Το βρετανικό Kοινοβούλιο απέρριψε την Πέμπτη το βράδυ την πρόταση του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για ανάμειξη της χώρας στις σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία.

Ο Κάμερον δήλωσε μετά την ψηφοφορία – 285 κατά και 272 υπέρ – ότι θα σεβαστεί τη βούληση του Kοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση.

Ανέφερε επίσης ότι είναι ξεκάθαρο πως το Kοινοβούλιο αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ανάλογα.

«Η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα»

«Είναι σαφές ότι το Kοινοβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, δεν θέλει να δει την εμπλοκή της χώρας στις στρατιωτικές δράσεις», είπε ενώπιον των βουλευτών. «Το καταλαβαίνω και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα», πρόσθεσε.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του Kοινοβουλίου.

«Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Ομως, πιστεύω επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του Kοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Χάμοντ: Δεν θα εμπλακούμε

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, αφού η κυβέρνηση έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Kοινοβούλιο επί του θέματος.

«Ηλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Χάμοντ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου BBC.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», είπε και πρόσθεσε: «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα λάβει μια απόφαση σχετικά με την δράση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία βασιζόμενος στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με τη Βρετανία παρά το γεγονός ότι το Kοινοβούλιο της χώρας ψήφισε κατά της ανάμειξης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ενδεχόμενες επιθέσεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Είμαστε ενήμεροι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού Kοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Βρετανίας – μία χώρα που αποτελεί έναν από τους στενότερούς φίλους και συμμάχους μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.

«Η απόφαση του Προέδρου Ομπάμα θα ληφθεί με βάση τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο ίδιος πιστεύει ότι χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες, και εκείνων που απαγορεύουν τη χρήση χημικών όπλων, πρέπει να λογοδοτούν», είπε.