Στρατιωτική δράση κατά της Συρίας θα αναλάβουν οι ΗΠΑ δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δικαιολόγησε την απόφαση για αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Συρία, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια απέναντι στην επίθεση που εξαπολύθηκε με χημικά όπλα», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος πως η επίθεση αυτή έγινε από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.

Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε πως ναι μεν η απόφαση για την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών είναι ειλημμένη, και πως ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει την επίθεση, όμως θα πρέπει να λάβει και την έγκριση από το Κογκρέσο, για τυπικούς λόγους. Η επίθεση κατά της Συρίας θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, όπως είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ανέφερε ότι τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα προγραμματίσουν έκτακτη συνεδρίαση και θα ψηφίσουν σχετικά.

Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως πιστεύει οτι έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες. Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων - προειδοποίησε - αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες.

Ακόμα ο Ομπάμα είπε πως γνωρίζει ότι ο λαός των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και τόνισε πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο άλλων. Παρά ταύτα, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αυτό που συνέβη στην Δαμασκό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από