Τέλος στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς στους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών δεν συμπεριλήφθηκε η αγορανομική διάταξη του 2009 σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά θα έπρεπε οι γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν την προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στην κατάργηση της διάταξης μετά από παρέμβαση της Κομισιόν που θεωρεί τη διάταξη αυτή μη συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για τους έλληνες παραγωγούς αλλά και τις γαλακτοβιομηχανίες που έχουν επενδύσει στην ελληνικότητα των προϊόντων τους, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για το μέλλον της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι «η αναγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα λειτουργούσε θετικά για τον έλληνα παραγωγό καθώς ενίσχυε ουσιαστικά την προτίμηση επιλογής της ελληνικής πρώτης ύλης από τις γαλακτοβιομηχανίες».

Μάλιστα στους κύκλους των κτηνοτροφών έχει σημάνει συναγερμός για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει στην κατάργηση της διάταξης, εκτιμά ότι θα καταφέρει να ισορροπήσει την κατάσταση και να επαναφέρει την προστασία που προσέφερε στο ελληνικό γάλα η αγορανομική διάταξη, με τη θέσπιση του ελληνικού σήματος, το οποίο πάντως θα είναι προαιρετικό για τις επιχειρήσεις.

«Ηδη στο υπουργείο Ανάπτυξης έχει συσταθεί Επιτροπή για να θα καθορίσει τα κριτήρια σχετικά για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχει συμφωνία στην υιοθέτηση κριτηρίων όπως:

-Η υποχρεωτική αναγραφή κατά τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα η ένδειξη ελληνικό σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα (τιμολόγια, παραστατικά)

-Κάθε επιχείρηση που έχει ελληνικό σήμα υποχρεούται να τηρεί αρχείο με προμηθευτές γάλακτος και με εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας

-Διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και δυνατότητα αντίστροφης επιβεβαίωσης

-Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας του γάλακτος θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα

-Το γάλα που διατίθεται στην κατανάλωση ή χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη θα πρέπει να παράγεται σε μονάδες εκτροφής γαλακτοφόρων ζώων στην Ελλάδα.

Επίσης, τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να παρουσιαστεί και το λογότυπο του ελληνικού σήματος.