ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΣ τόνους και τη φράση: «Ο λογαριασμός βγαίνει, το λέω από την καρδιά μου», περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την παραχώρηση της διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η χώρα έχει καλύψει πάνω από τα 2/3 των υποχρεώσεών της. «Από πλευράς εξισορρόπησης της οικονομίας έχουμε κάνει τεράστια βήματα από το 2010 μέχρι σήμερα. Να έχετε ελπίδα. Πράγματι βγαίνει ο λογαριασμός αρκεί να το πιστέψουμε και εμείς», είπε. Μάλιστα ανέφερε ότι «θα σπρώξουμε προς τα πίσω τα χρεολύσια και τις δόσεις για να είναι βέβαιη η σωτηρία της χώρας», ενώ για το φαινόμενο των χιλιάδων οφσόρ στην Ελλάδα δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει «να μη μείνει τίποτα όρθιο στον συγκεκριμένο χώρο».

Ο υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε «ποιοι επιθυμούν και ποιοι όχι να βγει ο λογαριασμός για την Ελλάδα» και υποστήριξε ότι «οι υγιείς δυνάμεις όλου του κόσμου θέλουν να σωθούμε, για αυτό έχουμε πάρει 240 δισ. ευρώ δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και δεν θέλουν όλοι οι σπεκουλαδόροι του κόσμου και οι πρόθυμοι ηλίθιοι, όπως θα έλεγε ο Λένιν».

Αμεση ήταν η απάντηση από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο οποίος τόνισε ότι «οι ομολογημένοι σας στόχοι έχουν αποτύχει 100% και οι ανομολόγητοι στόχοι οδεύουν και αυτοί στο 100%. Αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Ο κ. Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δίνει προίκα σε συγκεκριμένα συμφέροντα, κάνοντας μερεμέτια στις ρωγμές του μνημονιακού μπλοκ, όπου υπάρχουν εσωτερικές αντιθέσεις των επιχειρηματιών» και προειδοποίησε ότι και μετά την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων, «υπάρχει η δυνατότητα για ευθεία αμφισβήτηση και αναζήτηση ευθυνών και επαναφορά στο Δημόσιο για αξιοποίηση υπέρ του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος, με τον κολασμό όσων με τις πράξεις τους οδηγούν στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου».

Πάντως σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο άσκησαν και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση «σκάνδαλο και δώρο προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες». Μάλιστα ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής ζήτησε από τον υπουργό να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών που τον έδειχναν να ταξιδεύει με το ιδιωτικό αεροσκάφος επιχειρηματία.

Στο θέμα επέμεινε και ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος. «Θα θέλαμε να ξέρουμε τώρα με τι μεταφορικό μέσο θα πάει ο Σταυρίδης ή κάποιος αντικαταστάτης του, ως ένδειξη ευχαρίστησης ή ευγνωμοσύνης για το ξεπούλημα των Κρατικών Λαχείων», είπε. Για «μοιρασιά στους καπιταλιστές», έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Αντίθετα, υπέρ της σύμβασης τάχθηκε η ΔΗΜΑΡ.

Πάντως, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ψηφίστηκε από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, με 56 «υπέρ» έναντι 35 «κατά» σε σύνολο 91 βουλευτών.