Ο αγώνας κατά του ντόπινγκ στα σπορ βρήκε έναν ασυνήθιστο σύμμαχο: Ο Μπεν Τζόνσον, η πιο διαβόητη περίπτωση ντοπέ αθλητή, ο άνθρωπος που το 1988, μέσα σε λίγα 24ωρα θριάμβευσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έπειτα διαπομπεύτηκε παγκοσμίως, πρωταγωνιστεί στη νέα εκστρατεία κατά της χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Ο γεννημένος στην Τζαμάικα, Καναδός, συμμετέχει στην καμπάνια #ChooseTheRightTrack (Διάλεξε τον σωστό δρόμο).

«Το να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο και να είμαι ο καλύτερος στον κόσμο, μου κόστισε την υπόληψή μου, την ίδια μου τη ζωή» είπε ο Μπεν Τζονσον, ο οποίος είχε κερδίσει με παγκόσμιο ρεκόρ μάλιστα το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, για να δει μετά από λίγα 24ωρα τον εαυτό του να διαπομπεύεται ως χρήστης στεροειδών αναβολικών.

«Είμαι εδώ για να τα αλλάξω όλα αυτά. Προσπαθώ να καθαρίσω την εικόνα, να καθαρίσω ένα μέρος της ζωής μου. Προσπαθώ να βοηθήσω τις μελλοντικές γενιές αθλητών, αλλά και τους αθλητές σαν και εμένα – αθλητές που βρέθηκαν θετικοί και είναι στην ίδια βάρκα με εμένα. Να τους πω «δεν είστε μόνοι»» προσέθεσε σε δραματικό τόνο ο Μπεν Τζόνσον, 52 ετών πλέον.

Ο ίδιος είπε ότι στη δεκαετία του 1980 το ντόπινγκ ήταν εξαιρετικά διαδεδομένο και πως δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό της δόξας.

Δείτε την κούρσα του Μπεν Τζόνσον στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1998, όταν νίκησε τον μεγάλο του αντίπαλο τον Αμερικανό Καρλ Λιούις.