Εντολές για επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας προς τις επιχειρήσεις έχει δώσει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης στους προϊσταμένους 123 Εφοριών σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να διεκπεραιωθούν ταχύτερα απλήρωτες αιτήσεις ΦΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις και έχει δώσει οδηγίες για αποπληρωμή των χρωστούμενων αλλά και πλήρη τεκμηρίωση των ποσών που καταβάλλονται. Την προηγούμενη εβδομάδα οι Εφορίες επέστρεψαν σε ιδιώτες ΦΠΑ συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διαδικασία εξακολουθεί να κινείται με βραδείς ρυθμούς.

Σε συνάντηση που είχαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη εξετάσθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών της επιστροφής του ΦΠΑ σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος και ζητήθηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να παρεμβαίνει στις Εφορίες, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν το συντομότερο δυνατό τα χρήματα που δικαιούνται από την επιστροφή ΦΠΑ.

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα επιχειρήσεις και επιτηδευματίες αναμένουν έως και 877 ημέρες (στην Εφορία του Κιλκίς) προκειμένου να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ που δικαιούνται από το Δημόσιο. Συνολικά οι αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ που εκκρεμούν ανέρχονται σε 11.269 και το ποσό που δεν έχει αποπληρωθεί ανέρχεται σε 1,014 δισ. ευρώ.