Δόγμα «μηδενικής ανοχής» με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την υιοθέτηση καινοτομιών στην έρευνα, που αρχίζει ταυτόχρονα με το ξέσπασμα κάθε πυρκαγιάς, έχει εφαρμόσει φέτος η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ήδη ρεκόρ συλλήψεων κατηγορουμένων για εμπρησμούς, είτε από δόλο, είτε από αμέλεια.

Σε μια χρονιά όπου τα μέσα για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης πυρκαγιάς είναι λιγότερα από ποτέ, η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο επεμβαίνει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής έχει ως συνέπεια να έχουν οδηγηθεί έως τώρα στο Αυτόφωρο 158 άτομα με την κατηγορία του εμπρησμού ή της απόπειρας εμπρησμού. Κομβικό ρόλο στην εξιχνίαση υποθέσεων παίζει η ομάδα των «ανιχνευτών-ιχνηλατών». Πρόκειται για στελέχη της υπηρεσίας που εκπαιδεύτηκαν από αμερικανούς ειδικούς στην αναζήτηση συγκεκριμένων στοιχείων σε κάθε πυρκαγιά –πώς και από πού ξεκίνησε, με ποια χαρακτηριστικά. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του αριθμού συλλήψεων των δραστών εμπρησμών –γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την τέλεση ανάλογων εγκλημάτων –έπαιξε φέτος σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσία η αλλαγή στον σχεδιασμό σε ό,τι αφορά το έγκλημα του εμπρησμού. Μέχρι και πέρυσι το βάρος έπεφτε στην κατάσβεση της φωτιάς και όχι στην πρόληψη, της οποίας κύριο βραχίονα αποτελεί η σύλληψη των εμπρηστών.

Κλιμάκια της αναβαθμισμένης υπηρεσίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σπεύδουν αμέσως στον χώρο εκδήλωσης κάθε φωτιάς. Σκοπός είναι η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων πριν «καθαριστεί» η περιοχή από το νερό της κατάσβεσης και πριν οι μπουλντόζες εξαφανίσουν στοιχεία.

Τα εκπαιδευμένα μέλη της ομάδας των «ιχνηλατών», σε συνεργασία με συναδέλφους τους οι οποίοι επίσης χρησιμοποιούν τεχνολογικά μέσα, προσπαθούν να εντοπίσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία. Ο ρόλος τους είναι διπλός, καθώς στο αρχικό σημείο εκδήλωσης της φωτιάς ερευνούν για πειστήρια, ενώ παράλληλα κάνουν εκτιμήσεις για τους δείκτες και την κατεύθυνση επέκτασης της φωτιάς: έτσι η κατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και η επέμβασή τους είναι αποτελεσματικότερη.

Αλλη καινοτομία που αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού η Πυροσβεστική έχει πλέον on line σύνδεση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (τον οργανισμό για τις επιδοτήσεις), που της παρέχει πλήρη γνώση για τους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αγροτικών εκτάσεων, την εκμετάλλευση της έκτασης και το είδος της καλλιέργειας.

Στο πλαίσιο ακόμα της πρόληψης, σε ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, βάσει του χάρτη που εκδίδεται καθημερινά από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εφαρμόζεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις. Φέτος ο αριθμός των συλλήψεων εμπρηστών το πρώτο επτάμηνο αυξήθηκε κατά 57% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία

Εμπρησμοί από πρόθεση ήταν το 47,81 των πυρκαγιών φέτος, ενώ οι εμπρησμοί από αμέλεια ανέρχονται στο 27,27%

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στο 13,64 % των πυρκαγιών η αιτία είναι άγνωστη, ενώ μόλις το 7,91 % των πυρκαγιών οφείλεται σε φυσικά αίτια

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου φέτος ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 3.622 πυρκαγιές, ενώ πέρυσι μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν εκδηλωθεί 6.434