οι ένορκοι δεν πρέπει να συζητούν με κανέναν, παρά μόνο μεταξύ τους για την υπόθεση σε ειδικό χώρο όπου αποσύρονται προκειμένου να εκδώσουν την ετυμηγορία τους.

Επομένως για τον δικηγόρο που υπερασπιζόταν τον κατηγορούμενο η κίνηση αυτή ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του. Υποστήριξε ότι η ενέργεια της εισαγγελικής υπαλλήλου παραβίασε δικαστικούς κανονισμούς. Κι έτσι, μετά το διάλειμμα για μεσημεριανό, οπότε κι έγινε το περιστατικό, ο δημόσιος κατήγορος παραδέχθηκε πως ένα μέλος της Εισαγγελίας «ήρθε σε ανάρμοστη επαφή» με τον ηθοποιό.

Ο συνήγορος υπεράσπισης επωφελήθηκε της εισαγγελικής παραδοχής και λίγο αργότερα οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμβιβασμό και ο κατηγορούμενος δήλωσε ενοχή για διατάραξη οικογενειακής ειρήνης. Δηλαδή η κατηγορία που τον βάρυνε μετριάστηκε. Κι εκεί που αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης ενός έτους –για πρόκληση σωματικής βλάβης -, τη γλίτωσε με χρηματική ποινή 150 δολαρίων.

Πάντως η αντίδραση της υπαλλήλου της Εισαγγελίας του Λος Αντζελες ως φυσιολογική ερμηνεύτηκε, διότι σπάνια βλέπει κανείς μεταξύ των ενόρκων ηθοποιούς πρώτης γραμμής κυρίως διότι οι δικηγόροι φοβούνται ότι με τη δύναμη της εικόνας, της αναγνωρισιμότητας και της κοινωνικής αποδοχής που έχουν, μπορεί να ασκήσουν επιρροή στους υπόλοιπους ενόρκους ως προς τη διαμόρφωση της ετυμηγορίας.