Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε το θέμα της Συρίας, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να βρει συμμάχους και να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης σε απάντηση για τη ρίψη χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες.

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την επίθεση της 21ης Αυγούστου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους ευθύνεται η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία από μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών που θα δείξουν το γιατί η Ουάσινγκτον είναι βέβαιη ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τη χρήση χημικών στα προάστια της Δαμασκού.

Αργότερα σήμερα ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα ενημερώσουν για το θέμα τους ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ομπάμα έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες και έχει μιλήσει τηλεφωνικά δύο φορές με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Επικοινώνησε επίσης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και με τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και του Καναδά.

Ο Έρνεστ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα αποφασίσει το πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον στο θέμα της Συρίας, αφού λάβει υπόψη του τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.