Ηχρήση χημικών όπλων απαγορεύεται. Το ίδιο ισχύει όμως και για τη μη εξουσιοδοτημένη στρατιωτική δράση. Ούτε η Συρία, ούτε οι αντάρτες της, έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τα Χημικά Οπλα. Υπάρχουν όμως άλλοι διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν τέτοια όπλα. Δεν είναι λοιπόν αυτό το θέμα. Το πραγματικό ερώτημα είναι ποια αντίδραση είναι νόμιμη και αποτελεσματική, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις.
Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει σαφώς την προσφυγή στη στρατιωτική βία εκτός από την περίπτωση της αυτοάμυνας ή όταν υπάρχει εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας (9 θετικές ψήφοι από τα 15 μέλη του Συμβουλίου και κανένα βέτο από τα μόνιμα μέλη). Η απόσπαση εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας για μια επιδρομή κατά της Συρίας θα είναι δύσκολη - αλλά είναι απαραίτητη. Τα γεγονότα είναι λιγότερο καθαρά απ' ό,τι ήταν στην περίπτωση της Λιβύης. Η χρησιμότητα μιας στρατιωτικής επιδρομής για την αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων στο μέλλον είναι αμφίβολη. Και η Ρωσία με την Κίνα θα είναι πιο επιφυλακτικές μετά τη χρήση υπέρμετρης βίας από το ΝΑΤΟ στην περίπτωση της Λιβύης.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ