Αναχώρησε το πρωί της Κυριακής η αποστολή της εθνικής ομάδας μπάσκετ των ανδρών από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τελικό προορισμό το Κόπερ της Σλοβενίας, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του Δ΄ ομίλου του Ευρωμπάσκετ, στον οποίο μετέχει και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Με δηλώσεις του πριν από την αναχώρηση ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Αντρέα Τρινκιέρι, κράτησε χαμηλούς τόνους, τονίζοντας ότι η «γαλανόλευκη» δεν είναι έτοιμη για ένα μετάλλιο, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι έτοιμη για το ταξίδι στη Σλοβενία.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για το μετάλλιο. Είμαστε έτοιμοι για το ταξίδι στη Σλοβενία. Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα. Έχουμε λίγες μέρες ακόμη. Κάναμε καλή προετοιμασία, οι παίκτες μου είναι καλύτεροι και τώρα χρειαζόμαστε ένα… κλικ. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι από την πρώτη μέρα θα βρεθούμε στην ιδανική κατάσταση. Θα ήταν λάθος. Θα ξεκινήσουμε σταδιακά, θα ανεβάζουμε το επίπεδο.

»Αυτός είναι ο στόχος μας: Κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι και να βρισκόμαστε σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Είμαι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος. Είναι η μεγάλη ώρα. Έχουμε παίκτες που είναι νικητές, έχουν πρωταθλήματα, μετάλλια».

Ερωτηθείς εάν κοιμάται καλύτερα, τώρα που έχει επιλέξει τη δωδεκάδα για το Ευρωμπάσκετ, ο Ιταλός απάντησε γελώντας: «Όντως… Τώρα κοιμάμαι πολύ πιο εύκολα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα».

Στην συνέχεια όταν κλήθηκε να απαντήσει αναφορικά με τον Κώστα Κουφό και μια σχετική ανάρτηση που έχει κάνει ο παίκτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διακοπές του: «Έχω 12 σπουδαίους παίκτες και άφησα πίσω 5 επίσης σπουδαίους παίκτες. Το τι κάνει ο Κουφός αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι που θα πρέπει να με απασχολεί».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Σπανούλης αρνήθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο κατάκτησης ενός μεταλλίου, επισημαίνοντας: «Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε με αυτό το σκεπτικό. Πάμε να παίξουμε καλό μπάσκετ, να βάλουμε στο γήπεδο όλα όσα δουλέψαμε αυτό τον καιρό και να πάμε βήμα-βήμα.

»Δεν χρειάζεται να βλέπουμε μακριά, ούτε να λέμε μεγάλα λόγια. Είδαμε και στο τουρνουά στη Γερμανία ότι η Ελλάδα δεν είναι φαβορί για το Ευρωμπάσκετ. Υπάρχουν κι άλλες πολύ δυνατές ομάδες. Όλοι μπορούν να νικήσουν όλους. Είναι ένα πολύ ανοιχτό τουρνουά. Υπάρχουν 7-8 ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν μετάλλιο».

Απαντώντας σε ερώτηση ποιο είναι το κίνητρο για τον ίδιο, ο άσος του Ολυμπιακού τόνισε: «Αυτό και μόνο είναι κίνητρο: Η παρουσία στην Εθνική Ομάδα. Αν δεν είχαμε αυτό το κίνητρο, θα ήταν άλλοι εδώ τώρα. Δεν χρειάζεται καν να μιλάμε για κίνητρο. Όσοι παίζουμε μπάσκετ και κάνουμε με περηφάνια αυτό που κάνουμε, το αγαπάμε, θα έχουμε πάντα κίνητρο όσο παίζουμε μπάσκετ. Το να παίζουμε για την Εθνική Ομάδα είναι κάτι που κάνουμε με αγάπη και τιμή».

Στο μεταξύ, ο Κώστας Παπανικολάου είπε: «Μπαίνουμε πλέον σε φουλ ρυθμούς Ευρωμπάσκετ και πάμε να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας χαριστεί κάτι ή ότι θα είναι εύκολη η αποστολή μας. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι από σήμερα ως την τελευταία μέρα της διοργάνωσης, για να κάνουμε κάτι καλό.

»Υπάρχει αυτοπεποίθηση, θέληση, θετική σκέψη. Όπως είπαμε ήδη, θα πρέπει να μπουν όλα αυτά στο παρκέ και να φανούν στο παρκέ. Η εμπειρία είναι κάτι πολύ σημαντικό και βοηθάει έναν αθλητή. Όσο περισσότερες διοργανώσεις έχεις στα πόδια σου, τόσο πιο καλά και άνετα νιώθεις. Κάθε τουρνουά είναι δύσκολο και έχει ιδιαιτερότητες. Γι’ αυτό δουλεύουμε 1,5 μήνα, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι και σε καλή κατάσταση, για να ανταπεξέλθουμε σε κάθε δυσκολία».

Ο άσος της Μπαρτσελόνα αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του φαβορί που έχει αποδοθεί στην Ελλάδα, τονίζοντας: «Αυτά είναι για τον κόσμο έξω από το άθλημα και το χώρο. Όποιος ασχολείται και ξέρει, γνωρίζει ότι αυτά δεν μετράνε. Έχουμε πει τα φαβορί είναι μόνο στα χαρτιά. Το μπάσκετ είναι ανοιχτό άθλημα.

»Ο καλύτερος θα κερδίσει τις περισσότερες φορές, αλλά έχουμε δει πόσες φορές έχουν γίνει ανατροπές και εκπλήξεις. Δεν θέλουμε να είμαστε μία από αυτές. Όλοι πρέπει να έχουμε σκυμμένο το κεφάλι και να δουλεύουμε ως το τελευταίο λεπτό».

Ο Κώστας Σλούκας αρνήθηκε να μιλήσει για τον τελικό, εστιάζοντας στον αγώνα της πρεμιέρας με τη Σουηδία την Τετάρτη: «Τρέχουμε πάρα πολύ! Αυτό που προέχει είναι το παιχνίδι της πρεμιέρας. Και από εκεί θα συνεχίσουμε αγώνα με αγώνα. Μια επιτυχία είναι καλοδεχούμενη. Πολλές ομάδες έχουν χαρακτηριστεί φαβορί και δεν θα τα έχουν καταφέρει.

»Για εμάς είναι σημαντικό να παίξουμε καλό μπάσκετ και να προχωρήσουμε βήμα βήμα. Αυτό είναι το σωστό, αλλά και η νοοτροπία του προπονητή. Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τη χώρα μου και ό,τι μου ζητήσει ο προπονητής μου».

Τέλος, ο «ρούκι» της αποστολής, Bασίλης Καββαδάς, δήλωσε: «Δουλέψαμε σκληρά στην προετοιμασία έχουμε μπει στο τελικό στάδιο και τώρα όλοι θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Είμαστε μαζί παραπάνω από ένα μήνα Δεν θα πω μεγάλα λόγια. Θα πω μόνο ότι θα δώσουμε και την ψυχή μας σε κάθε αγώνα ξεχωριστά».