Μια οικογένεια μοιρασμένη στα δυο και ένα παιδί που επί μήνες βρίσκεται «εγκλωβισμένο» στην Ελλάδα βρίσκονται πίσω από την αφίσα αναζήτησης της πεντάχρονης Χούντα Γουαζάν, που εξέδωσε το Χαμόγελο του Παιδιού και κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο σε όλη την Αθήνα.

Το κοριτσάκι, προσφυγόπουλο από τη Συρία, από τον περασμένο Μάρτιο ζούσε στις εγκαταστάσεις του Χαμόγελου του Παιδιού στο Ιλιον. Εκεί τη συνάντησε την περασμένη Παρασκευή ο πατέρας της, ο οποίος πήγε συνοδευόμενος από ανθρώπους, που κατά τις εκτιμήσεις των Αρχών με βάση τα στοιχεία που είχαν έως αργά χθες το βράδυ συγκεντρωθεί, θεωρούνται επικίνδυνοι για την ασφάλεια τόσο του ίδιου όσο και του πεντάχρονου κοριτσιού.

Παρά την τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό της Χούντα και του πατέρα της, έως αργά χθες δεν είχε υπάρξει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στα ίχνη τους και αυτό επέτεινε την ανησυχία των ανθρώπων στο Χαμόγελο του Παιδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τα μηνύματα Amber Alert στα τηλεοπτικά δίκτυα με τη μετάδοση της φωτογραφίας του παιδιού, μηνύματα μεταδίδονταν διαρκώς από τις πληροφοριακές πινακίδες στην Αττική Οδό και στους άλλους αυτοκινητοδρόμους, καλώντας τους πολίτες να βοηθήσουν για τον εντοπισμό του παιδιού.

ΣΟΥΗΔΙΑ. Η συγκλονιστική υπόθεση της Χούντα είναι άμεσα συνυφασμένη με τα δραματικά γεγονότα στη Συρία. Η οικογένεια της πεντάχρονης αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα κάποια στιγμή κοντά στα τέλη του 2012, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες. Εμπιστεύτηκαν, όπως εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, διακινητές προς την Ευρώπη και λίγο καιρό αργότερα βρέθηκαν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες, οι γονείς και το ένα παιδί έφτασαν στη Σουηδία, όπου και ζουν. Η οικογένεια απευθύνθηκε στα κυκλώματα των διακινητών, προκειμένου να εξασφαλίσει και το ταξίδι της Χούντα: δεν είναι γνωστό αν το κοριτσάκι ξεκίνησε την Οδύσσειά του ταξιδεύοντας μαζί τους στην Ελλάδα και χωρίστηκαν μετά ή αν έμεινε μόνο του στη Συρία σε κάποιους συγγενείς και άφησε την πατρίδα του αργότερα μαζί τους.

Τον περασμένο Ιανουάριο πάντως, όπως είπε στα ΝΕΑ ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, η μικρή πρόσφυγας εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, συνοδευόμενη από πρόσωπο που ισχυριζόταν ότι ήταν συγγενής, ο οποίος θα συνόδευε το παιδί στο εξωτερικό. Οι Αρχές δεν επέτρεψαν την έξοδο του παιδιού από την Ελλάδα, αφού δεν υπήρχε νομιμοποίηση στο πρόσωπο που το συνόδευε και δεν εξασφαλιζόταν η ασφάλεια της μικρής.

Η φιλοξενία στο Χαμόγελο του Παιδιού και ο εντοπισμός της οικογένειάς της

Για περίπου δύο μήνες, η Χούντα φιλοξενήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων. «Τον Μάρτιο με εντολή του εισαγγελέα η Χούντα ήρθε σε μας και τη φιλοξενούσαμε στο Ιλιον», λέει ο κ. Γιαννόπουλος. Παράλληλα με τη φιλοξενία της μικρούλας, το Χαμόγελο, όπως έχει κάνει για δεκάδες άλλα παιδιά που έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση με το κοριτσάκι από τη Συρία, κίνησε τις διαδικασίες για τον εντοπισμό της οικογένειάς της. Επειτα από μεγάλη προσπάθεια οι γονείς και το αδελφάκι της βρέθηκαν στη Σουηδία. Η οικογένεια, εκτός από το δράμα του αποχωρισμού από το ένα παιδί και της προσφυγιάς, ζει και την αγωνία για τη ζωή του άλλου παιδιού: αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και πρόκειται να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού με δότη τον πατέρα.

Από τη στιγμή που έγινε η επαφή με τους γονείς και εκείνοι έμαθαν πού βρισκόταν η Χούντα, και αφού επιβεβαιώθηκε με εξέταση DNA ότι πρόκειται πράγματι για τους γονείς της, ο πατέρας της ταξίδευσε στην Ελλάδα και κίνησε τη διαδικασία για να πάρει το κοριτσάκι του. Την περασμένη Παρασκευή όμως, ο πατέρας, με τους άγνωστους που τον συνόδευαν, πήραν το παιδί από τις εγκαταστάσεις του Χαμόγελου: οι άνθρωποι της οργάνωσης δεν ήταν δυνατό να απαγορεύσουν στον πατέρα να επισκεφθεί το παιδί του όσο προχωρούσαν οι διαδικασίες για να πάρει την αναγκαία άδεια να το πάρει μαζί του. Ωστόσο, λόγω ακριβώς των προσώπων που τον συνόδευαν, οι Αρχές εκφράζουν πλέον φόβο για την τύχη και των δύο.

Γραμμή SOS

116000

Η Χούντα Γουαζάν εξφανίστηκε από το Ιλιον την περασμένη Παρασκευή. Φορούσε ένα ροζ φόρεμα και άσπρα πέδιλα. Τα μαλλιά και τα μάτια της είναι καστανά, είναι 17 κιλά και έχει ύψος 1,10 μ. Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι ή δει κάπου το παιδί να ειδοποιήσει την Αστυνομία ή να καλέσει την ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά, στον αριθμό 116000. Η συγκεκριμένη γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο.