Το βράδυ της Παρασκευής, αφότου εξέφρασε δημόσια την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν σε στρατιωτικά χτυπήματα στη Συρία, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε μια 45λεπτη βόλτα στους κήπους του Λευκού Οίκου μαζί με τον προσωπάρχη του Ντένις ΜακΝτόναφ. Οταν επέστρεψε στο Οβάλ Γραφείο κάλεσε τους στενούς συνεργάτες του που μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευαν πως οι αμερικανικοί πύραυλοι θα πλήξουν στόχους στη Συρία μέσα στις επόμενες ώρες.

Στη διάρκεια της έντονης συζήτησης που ακολούθησε, ο Ομπάμα τους είπε ότι έπειτα από μια φρενήρη εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας εμφανίσθηκε να αποφασίζει στρατιωτική επίθεση στη Συρία, ήθελε να κάνει λίγο πίσω και να ζητήσει πρώτα την έγκριση του Κογκρέσου. Τους εξήγησε ότι πολλοί λόγοι τον οδήγησαν σε αυτή τη νέα στάση, μεταξύ των οποίων και η απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου εναντίον της στρατιωτικής επιχείρησης. Ομως ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν ότι εάν δρούσε μόνο με δική του απόφαση, θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που τα επόμενα τρία χρόνια χρειαζόταν την επικύρωση του Κογκρέσου για μια πιθανή επόμενη αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή, ίσως με το Ιράν.

Εάν λάμβανε την απόφαση να χτυπήσει τη Συρία χωρίς το Κογκρέσο τώρα, αναρωτήθηκε, θα είχε την υποστήριξη του Κογκρέσου όταν πραγματικά τη χρειαζόταν; «Δεν μπορεί να παίρνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την αμερικανική κοινή γνώμη και το Κογκρέσο», λέει ένας ανώτατος σύμβουλός του. «Ποιος ξέρει τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα τριάμισι χρόνια στη Μέση Ανατολή;».

Η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο ολοκλήρωσε μία από τις πιο περίεργες εβδομάδες της διακυβέρνησης Ομπάμα, κατά την οποία ένας πρόεδρος ο οποίος χάραξε κόκκινη γραμμή εναντίον της χρήσης χημικών όπλων και παρακολούθησε τα συριακά στρατεύματα να την παραβιάζουν με τρομερές συνέπειες, βρέθηκε αναγκασμένος να δράσει βάσει των δηλώσεών του. Ομως ο Ομπάμα, που ήταν διστακτικός τα τελευταία δύο χρόνια να εμπλακεί στη Συρία, είχε επιφυλάξεις από την αρχή. Ακόμα και την ώρα που έκανε δημόσια δηλώσεις για την επίθεση, σύμφωνα με δύο συμβούλους του, διατηρούσε τις αμφιβολίες για την πολιτική και νομική αιτιολόγηση της ανάληψης δράσης, με δεδομένο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε αρνηθεί να εγκρίνει στρατιωτικό χτύπημα που δεν πέρασε από το Κογκρέσο. Δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές εξάλλου ζητούσαν ψηφοφορία, γεγονός που δυσκόλευε την κατάσταση.

«Γνωρίζω ότι έχουμε κουραστεί από πολέμους», είπε ο Ομπάμα στους συμβούλους του. «Τελειώσαμε έναν πόλεμο στο Ιράκ. Τελειώνουμε έναν άλλο στο Αφγανιστάν. Και οι αμερικανοί πολίτες ξέρουν ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τη σύγκρουση στη Συρία με τις Ενοπλες Δυνάμεις μας». Ωστόσο, την Παρασκευή, εκμυστηρεύθηκε στους βοηθούς του, οι επιφυλάξεις του πολλαπλασιάσθηκαν μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Αυτή τον έπεισε ότι είναι ακόμα πιο σημαντική η επικύρωση από το Κογκρέσο, «καθώς και εμείς έχουμε μια κοινή γνώμη που έχει κουρασθεί από πολέμους». Παρότι δεν έκανε κάτι ανάλογο για τη Λιβύη, αποφάσισε πως έτσι πρέπει να δράσει σχετικά με τη Συρία.

Πέραν των ερωτημάτων για την πολιτική νομιμοποίηση, ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι ανησυχεί πως άλλη μια στρατιωτική επιχείρηση, αγνοώντας το Κογκρέσο, θα ερχόταν σε σύγκρουση με την ομιλία του την περασμένη άνοιξη, όταν τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» αντίληψη της εποχής μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Διαφωνίες

Πώς αντέδρασαν οι σύμβουλοι του Ομπάμα στην αλλαγή στάσης; Αρνητικά. Εκφράστηκαν ανησυχίες ότι ο Πρόεδρος μπορεί να χάσει στην ψηφοφορία όπως ο Κάμερον και εκτιμήσεις ότι η διεθνής υποστήριξη δεν θα αυξηθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο Ομπάμα επέμεινε στην απόφασή του