Ραγδαίες είναι οι διπλωματικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Συρίας καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συζητηθεί η ρωσική πρόταση η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Νωρίτερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαβεβαιώσει ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε στην πρόταση να «εξεταστεί σοβαρά» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ρωσική πρόταση.

Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν ο Ομπάμα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι συνομιλίες αυτές πρόκειται να αρχίσουν εντός της ημέρας στα Ηνωμένα Έθνη και θα συμπεριλαμβάνουν τη συζήτηση επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η απειλή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την Ουάσινγκτον κλειδί για οποιαδήποτε διπλωματική λύση», εκτιμά ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Χέιγκελ

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η πρόταση να θέσει η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ενδέχεται να αποτρέψει την ανάγκη για στρατιωτικά πλήγματα, όμως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να διατηρήσει αυτή την απειλή προκειμένου να επιτύχει οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδο, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

«Όλοι μας ελπίζουμε αυτή η επιλογή να είναι μια πραγματική λύση στην κρίση αυτή. Παρόλα αυτά πρέπει να διατηρήσουμε καθαρή ματιά και να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης», δήλωσε ο Χέιγκελ σε μια συνεδρίαση του Κογκρέσου.

«Για να έχει πιθανότητες να πετύχει αυτή η διπλωματική επιλογή, η απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ —η αξιόπιστη, πραγματική απειλή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ— πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει», υπογράμμισε ο ίδιος.