Ο γερμανός νομπελίστας χημικός Φριτς Χάμπερ είναι ο πατέρας του πολέμου με χημικά όπλα. Μεσουράνησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οταν τον κατηγόρησαν για απάνθρωπες πρακτικές, απάντησε

«ο θάνατος είναι θάνατος όπως και να προκαλείται». Οι Ναζί τελειοποίησαν τις ιδέες του. Στην πάροδο των ετών πολλοί συμμερίστηκαν την άποψη του χερ προφεσόρ. Ο Ασαντ είναι ο τελευταίος.

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η μάχη της Ιπρ, 22 Απριλίου 1915

Η πρώτη επιτυχημένη χρήση χημικών στην Ιστορία.

Οι Γερμανοί έριξαν 168 τόνους χλωρίου. Αποτέλεσμα; Ρήγμα 15 χιλιομέτρων στη γραμμή των Συμμάχων, λουλούδια χωρίς χρώμα και λευκά φύλλα δέντρων. Το σοκ, ακόμη και των Γερμανών, ήταν τέτοιο που δεν εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση των αντιπάλων. Ωστόσο, 36 ώρες μετά, ξανάριξαν. Ενας καναδός λοχαγός, χημικός στο επάγγελμα, αναγνώρισε το αέριο και έβαλε τους άνδρες του να καλύψουν στόμα και μύτη με βρεγμένα με ούρα πανιά, επειδή εξουδετερώνουν το χλώριο. Δυστυχώς, όμως, η ποσότητα του αερίου ήταν τεράστια. Συνολικά στον πόλεμο 90.000 άνθρωποι πέθαναν από χημικά. Και οι δυο πλευρές έριξαν. Οι Γερμανοί βέβαια περισσότερα.

Στα χρόνια του Μεσοπολέμου

Ο Μουσολίνι και τα χημικά όπλα

Το 1928 λίβυοι αντάρτες εξεγέρθηκαν κατά του αποικιακού ιταλικού Στρατού. Η επανάσταση τερματίστηκε το 1932. Μόνο στην κυρηναϊκή επαρχία, το 1/4 του πληθυσμού, 225.000 άνθρωποι, σκοτώθηκαν. Σε αυτή την τετραετία οι Ιταλοί πρόλαβαν να διαπράξουν μια ευρεία γκάμα εγκλημάτων πολέμου. Και φυσικά έριξαν χημικά, συγκεκριμένα αέριο μουστάρδας και φωσγένιο. Το 1935 η ιταλική Αεροπορία με εντολή Μουσολίνι (φωτογραφία) έριξε χημικά και κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Αιθιοπία. Παραβιάζοντας και πάλι το Πρωτόκολλο της Γενεύης, που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 1925 και απαγόρευε τη χρήση χημικών όπλων.

Πόλεμος Ιράκ – Ιράν

Η σφαγή της Χαλάμπτζα

Στον πόλεμο Ιράν – Ιράκ (1980-1988), ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε δώσει εντολή για συστηματική χρήση χημικών. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση Ρίγκαν έστελνε πληροφορίες για τις συντεταγμένες των ιρανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, εν γνώσει αυτής της εντολής.

Ο Σαντάμ ξεπέρασε τον εαυτό του στις 16 Μαρτίου 1988. Οι Ιρακινοί έριξαν χημικά στη Χαλάμπτζα του Νοτίου Κουρδιστάν. Περίπου 5.000 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία, 7.000-10.000 τραυματίστηκαν και χιλιάδες άλλοι πέθαναν τα επόμενα χρόνια. Αναφορές λένε ότι το 75% των θυμάτων ήταν γυναικόπαιδα (φωτογραφία). Επισήμως, η σφαγή αναγνωρίζεται ως γενοκτονία. Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στην Ιστορία.

Η επίθεση στο Μετρό του Τόκιο

Χημικά στα χέρια τρομοκρατών

Το πρωί της 20ής Μαρτίου του 1995 πέντε μέλη της ιαπωνικής αίρεσης Υπέρτατη Αλήθεια (Αούμ Σινρίκιο) υπακούοντας στον μισότυφλο γκουρού τους, προσμένοντας τον Αρμαγεδδώνα και πιστεύοντας ότι οφείλουν να καταστρέψουν τον κόσμο, ρίχνουν υγροποιημένο νευροτοξικό αέριο (το γνωστό σε όλους μετά την επίθεση σαρίν) στο Μετρό του Τόκιο. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και περί τους 5.500 να εισαχθούν στα νοσοκομεία. Πολλοί από αυτούς προσβλήθηκαν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τραυματίες. Το 1994 η οργάνωση είχε ρίξει σαρίν έξω από ένα κτίριο στο Ματσουμότο σκοτώνοντας επτά ανθρώπους.