Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η προεργασία για τη νέα Προγραμματική έχει ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ξεκάθαρο «όχι» στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία αποτυπώνεται στην πρόταση που έχει ήδη παραδώσει ο κ. Βενιζέλος στον Πρωθυπουργό.

Το πολυσέλιδο κείμενο σημείων, που επεξεργάζεται πλέον το πρωθυπουργικό επιτελείο (πρωτίστως ο εξ απορρήτων σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης) δεν αφορά μόνο τους δύο κυβερνητικούς εταίρους αλλά συνιστά μία συμφωνία-πρόταση με την κοινωνία, όπως ανέφερε και ο κ. Βενιζέλος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι στην πρόταση του κ. Βενιζέλου (η οποία θα παρουσιαστεί κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου) γίνεται επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση ούτε επιθυμεί ούτε επιδιώκει τη διενέργεια εκλογών. Αντιθέτως, επιμένει στην ανάγκη της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας.

Επίσης, αποτυπώνει με ρητή αναφορά την πλήρη αντίθεση στην προοπτική άρσης του παγώματος των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και την ανάγκη προστασίας των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Για την ανεργία. Μεγάλη έκταση δίνει στο κείμενό του και στην ανάγκη κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, αλλά και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ενώ επιμένει στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσα από τη λήψη μέτρων που αντιμετωπίζουν την ανεργία, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη δημιουργία 50.000 θέσεων απασχόλησης για κοινωφελή εργασία. Αναφορά γίνεται και στη δυνατότητα μείωσης του συντελεστή για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενώ τονίζεται ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις σε υγεία, παιδεία και συνολικά στο κράτος.

Ακόμη, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι πρέπει να προχωρήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ γίνεται εκτεταμένη αναφορά και στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει την ανάγκη για ένα νέο εθνικό φορολογικό σύστημα που θα απονέμει κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση, τονίζεται ότι η χώρα πρέπει να εμφανιστεί συνεπής στις υποχρεώσεις της, αλλά και η κοινωνία να λάβει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αξιοκρατίας και διαφάνειας στο κράτος.