Την ώρα που οι πρώτοι σταρ (ο Τζορτζ Κλούνι και η Σάντρα Μπούλοκ) έφθαναν στη Βενετία για να πατήσουν το κόκκινο χαλί, στη Βρετανία το Φόρεϊν Οφις εξέδιδε ταξιδιωτική οδηγία για τους βρετανούς τουρίστες στην Ιταλία προειδοποιώντας: Προσοχή, μην ταΐζετε τα περιστέρια στη Βενετία – είναι παράνομο!

Ο Κλούνι δεν είχε ανάλογη οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλωστε δεν τάισε κανένα περιστέρι. Δεν φείσθηκε όμως χρόνου και διάθεσης για να ταΐσει εκατοντάδες παπαράτσι από όλον τον κόσμο που συνωστίστηκαν στο Λίντο της Βενετίας με αμέτρητες, εκφραστικές πάντα, πόζες.

Τα χαμόγελα και του ίδιου και της συμπρωταγωνίστριάς του Σάντρα Μπούλοκ είχαν και βάση: όλοι ποντάρουν ότι η ταινία τους «Gravity», γυρισμένη σε 3D, η οποία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της χθες, θα φιγουράρει σε αρκετές κατηγορίες στις υποψηφιότητες των Οσκαρ που θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο. Το φιλμ με την υπογραφή στη σκηνοθεσία του Αλφόνσο Κουαρόν (η πρώτη του μετά τα εξαιρετικά «Παιδιά των ανθρώπων» με τον Κλάιβ Οουεν) και στο σενάριο μαζί με τον γιο του Τζόνας, έχει εντυπωσιακά γυρίσματα σε bluebox, ώστε με τα ειδικά εφέ να μεταφέρει τη δράση στο Διάστημα, όπου ένα ατύχημα αποκόπτει τους δύο πρωταγωνιστές από τη Γη.

Το Φεστιβάλ Βενετίας, χάρη στον δραστήριο διευθυντή του σινιόρε Μπαρμπέρα, φρόντισε να κάνει «θέμα» στην επετειακή διοργάνωση, με την προβολή για πρώτη φορά τρισδιάστατης ταινίας στην έναρξή του, ενώ με τρισδιάστατη επίσης ταινία θα κλείσει το φεστιβάλ: η «Amazonia» του Τιερί Ραγκομπέρ, μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, με θέμα ένα πιθηκάκι που μεταφέρεται πίσω στο φυσικό του περιβάλλον στον Αμαζόνιο.

Γνωρίζει εξάλλου το αφεντικό της Μόστρας πως τουλάχιστον ο σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν θα εκτιμήσει ότι η ταινία του, η οποία συζητείται για τα Οσκαρ, έκανε πρωτιά στην πρεμιέρα του φεστιβάλ –οι κινηματογραφιστές οι οποίοι ελπίζουν στα Οσκαρ την έχουν για γούρι. Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν πως δεν είναι τυχαίο το ότι άνοιξαν το Φεστιβάλ Βενετίας ταινίες όπως «Το μυστικό του Μπρόκμπακ Μάουντεν», «Καληνύχτα και καλή τύχη» (του Κλούνι), «Ο παλαιστής», «Shame», οι οποίες τα πήγαν τελικά πολύ καλά στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τα χαμόγελα του Κλούνι είχαν και έναν ακόμη λόγο: η πρεμιέρα του «Gravity» στη Βενετία τον βόλεψε πολύ, καθώς αυτή την περίοδο μοντάρει στην περίφημη βίλα του στην (ιταλική) λίμνη Κόμο το νέο του κινηματογραφικό δημιούργημα, «The Monuments Man», με θέμα την κλοπή πολύτιμων έργων τέχνης από τους Ναζί και την προσπάθεια κάποιων να τα επανακτήσουν.

Εκτός από την προβολή 55 ταινιών, εφέτος το 70ό Φεστιβάλ θα τιμήσει με Χρυσό Λέοντα Καριέρας τον σκηνοθέτη Γουίλιαμ Φρίντκιν (του «Εξορκιστή» και του «Ψωνιστηριού», με τον Αλ Πατσίνο).