Προς τη δημιουργία «μικρής ΛΑΡΚΟ», μιας νέας δηλαδή εταιρείας όπου θα μεταβιβαστούν το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα και το μεταλλείο του Αϊ-Γιάννη, προκειμένου να πουληθούν ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ορυχεία της εταιρείας, φαίνεται να προσανατολίζεται τελικά η κυβέρνηση.

Το σενάριο της πώλησης της εταιρείας ως ενιαίου συνόλου συναντά μεγάλες δυσκολίες, όπως είχαν γράψει προ ημερών «ΤΑ ΝΕΑ», αφού προϋπόθεση είναι να παραταθεί από το ΥΠΕΚΑ για 20 – 30 χρόνια η σύμβαση εκμίσθωσης προς τη ΛΑΡΚΟ των ακινήτων (εργοστάσιο, μεταλλεία). Το ενοίκιο της νέας αυτής σύμβασης ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ως επιπλέον κρατική ενίσχυση προς τη ΛΑΡΚΟ, πέραν των 130 εκατ. ευρώ για τα οποία ήδη διεξάγει έρευνα η Κομισιόν. Εκτός αυτού, ο μεταλλευτικός κώδικας δεν επιτρέπει την παραχώρηση εκτάσεων σε εταιρείες με επισφαλείς απαιτήσεις όπως η ΛΑΡΚΟ, παρά μόνο σε υγιείς.

Ετσι, το μόνο εφικτό σενάριο φαίνεται να είναι αυτό της «μικρής ΛΑΡΚΟ», της ένταξης δηλαδή του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων του Αϊ-Γιάννη σε μια νέα εταιρεία, και την πώλησή τους ξεχωριστά .