Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την Τετάρτη την κληρονομιά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, «προσέφερε σωτηρία στους καταπιεσμένους και τους καταπιεστές».

Πενήντα χρόνια μετά την περίφημη ομιλία του πάστορα από την Ατλάντα στην οποία είχε προφέρει την ιστορική φράση «Έχω ένα όνειρο» (I have a dream), μιλώντας ακριβώς στο ίδιο σημείο στην Ουάσινγκτον, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα λόγια του Κινγκ «είναι αιώνια, διαθέτουν ισχύ και έναν προφητικό χαρακτήρα που δεν υπάρχει όμοιός του στην εποχή μας».

Διαβεβαιώνοντας ότι οι «θυσίες» του διάσημου αγωνιστή των πολιτικών δικαιωμάτων και των συνοδοιπόρων του στην «πορεία προς την Ουάσινγκτον» με στόχο τη φυλετική ισότητα δεν έγιναν μάταια, ο Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στους αγνώστους που πολέμησαν με επιμονή επί χρόνια για τα πολιτικά δικαιώματα.

«Επειδή πήραν μέρος στην πορεία άλλαξαν τα δημοτικά συμβούλια, άλλαξαν τα κοινοβούλια των πολιτειών, άλλαξε το Κογκρέσο και ναι, τελικά, άλλαξε ο Λευκός Οίκος», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Όμως δεν τιμούμε αυτούς τους ήρωες δηλώνοντας ότι το έργο της χώρας μας έχει ολοκληρωθεί», υπογράμμισε ο Ομπάμα μιλώντας από το μνημείο Λίνκολν ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων μέλη της οικογένειας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αλλά ο γερουσιαστής της Τζόρτζια Τζον Λούις, τελευταίος επιζών μεταξύ αυτών που είχαν μιλήσει το 1963 και ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων, που είχαν διοργανώσει την πορεία προς την Ουάσινγκτον.

Πριν τον Ομπάμα λόγους είχαν απευθύνει οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και Μπιλ Κλίντον, ενώ ήχησαν καμπάνες στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), ακριβώς πενήντα χρόνια αφού ο Κινγκ ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «αφήστε την ελευθερία να ηχήσει».

Με την ομιλία του Ομπάμα ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο από τα πενήντα χρόνια από τον λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που διήρκησαν περισσότερο από μία εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Στο πλαίσιο των εορτασμών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο μια πορεία στην οποία πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι με αίτημα την ανάληψη δράσης για την προώθηση των δικαιωμάτων ψήφου, την εργασία και της καταπολέμησης της βίας.