Το πλύσιμο των ρούχων στους 30 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αφήνει τα ρούχα πιο… βρώμικα από ό,τι ήταν προτού μπουν στο πλυντήριο.

Νέες μελέτες δείχνουν ότι τα δυνητικώς επικίνδυνα μικρόβια των ρούχων δεν σκοτώνονται με το πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά καλλιεργούνται μέσα στο πλυντήριο και «περνούν» στις επόμενες πλύσεις.

Τα μικρότερα ενδύματά μας, όπως τα εσώρουχα, είναι ο κυριότερος ένοχος, εξαιτίας των ιχνών από κόπρανα και των διαφόρων ειδών βακτηρίων που φέρουν.

Ο δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής Μικροβιολογίας και Επιστήμης Χώματος, Νερού και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, έχει κάνει εκτενείς έρευνες (και) για τα μικρόβια που… φιλοξενούνται στα πλυντήρια ρούχων.

«Αν γεμίσει κανείς το πλυντήριο μόνο με εσώρουχα, θα απελευθερωθούν σχεδόν 100 εκατομμύρια κολοβακτηρίδια (E.coli) στο νερό –και αν αυτό δεν είναι αρκετά ζεστό, θα παραμείνουν στο πλυντήριο και θα μεταδοθούν στα ρούχα της επόμενης πλύσης», λέει. «Μετρήσεις που κάναμε έχουν δείξει ότι σε ένα σλιπάκι υπάρχουν κατά μέσον όρο ένα δέκατο του γραμμαρίου κόπρανα, τα οποία μπορεί να φέρουν διάφορα μικρόβια. Εκτός από το e.coli, μπορεί επίσης να υπάρχει ιός ηπατίτιδας Α, νοροϊός (προκαλεί γαστρεντερίτιδα), ροταϊός (ιός γαστρεντερίτιδας των παιδιών) και σαλμονέλα».

Στα ρούχα και στις πετσέτες μπορεί επίσης να υπάρχουν βακτήρια του δέρματος, όπως ο σταφυλόκοκκος, τα οποία δεν σκοτώνονται με το πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, συνηγορεί ο δρ Φίλιπ Τιέρνο, καθηγητής Μικροβιολογίας και Παθολογοανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Για να σκοτωθούν τα βακτήρια των ρούχων το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία μεταξύ 60 και 65 βαθμών Κελσίου», λέει.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες καθαρίζουν πιο υγιεινά τα ρούχα, επειδή το καυτό νερό διογκώνει τις ίνες των υφασμάτων και τους επιτρέπει να αποβάλουν κάθε ακαθαρσία», εξηγεί ο χημικός μηχανικός δρ Ρίτσαρντ Νέιλ, διευθυντής του βρετανικού Κέντρου Τεχνολογίας Πλυντηρίων (LTC). «Το πλύσιμο στους 30 βαθμούς όχι μόνον δεν καθαρίζει σωστά τα ρούχα, αλλά στην πραγματικότητα είναι η θερμοκρασία στην οποία επωάζουμε τα βακτήρια που καλλιεργούμε για να κάνουμε τα πειράματά μας».

Επιπλέον, «το σμήγμα του δέρματος, το κίτρινο έκκριμα που βλέπουμε στους γιακάδες και στις μασχάλες των ρούχων, είναι μία πρωτεΐνη που τρέφει μικρόβια και τα περισσότερα καθαριστικά δεν τα σκοτώνουν σε χαμηλή θερμοκρασία», προσθέτει.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Οτι, κατ’ αρχήν, «για να καθαριστούν τα συνθετικά υφάσματα πρέπει να πλυθούν σε τουλάχιστον 65 βαθμούς Κελσίου επί 10 λεπτά, ενώ το καθαρό βαμβάκι χρειάζεται τρία λεπτά πλύσιμο στους 71 βαθμούς», απαντά ο δρ Νέιλ.

Αν όμως μπορεί κάποιος να «βράσει» τα βαμβακερά ασπρόρουχά του, αυτό δεν είναι διόλου εύκολο για τα συνθετικά και για τα χρωματιστά, τα οποία εξ ορισμού δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μία λύση, κατά τον δρα Νέιλ, είναι η χρήση απορρυπαντικών με απολυμαντικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν αρκετά το βακτηριακό φορτίο των ρούχων. Αν δεν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά με απολυμαντικό ούτε πολύ ζεστό νερό, η μόνη σας ελπίδα είναι να βάζετε το πρόγραμμα του πλυντηρίου με το έξτρα νερό, ώστε τουλάχιστον να αραιώνει το βακτηριακό φορτίο των ρούχων. «Με την κατάλληλη ποσότητα νερού μπορεί να μειωθεί το φορτίο των βακτηρίων από δυόμισι εκατομμύρια ανά τετραγωνικό εκατοστό σε περίπου 25-50 ανά τετραγωνικό εκατοστό, αλλά στην απλή πλύση ούτε κατά διάνοια δεν υπάρχει αρκετό νερό», σπεύδει να επισημάνει.

Πολύ πιο αποτελεσματικό μέτρο, κατά τον δρα Τιέρνο, είναι να απολυμαίνετε από καιρού εις καιρόν το πλυντήριό σας: βάλτε ένα ισχυρό απολυμαντικό στο πλυντήριο και στην πιο υψηλή θερμοκρασία αφήστε το να κάνει μία πλύση δίχως να έχει ρούχα μέσα. «Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι να απλώνετε τα ρούχα στον ήλιο και όχι στη σκιά, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του Ηλίου είναι ένα από τα πιο ισχυρά μικροβιοκτόνα», υπογραμμίζει.

Απαραίτητο είναι ακόμη να καθαρίζετε συχνά με ισχυρό απολυμαντικό τη θήκη του σαπουνιού αλλά και το λάστιχο στην πόρτα, διότι σε αυτά τα μέρη του πλυντηρίου αναπτύσσεται εύκολα μούχλα και δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων. Φροντίστε, επίσης, να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου έπειτα από κάθε πλύση, για να στεγνώνει καλά το εσωτερικό και το λάστιχο στην πόρτα του.

Να θυμάστε ότι καλό είναι τα λευκά εσώρουχα να τα πλένετε σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου. «Οι 90 βαθμοί είναι η καλύτερη θερμοκρασία για σωστή αποστείρωση», επισημαίνει ο δρ Νέιλ. Και αυτό διότι το γεγονός ότι βάζετε τον θερμοστάτη στους 60 ή στους 65 βαθμούς δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι το νερό ζεσταίνεται έως αυτή τη θερμοκρασία. Αντιθέτως, στα περισσότερα πλυντήρια η θερμοκρασία μετά βίας φθάνει στους 50 βαθμούς, όπως έδειξε την περασμένη εβδομάδα μια νέα βρετανική έρευνα. Δυστυχώς, όμως, οι 50 βαθμοί δεν μπορούν να σκοτώσουν ούτε τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που είναι συχνή αιτία αλλεργίας ούτε δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια, όπως ο στρεπτόκοκκος, λένε οι ειδικοί.