Κατάφερε να σπάσει το άβατο της τεχνολογίας και να γίνει η πρώτη διευθύνουσα σύμβουλος της IBM, της εταιρείας που συνέδεσε το όνομά της με τους προσωπικούς υπολογιστές. Με αποδοχές που θα ζήλευαν οι περισσότεροι συνάδελφοί της, βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, συνάντησε τον Αντ. Σαμαρά και υποσχέθηκε να στηρίξει την Ελλάδα.

Φορώντας ένα κατάμαυρο ταγέρ που ερχόταν σε προφανή αντίθεση με τα ολόξανθα μαλλιά της και αναδείκνυε διακριτικά τις καλλίγραμμες γάμπες της, πέρασε αεράτη το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου –αυτό που τα τελευταία χρόνια διαβαίνουν αγχωμένοι υπουργοί και αποφασισμένοι τροϊκανοί.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάθε λόγο να χαίρεται για την ασυνήθιστη επισκέπτριά του. Οχι μόνο επειδή –παρά τα 55 της χρόνια –η Βιρτζίνια Ρομέτι είναι μια ιδιαιτέρως γοητευτική κυρία, αλλά διότι η «προίκα» που κουβαλούσε και οι υποσχέσεις που του έδωσε μόνο καλό μπορούν να κάνουν στην οικοδόμηση του success story που επαγγέλλεται.

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ. Η ίδια, βέβαια, έχει προ πολλού ζήσει τη δική της ιστορία επιτυχίας: είναι η γυναίκα που κατάφερε να ρίξει το ανδροκρατούμενο κάστρο της IBM, της πιο ιστορικής εταιρείας πληροφορικής στον κόσμο, στην οποία πιστώνεται η διάδοση των προσωπικών υπολογιστών (PC).

Είναι, επίσης, η γυναίκα που μόνο κατά τον πρώτο χρόνο παραμονής της στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της IBM πρόσθεσε στον τραπεζικό της λογαριασμό 21,9 εκατ. δολάρια –χρήματα που ένας μέσος υπάλληλος της εταιρείας δεν θα δει σε όλο τον εργασιακό του βίο.

Και είναι εκείνη που ευθύνεται για μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην παγκόσμια επιχειρηματική ιστορία, την απόκτηση της εταιρείας συμβούλων PricewaterhouseCoopers, έναντι 3,5 δισ. δολαρίων (σε μετρητά).

Αυτή τη γυναίκα, η οποία μοιράζει τη ζωή της μεταξύ του γραφείου της στο Νορθ Καστλ των ΗΠΑ και των δύο σπιτιών της στη Νέα Υόρκη και στη Φλόριδα, υποδέχθηκε την περασμένη Δευτέρα ο έλληνας Πρωθυπουργός. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Το ραντεβού φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς: η Τζίνι –όπως θέλει να τη φωνάζουν –δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε συνεργασίες με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, είπε ότι η IBM θα παράσχει στα ελληνικά πανεπιστήμια δωρεάν πρόσβαση στο λογισμικό της και θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε στρατηγικούς τομείς της πληροφορικής.

Η εταιρεία που εκπροσωπεί η αμερικανίδα μάνατζερ δεν είναι τυχαία. Η υπεραιωνόβια IBM (ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1911 με το όνομα Computing-Tabulating-Recording Company) έχει συνδέσει το όνομά της με την τεχνολογική καινοτομία. Αρχικά, τα προϊόντα που πουλούσε περιελάμβαναν από ζυγαριές μέχρι μηχανές κοπής κρέατος.

Αρκετές δεκαετίες αργότερα, η εταιρεία άνοιξε τον δρόμο για την επέλαση των PC, τα οποία κατέκλυσαν την παγκόσμια αγορά. Σήμερα η IBM εξακολουθεί να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής σε όλο τον κόσμο και πέρυσι τα έσοδά της ανήλθαν σε 104,5 δισ. δολάρια.

Η Τζίνι Ρομέτι, μεγαλύτερη από τέσσερα αδέλφια, μεγάλωσε με τη μητέρα της σε ένα σπίτι λίγο έξω από το Σικάγο. Το 1981, δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Νόρθουεστερν, όπου σπούδασε Πληροφορική και Ηλεκτρολογία, προσελήφθη ως μηχανικός συστημάτων στα γραφεία της IBM στο Ντιτρόιτ –την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του αυτοκινήτου, η οποία τον περασμένο Ιούλιο κήρυξε πτώχευση.

Το 2009, ύστερα από μια άκρως επιτυχημένη καριέρα στην εταιρεία, καταλαμβάνει τη θέση της αντιπροέδρου, από την οποία εισάγει την IBM στην εποχή του cloud computing. Τον Ιανουάριο του 2012 θα γίνει η πρώτη γυναίκα που παίρνει τα ηνία της IBM, καταλαμβάνοντας τόσο τη θέση της προέδρου όσο και αυτή της διευθύνουσας συμβούλου.

Εκτοτε θα βαρεθεί να μαζεύει τίτλους: το περιοδικό «Fortune» την ανακήρυξε «πιο ισχυρή γυναίκα των επιχειρήσεων», το «Forbes» την κατέταξε στη 15η θέση τής λίστας των «100 πιο ισχυρών γυναικών του κόσμου», το «Time» τη συμπεριέλαβε στο τεύχος με τα 100 πιο σημαντικά πρόσωπα του 2012 και το «Bloomberg» την ενέταξε στη λίστα με τα 50 πρόσωπα που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή.

Η πορεία της στην IBM –όπως και η πορεία τής ίδιας της εταιρείας –δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2013, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, ήταν αρνητικά για πρώτη φορά από το 2005.

Η Ρομέτι αποφάσισε να αναλάβει δράση: βιντεοσκόπησε ένα μήνυμα που προβλήθηκε στους 434.000 εργαζομένους της εταιρείας, στο οποίο δεν θύμιζε σε τίποτε τη χαμογελαστή και προσηνή κυρία που γνώρισε ο Αντώνης Σαμαράς την περασμένη Δευτέρα.

«Πρέπει να συνέλθουμε. Είμαστε μια εταιρεία καινοτομίας. Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκουμε τη συνεχή εξέλιξη», είπε σε αυστηρό τόνο, καλώντας τους υπαλλήλους να δουλέψουν πιο σκληρά. Παράλληλα, μετακίνησε σε άλλο πόστο τον διευθυντή Hardware της εταιρείας, χρεώνοντάς του την απότομη πτώση στις πωλήσεις των συσκευών της –κίνηση που έκανε αρκετούς να τη χαρακτηρίσουν «κίλερ».

Δεν έμεινε, όμως, εκεί: από τον Ιούνιο η εταιρεία εφαρμόζει πρόγραμμα γενικευμένων απολύσεων, έχοντας σκοπό να δαπανήσει περίπου 1 δισ. δολάρια για αποζημιώσεις. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους μπορεί να φτάσουν τις 8.000. «Η αλλαγή είναι συνεχής στον κλάδο της τεχνολογίας και ο μετασχηματισμός είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του επιχειρηματικού μας μοντέλου», ανακοίνωσε η εταιρεία σχολιάζοντας τις απολύσεις.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Ρομέτι είχε ρίξει το φταίξιμο για τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα στο τμήμα πωλήσεων της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να κλείσει μια σειρά από πολύτιμες συμφωνίες με πελάτες. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της γνωστοποίησε τη θέσπιση ενός νέου κανόνα: εάν ένας πελάτης υποβάλει ένα αίτημα ή ερώτημα, η IBM πρέπει να του απαντήσει μέσα σε 24 ώρες.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ. Οταν δεν δουλεύει, η Τζίνι λατρεύει να παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ ή να κάνει καταδύσεις στα νερά του Ατλαντικού, συντροφιά με τον εδώ και 34 χρόνια σύζυγό της, τον επενδυτή Μαρκ Αντονι Ρομέτι –πριν παντρευτεί, το επώνυμό της ήταν… Λευκωσία (Nicosia).

Οταν επιστρέφει στο γραφείο, έχει στο μυαλό της μόνο ένα πράγμα: να κάνει την IBM και πάλι ανταγωνιστική. Η Ρομέτι έχει δεσμευθεί ενώπιον των μετόχων της εταιρείας να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα με την κωδική ονομασία Οδικός Χάρτης 2015, πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι να αυξηθούν θεαματικά τα κέρδη της IBM.

Αν η πορεία που θα χαράξει είναι επιτυχημένη και αν ο δρόμος της περάσει τελικά από την ταλανιζόμενη από την κρίση Ελλάδα, τόσο το καλύτερο για εμάς.