Είναι ο Γκάρεθ Μπέιλ ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου; Εκτός από τη Ρεάλ, που συνεχίζει να υποστηρίζει ότι έδωσε 92 και όχι 101 εκατ. ευρώ, αντιρρήσεις απορρέουν και από τη στατιστική ανάλυση των ακριβότερων μεταγραφών των τελευταίων 40 χρόνων όπως την παρουσιάζει το Spiegel.de.
Λαμβάνοντας ως μέτρο σύγκρισης την αξία της ακριβότερης μεταγραφής κάθε σεζόν με αυτήν της πέμπτης κατά σειρά, η γερμανική ιστοσελίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τις δύο ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών τις έχει πραγματοποιήσει ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Οι τιμές των ακριβότερων μεταγραφών τα 40 τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, εκατοντάδες φορές, ωστόσο η αναλογία μεταξύ της πιο ακριβής μεταγραφής και της πέμπτης πιο ακριβής της ίδιας χρονιάς παρέμεινε σχετικά σταθερή (ο μέσος όρος βρίσκεται κοντά στο 2). Σε αυτό το διάστημα υπήρξαν μόνο δύο εξαιρέσεις. Τις σεζόν 1982-1983 και 1984-1985 ο Μαραντόνα άλλαξε ομάδες. Την πρώτη φορά στοίχισε στην Μπαρτσελόνα 8 εκατ. ευρώ και ήταν 12,3 φορές περισσότερο από ό,τι ο πέμπτος πιο ακριβός παίκτης εκείνης της χρονιάς (ήταν ο Ισλανδός Αγκέιρ Σιγκιούρβινσον). Υστερα από δύο χρόνια η Νάπολι πλήρωσε 12 εκατ. ευρώ , 16,3 περισσότερα απ’ όσα δόθηκαν για την πέμπτη ακριβότερη μεταγραφή εκείνης της χρονιάς (του Αγγλου Πολ Ουόλς).

Ο Μπέιλ στοίχισε μόλις δύο φορές περισσότερο από τον Μεσούτ Οζίλ, που είναι ο πέμπτος πιο ακριβός παίκτης φέτος.

Η ηλικία επίσης του Μπέιλ, που είναι 24 ετών, κυμαίνεται στον μέσο όρο των παικτών που έχουν κάνει τις κορυφαίες μεταγραφές. Σε αυτή την ηλικία έκαναν το άλμα στην καριέρα τους παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Κλίνσμαν, ο Ρουντ Γκούλιτ και ο Μπέργκαμπ. Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγεται ο Γουέιν Ρούνι, που στα 18 του χρόνια πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί 37 εκατ. ευρώ, το 2004, αλλά και ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, που άφησε την Μπάγερν για τον Κόσμο της Νέας Υόρκης στα 31 του, για 900.000 ευρώ.