Στόλο με ταξί-ρομπότ αλλιώς «ρομποταξί» σχεδιάζει να κατασκευάσει η Google για τη μεταφορά επιβατών με την καθοδήγηση υπολογιστών αντί ανθρώπων.

Πρόκειται για πλήρως αυτοκινούμενα οχήματα που αναμένεται να προκαλέσουν «επανάσταση» στις μεταφορές, ανοίγοντας νέους δρόμους στην μετακίνηση εντός πόλεων, με απώτερο σκοπό και αναμενόμενο αποτέλεσμα τη μείωση της ανάγκης αγοράς αυτοκινήτου.

Η Google υποστηρίζει, ακόμα, ότι με τη χρήση των «ρομποταξί» θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και βρίσκεται ήδη σε επαφές με εκπροσώπους αυτοκινητοβιομηχανιών ώστε να προχωρήσει η κατασκευή των ταξί χωρίς οδηγό με λογισμικό αυτοκίνησης της Google.

Ωστόσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι μάλλον απρόθυμες να παραχωρήσουν στον τεχνολογικό γίγαντα ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς τους, που διαφαίνεται μάλιστα ότι θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, καθώς τα μέχρι χθες «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» για πλήρως αυτοκινούμενα οχήματα αποκτούν πλέον «σάρκα και οστά», έστω ρομποτικά.

Απογοητευμένη η Google από τις διαβουλεύσεις της αλλά και το υψηλό κόστος των σημερινών υβριδικών μοντέλων αυτοκινήτου, όπως και του δικού της αυτοκινούμενου Prious, που έγινε σε συνεργασία με την Toyota και πωλείται πάνω από 100.000 δολάρια, δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει από μόνη της στην κατασκευή των πρώτων «ρομποταξί» και έχει ήδη συμφωνήσει με την Continental για την κατασκευή ορισμένων μερών των οχημάτων από αυτήν.

Οι πελάτες των «ρομποταξί» θα μπορούν να τα καλούν από τα smartphone τους και να παρακολουθούν την κίνησή τους επιλέγοντας αυτό, που βρίσκεται πιο κοντά τους.

Αυτόματα θα καταγράφεται η κλήση και θα γίνεται χρέωση σε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, στη συνέχεια η παραλαβή του πελάτη από το ζητούμενο σημείο και η μετάβαση στον προορισμό του.  

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από