«Φως» στη θεραπεία του χρόνιου πόνου ετοιμάζονται να ρίξουν γιατροί στη Γερμανία. Με ειδικούς λαμπτήρες που θα μιμούνται το γαλάζιο χρώμα του καλοκαιρινού ουρανού, θα αρχίσουν μια σειρά δοκιμών σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιους πόνους με σκοπό να τους ανακουφίσουν.

Ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου Τόμας Τόλε, που είναι και πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας για τον Πόνο, λέει πως είναι ακόμη πρόωρο να προβλέψουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. «Ασθενείς με χρόνιους πόνους που δοκίμασαν τη θεραπεία με φως δήλωσαν ανακουφισμένοι».

Η θεραπεία του χρόνιου πόνου δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στη χορήγηση ισχυρών παυσίπονων. Είναι πολύπλοκο και πολυδιάστατο πρόβλημα και απαιτεί ευρύ φάσμα θεραπειών, από τη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, τη διέγερση του νωτιαίου μυελού, μέχρι τη φυσικοθεραπεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», τους ειδικούς λαμπτήρες που θα «μιμούνται» το χρώμα του ουρανού κατασκεύασε η Osram και όπως εξηγεί ο βιολόγος της εταιρείας Αντρεας Βότζισιακ, «στόχος είναι να επαναπροσδιοριστεί το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού, ο λεγόμενος κιρκάδιος ρυθμός, ο οποίος είναι συνήθως διαταραγμένος σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους και κατ’ επέκταση έχουν δυσκολία να κοιμηθούν».

Η έλλειψη σωστού ύπνου, κατά τον ίδιο ειδικό, έχει αποδειχθεί με προγενέστερες έρευνες ότι συμβάλλει στη βίωση της αίσθηση του πόνου. Ο καθηγητής Τόλε λέει ότι η χορήγηση υπνωτικών χαπιών δεν συνιστά αποτελεσματική λύση μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, το ενισχυμένο φως των λαμπτήρων σε ειδικό χώρο στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, που θα «μιμείται» τον λαμπερό μπλε ουρανό, θα διεγείρει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και θα αποτελέσει ρυθμιστή για πιο φυσιολογικό ύπνο.