Μορφές μιας άλλης πραγματικότητας, σχήματα αλλόκοτα, πράξεις αχαρακτήριστες. Η έννοια του δια-
φορετικού, του άλλου, οι φορείς της ετερότητας τροφοδοτούν την έμπνευση των πιο ανήσυχων δημιουργών, οι οποίοι χρειάζεται να βγάλουν στο έργο τους αυτόν τον εσωτερικό διάλογο γύρω από την ερμηνεία οποιουδήποτε άλλου. Αυτό κάνει εδώ και χρόνια η αβανγκάρντ προσωπικότητα της μόδας, Ρέι Καβακούμπο, με τις παράδοξες φόρμες των ρούχων της. Οι συλλογές της Comme des Garcons δεν παρουσιάζονται ποτέ χωρίς τίτλο. Το θέμα τους έχει ένα συνεκτικό στοιχείο που εξηγεί την ερμηνεία της συζήτησης που συμβαίνει στο μυαλό της και βοηθά τους θεατές να καταλάβουν το παράλληλο σύμπαν που η Καβακούμπο ξέρει να δημιουργεί παρατηρώντας τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Ή να αφήνεται στα συναισθήματά της και στη συνέχεια να επεξεργάζεται την εμπειρία τους άλλοτε με εκρήξεις χρωμάτων κι άλλοτε με τη μονόχρωμη απουσία τους.
Η αποδοχή του διαφορετικού τρέφει τη μόδα που στη σύγχρονη θεώρησή της έχει δώσει στους σχεδιαστές - κυνηγούς του αλλόκοτου περιθώρια να αναδείξουν την ομορφιά του παράξενου. Με βαμμένες περούκες που κρύβουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών, με μακιγιάζ στα μάτια που μαγνητίζουν τις ίριδες των θεατών προκειμένου να περιεργαστούν αυτό που βγαίνει εκτός φυσιολογικών κανόνων.
Η μόδα δεν είναι η μόνη που βάζει ασκήσεις ανοικτής αντιπαράθεσης με τα όρια της αποδεκτής κομψότητας και της συμβατικής αρμονίας. Ο οπτικός βομβαρδισμός με υπερβολές στις φόρμες που αλλάζουν τις σωματικές  αναλογίες, η επιβεβλημένη μείξη παράταιρων υλικών και αντιφατικών σχεδίων είναι η συμμετοχή των σχεδιαστών στη διαρκή και ανοιχτή συζήτηση για την αποδοχή του διαφορετικού.
Σε αυτή τη συζήτηση βάζουν μια άλλη διάσταση κάθε χρόνο οι ταξιδιώτες στο Μπλακ Ροκ Σίτι, στην έρημο της Νεβάδας. Εκεί όπου το φεστιβάλ του Burning Man συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Καλλιτέχνες, μουσικοί, ανήσυχοι ή απλώς διερευνητές συναισθημάτων συνευρίσκονται στην έρημο και σε ακραίες συνθήκες δημιουργικότητας, έξαρσης αλλά και παρέκκλισης αναζητούν να βιώσουν την εμπειρία να βγουν από τον εαυτό τους και να αφεθούν στον άλλον.
Η συζήτηση για τον άλλο δεν αφορά μόνο την ταυτότητα του φύλου αλλά θίγει και τα προβλήματα συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικής πολιτισμικής καταγωγής. Είναι η πολιτική και κοινωνική ερώτηση που βάζουν στα έργα τους  σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως ο αλγερινής καταγωγής Κάντερ Ατια, η Σύρια Νταϊάνα αλ Χαντίντ, αυτοεξόριστη στο Μπρούκλιν, ο Ιρακινός Χαλίμ αλ Καρίμ, η Ιρανή Τάλα Μαντανί.      
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από