Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μέσα στην εβδομάδα, χθες, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ δεν κατάφερε να καταλήξει σε απόφαση για τη διάρκεια και την ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων. Ετσι, αυτοί που θα κληθούν να αποφασίσουν είναι οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Χθες κατατέθηκαν εκ νέου τρεις διαφορετικές προτάσεις, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ. Ωστόσο, καμία δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία. Ετσι, όπως είπε στα «ΝΕΑ» το μέλος της ΟΛΜΕ Γιώργος Αλεβυζάκης, η κάθε παράταξη θα δώσει στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ την πρότασή της, ώστε η τελική απόφαση να ληφθεί στις 9 του Σεπτέμβρη στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Πάντως στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, όπως ανέφερε ο ταμίας της ΟΛΜΕ Βασίλης Τζαφάς, «έγιναν προσπάθειες να υπάρξει μια συνθετική πρόταση για τις κινητοποιήσεις». Αλλά τελικά όπως αποδείχτηκε καμία παράταξη δεν έκανε πίσω από τις θέσεις της. Το σημείο στο οποίο συμφωνούν οι παρατάξεις είναι να υπάρξουν κινητοποιήσεις και έπειτα επανεκτίμηση της κατάστασης. Διαφωνούν όμως στη διάρκεια και την ημέρα έναρξης.

Οι τρεις προτάσεις για κινητοποιήσεις που κατατέθηκαν είναι: οι παρατάξεις των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων και των Παρεμβάσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πρότειναν πενθήμερη επαναλαμβανόμενη απεργία από τις 16 του Σεπτεμβρίου και επανεκτίμηση της κατάστασης (με γενικές συνελεύσεις). Αυτή η πρόταση πήρε τη σχετική πλειοψηφία (5 ψήφους από τις 11). Η δεύτερη πρόταση της ΠΑΣΚ ήταν για δύο 48ωρες απεργίες. Στις 18 και 19 και στις 25 και 26 και έπειτα γενικές συνελεύσεις για επανεκτίμηση της κατάστασης. Η τρίτη πρόταση (ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ) ήταν για μία 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου και μετά επανεκτίμηση της κατάστασης με γενικές συνελεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην προχθεσινή συνεδρίασή η Διδασκαλική Ομοσπονδία είχε καλέσει τους δασκάλους να είναι έτοιμοι για αγωνιστική δράση.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. Με πρωτόγνωρες και αδιαφανείς διαδικασίες καταγγέλλει ότι έγιναν οι υποχρεωτικές μετατάξεις 3.495 εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) Δημήτρης Μπράτης, υποστηρίζοντας ότι το αλαλούμ που είχε καταγγείλει εδώ και μέρες επιβεβαιώθηκε.

Οπως σημειώνει, «είναι πρωτοφανές να πραγματοποιούνται 3.495 υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών και να μην ανακοινώνονται τα μόριά τους, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια. Οπως επίσης είναι πρωτοφανές οι υποψήφιοι να δηλώνουν τα μόριά τους με υπεύθυνη δήλωση και να μη γίνεται κανένας έλεγχος από την υπηρεσία των στοιχείων που δηλώθηκαν».

Ακόμη ο κ. Μπράτης καταγγέλλει πως οι μετατάξεις έγιναν από το γραφείο του υπουργού Παιδείας και όχι από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία δεν γνωρίζει τίποτε ούτε για τα κριτήρια ούτε για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν.