Τα επίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Μόσχα ανέδειξαν νικητή τον απερχόμενο δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας και εκλεκτό του Κρεμλίνου Σεργκέι Σομπιάνιν, αλλά ο κύριος αντίπαλός του και ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι τα αμφισβητεί και ζητάει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Η εφορευτική επιτροπή της Μόσχας ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι ο Σεργκέι Σομπιάνιν κέρδισε την μάχη για το δημαρχικό θώκο της πόλης με ποσοστό ελάχιστα υψηλότερο από 51% ενώ ο Ναβάλνι εξασφάλισε τη δεύτερη θέση, λαμβάνοντας το 27% των ψήφων, ένα αναπάντεχο και παράλληλα ισχυρό ποσοστό το οποίο ενδυναμώνει σημαντικά τον πιο σφοδρό από τους επικριτές του ρώσου Προέδρου. Επειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ναβάλνι δήλωσε πως «ο Σομπιάνιν δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο αν δεν επιτρέψει την επανακαταμέτρηση των ψήφων».

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Λεονίντ Βολκόφ, προσδιόρισε πως υπήρξαν παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων όσων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα από το σπίτι τους ενώ υπάρχουν υποψίες ότι οι Αρχές της πόλης πρόσθεσαν επιπλέον άτομα στους εκλογικούς καταλόγους.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ. Ωστόσο, ενστάσεις για τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων εκφράζει και ο πιο έγκριτος από τους οργανισμούς επόπτευσης των εκλογικών αναμετρήσεων στη Ρωσία. Σε δηλώσεις του, ο εκτελεστικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Golos Γκριγκόρι Μελκονιάντς ανέφερε πως, παρότι η εκλογική αναμέτρηση κύλησε σχετικά ομαλά, σημειώθηκαν κάποιες παρατυπίες. Στοιχεία παρατηρητών από 2.000 εκλογικά κέντρα της Μόσχας επιβεβαιώνουν ότι ο Σεργκέι Σομπιάνιν ήρθε πρώτος σε ψήφους αλλά με ποσοστό μικρότερο του 50% –49,5% -, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο θα τον υποχρέωνε να αναμετρηθεί με τον χαρισματικό μπλόγκερ σε έναν δεύτερο γύρο.