Δημιουργία πανευρωπαϊκού κέντρου αποθήκευσης καπνών ανατολικού τύπου στο Αγρίνιο σχεδιάζει η πολυεθνική Phlip Morris, με στόχο την τροφοδοσία με 15.000 τόνους ετησίως αγορών όπως η ΝΑ Ευρώπη, και η Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Θεοφιλόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, ελληνικής θυγατρικής της Philip Morris πραγματοποιεί συνάντηση το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία και του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη.

Η πολυεθνική θα αναβαθμίσει τις υφιστάμενες καπναποθήκες της Παπαστράτος, προκειμένου να είναι σε θέση να δέχονται συνολικά 15.000 τόνους καπνών.

Έτσι, το Αγρίνιο θα αποτελέσει ένα βασικό κέντρο logistics για την καπνοβιομηχανία, (με προφανείς θετικές επιπτώσεις στον τομέα των μεταφορών), και το δεύτερο διαμετακομιστικό κέντρο καπνών της Philip Morris, μετά το Βέλγιο. Από τις αποθήκες στο Αγρίνιο, τα καπνά θα διανέμονται σε όλη την Ευρώπη, είτε μέσω του λιμανιού του Πειραιά, είτε οδικώς μέσω Ιταλίας. Υπολογίζεται ότι θα διακινούνται το χρόνο περί τα 2.500 κοντέινερς. Περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος της επένδυσης αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Η επένδυση έρχεται ως συνέχεια της απόφασης της πολυθενικής να απορροφήσει το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών κατά την επόμενη τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι η Philip Morris έχει επενδύσει την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.