Το ποδόσφαιρο και το θέαμα ήταν οι νικητές στον – πιθανότατα – κορυφαίο σούπερ τελικό στην ιστορία του θεσμού που έγινε την Παρασκευή το βράδυ στην Πράγα.

Η Μπάγερν Μονάχου, ισοφαρίζοντας στις καθυστερήσεις της παράτασης (2-2) κατάφερε να πάρει το τρόπαιο στα πέναλτι (5-4), με τον Λουκάκου να αστοχεί στο τελευταίο και πιο κρίσιμο χτύπημα για την Τσέλσι.

Οι Βαυαροί πήραν έτσι και άτυπη ρεβάνς για την ήττα τους από την Τσέλσι με τον ίδιο τρόπο (στα πέναλτι) στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ στο Μόναχο το 2012.

Παράλληλα ο Πεπ Γκουαρντιόλα κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με την Μπάγερν (συνεπώς αν επαναλάβει και την περσινή χρονιά θα έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει τον Χάινκες με τέσσερα τρόπαια) και πέτυχε την 7η νίκη του επί του άσπονδου αντιπάλου του Ζοζέ Μουρίνιο, με τον οποίο αναβίωσαν οι επικές κόντρες που είχαν στα ντέρμπι του ισπανικού πρωταθλήματος. «Εχασε η καλύτερη ομάδα» σχολίασε ο Πορτογάλος.

Από την πλευρά του ο τεχνικός της Τσέλσι είχε σφιχταγκαλιάσει το τρόπαιο, το οποίο ουσιαστικά έχασε αφενός στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων της παράτασης και αφετέρου από τη δική του λανθασμένη απόφαση να αναθέσει στον πιο άπειρο από τους πρώτους πέντε παίκτες του στα πέναλτι, τον Λουκάκου το πιο κρίσιμο χτύπημα (5ο πέναλτι). Ο Νόιερ τον «ψάρεψε» εύκολα και η Μπάγερν πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της σεζόν.

Πρωταγωνιστές οι τερματοφύλακες

Ουσιαστικά, κορυφαίοι για τις ομάδες τους ήταν οι δύο τερματοφύλακες με τον Νόϊερ να κρατάει την Μπάγερν «ζωντανή» στο τελευταίο δεκάλεπτο της κανονικής διάρκειας του αγώνα (με τρεις μεγάλες αποκρούσεις) και τον Τσέχ να δίνει ρεσιτάλ ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του σταματώντας εξ επαφής κεφαλιές του Μάντζουκιτς και του Μαρτίνεθ αλλά και το εκπληκτικό φάουλ του Ριμπερί.

Ο Χάβι Μαρτίνεθ όμως (όπως είχε κάνει ο Ντρογκπά για την Τσέλσι το 2012) ήταν ο λυτρωτής της Μπάγερν, πετυχαίνοντας το «χρυσό» γκολ στο 122’ και οδηγώντας τον τελικό στα πέναλτι όπου η ψυχολογία πλέον ήταν με τους Γερμανούς.

Οι Λονδρέζοι που έπαιζαν από το 85’ με 10 παίκτες (λόγω της αποβολής του Ραμίρεζ) δεν άντεξαν και ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης είχαν οπισθοχωρήσει και δέχονταν ανελέητο σφυροκόπημα από τους πρωταθλητές Ευρώπης με τον Τσέχ απλά να έχει «κατεβάσει τα ρολά».

Η Τσέλσι «χτύπησε» στο ξεκίνημα του αγώνα με τον Τόρες, που άνοιξε το σκορ στο 8ο λεπτό σε αντεπίθεση σεμιναριακού επιπέδου, ενώ η Μπάγερν ισοφάρισε στο 49’ με τον Ριμπερί.

Το δοκάρι στην κεφαλιά του Ιβάκοβιτς (79’) και ο Νόιερ πήγαν το ματς στην παράταση, όπου εκεί ο Αζάρ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους Λονδρέζους (93’) μέχρι να φτάσουμε στο δραματικό φινάλε.

ΜΠΑΓΕΡΝ (Γκουαρντιόλα): Νόιερ, Ραφίνια (56′ Μαρτίνεθ), Ντάντε, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Λαμ, Ρόμπεν (96′ Σακίρι), Μίλερ (71′ Γκέτσε), Κρος, Ριμπερί, Μάντζουκιτς.

ΤΣΕΛΣΙ (Μουρίνιο): Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Κέιχιλ, Λουίζ, Κόουλ, Ραμίρες, Λάμπαρντ, Σίρλε (87′ Μίκελ), Οσκάρ, Αζάρ (113′ Τέρι), Τόρες (98′ Λουκάκου).