Δυστοκία παρατηρείται στο θέμα της κάλυψης της χηρεύουσας θέσης του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο πολύπειρα τραπεζικά στελέχη, τα οποία επελέγησαν από την ειδική επιτροπή για να καταλάβουν τη θέση, τελικά δεν την αποδέχθηκαν επικαλούμενοι μη επαρκή νομική κατοχύρωση.

Αρχικά αρνήθηκε τη θέση ο τραπεζίτης Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος είχε επιλεγεί ως ο πλέον κατάλληλος από την ειδική επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι ο κ. Ηροδότου αρνήθηκε να αναλάβει στο ΤΧΣ λόγω της μη επαρκούς νομικής κατοχύρωσης των στελεχών του Ταμείου από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και των περιοριστικών όρων που περιβάλλουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες των μελών του Ταμείου ακόμη και μετά την αποχώρησή τους από αυτό.

Μετά τον κ. Ηροδότου η θέση προτάθηκε στον Γιώργο Κουτσουδάκη, πολύπειρο τραπεζικό στέλεχος, με πολυετή θητεία στην Εμπορική Τράπεζα, ο οποίος αρνήθηκε και αυτός επικαλούμενος παρεμφερείς λόγους.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να επαναπροκηρύξει τη θέση ξεκαθαρίζοντας εξαρχής σε όλους τους ενδιαφερομένους ότι η ανάληψη των καθηκόντων του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν συνοδεύεται από πλήρη νομοθετική κάλυψη ή ασυλία.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ είχε χηρέψει στις 2 Ιουλίου, όταν ο τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάριος Κολιόπουλος είχε παραιτηθεί επικαλούμενος διαφωνίες επί νομικών θεμάτων. Ο νόμος προβλέπει ότι η χηρεύουσα θέση θα πρέπει να καλυφθεί μέσα σε 60 ημέρες, σε διαφορετική περίπτωση το ΤΧΣ δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις. Η περίοδος των 60 ημερών εκπνέει στις 9 Σεπτεμβρίου και δεν αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επεκτείνει στις 90 ημέρες τη σχετική προθεσμία.